Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 27 september 1640

ZITTING R

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 11 september tot 13 oktober 1640

Donderdag 27 september 1640 voornoen

80. Effter rapport ghedaen zijnde van 't gebesogneerde mette heeren van Utrecht op 't stuck van 't gemael, is nae deliberatie goedtgevonden de heeren van Utrecht te versoecken om bij haer principalen te weeghe te brenghen datten impost van 't gemael aldaer metten impost van deese provintie magh werden geëgualiseert ende alsso eenparichlijcken in de steeden ende ten plattenlande verpacht ende sonder compositie gepractiseert, ende dat onder beneficie van sulcx het incomende broot, biscuyt ende stijffsel uyttet Sticht in deese provintie bij provisie sal betaelen eens de vollen impost, so simpelijcken deurvaert ende noch nae de halven impost ter plaetse daer 'tzelve in deese provintie moght werden geconsumeert, met sodanigen verstande mede dat behalven den vaert door Weesop oock deur de Vaert sullen mogen affscheepen, mits dat aldaer een collecteur bij den pachter zal moghen werden gestelt, omme denzelven impost te ontfangen, ende dat alles sal werden secreet gehouden, totdat metten pachter van 'tzelve middel naerder zal zijn gesproocken op 't contentement datten zelven hierover sal mogen pretenderen; dat voorts de vorige gedeputeerden de gemelte heeren van Utrecht sullen vergasten, dezelve weegen deesen Staet aenbieden alle goede correspondentie ende voorts defroieren over de oncosten bij haer alhier ghemaeckt.

81. Belanghende de belastinghe van de bieren was bij die van Utrecht gesustineert dat boven de belastinge van de 10 sts. bij haer gedaen, haer bieren noch meer beswaert waeren als de Hollandse, ende de stucken van deese sijde overgenomen hebbende, naemen aen haer gesustineerde te bewijsen ende metten eerste gelegentheyt claer te doen blijcken. Waerop gedelibereert zijnde is goedtgevonden 'tzelve bewijs aff te wachten.

82. Geleesen weesende de extensie van de resolutie op 't pick ende teer, op gisteren genomen, is daermeede geconformeert ende verstaen dat van dezelve resolutie de leeden copye zal werden gegheeven omme in conformité vandien allomme gepractiseert te moghen werden.

Donderdag 27 september 1640 nanoen

83. De Staten-Generael in faveur van de Westindische Compagnie versoeckende dat haer de versochte continuatie van octroy voor 25 jaeren moght werden toegestaen, is verstaen 'tzelve als een saeke van gewichte te brengen in de volgende pointen van beschrijvinge.

84. D'zelve neffens die van den Rade van State versoeckende prompt furnissement van de quote deesser provintie in 't eerste halff millioen voor soveel daer noch aen rest, alsmeede van de weederhelffte van 'tzelve millioen leegerlasten gepetitioneert om daeruyt de gevallen lasten te mogen voldoen, is goedtgevonden daerop alvooren te verstaen het advijs van de heeren Committeerde Raden wat bij ons ende andere provintiën daerop betaelt magh zijn.

85. Op 't versoeck van de heeren burghermeesteren ende regeerders van Monnickedam is nae deliberatie goedgevonden ende verstaen, dewijl Heyn Claesz., secretaris van Waterlandt, nyet geneegen is binnen Monnickedam te woonen, ende daerom hem van dien dienst ontslaegen heefft, dat dijckgraeff ende heemraeden aldaer sullen werden aengeschreeven binnen den tijdt van XIIII dagen te procederen tot electie van een ander secretaris, ende bij weygeringe off vorder dilay, datte heeren Committeerde Raden van 't Noorderquartier werden geauthoriseert omme dezelve electie te doen, met last op Heyn Claesz. omme alle boeken, charters ende papieren over te leeveren, ende op dijckgraeff ende heemraden om dezelven Heyn Claesz. nyet meer te gebruycken, alles in conformité van 't versoeck.

86. Effter geresumeert weesende 't versoeck van de gemeene lijnslaegers van Hollandt ende West-Vrieslandt, is bij eenparige leeden verstaen ende geresolveert datten vrijen uytvoer van touwwerck sal werden toegestaen, mits nyet geschiedende op Duynkercken ende sonder prejuditie van andere contrebande waeren.

87. Is geleesen de extensie van de resolutie opte questiën met die van Utert genomen, die daermeede gehouden wierde voor gearresteert ende verstaen dat die van Utrecht in handen zal werden gestelt.

88. De heeren burghermeesteren van Weesop versoeckende copy uyttet rapport van de heeren commissarisen belanghende het treckpadt, bij Amsterdam cum sociis versocht, ende noch eenige naerder stucken te mogen inleeveren, is nae deliberatie het eerste lidt als tegens stijl ende gewoonte affgeslaegen en op 't IIe geconsenteert om alsnoch inne te mogen leeveren sodanige stucken als sij haer meenen dienstigh te sullen sijn.