Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 28 september 1640

ZITTING R

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 11 september tot 13 oktober 1640

Vrijdag 28 september 1640 voornoen

89. Is geleesen de extensie van de resolutie van de gemeene touwslaeghers van Hollandt ende West-Vrieslandt die daermeede gehouden is voor geresumeert ende gearresteert ende verstaen dat ter Generaliteyt ingebracht zal werden omme aldaer meede gearresteert te werden.

90. Is gedaen naerder lecture van de stucken bij die van Weesop tegens de vaert ende treckpadt van Amsterdam overgeleevert, daerbij naerder gededuceert wierde dat een oude coustume van Hollandt is dat geen nyeuwe vaerten in prejudicie van oude tot diversie van de neeringen van de steeden mogen werden gemaeckt, als bij verscheyden sententiën bij van 't Hoff soude gebleecken zijn, ende voornaemelijcken uytte sententie anno 1636, bij haer tegens die van Naerden geobtineert, ende andere stucken meer.

Waerop gedelibereert zijnde wierde bij die van Haerlem versocht copye uytten requeste van Amsterdam om 'tzelve metten haeren te communiceren. Andere leeden noch meede eenigh bedencken daerop hebbende, is goedgevonden dat de heeren van Amsterdam op naernoen mette zelve sullen comen in naerder bespreck omme dezelve van alles breeder te berichten.

91. Zijn Hoogheyt op gisterenavondt thuysgecomen zijnde, is goedtgevonden denzelven te verwillecomen ende zijn tot dit officie versocht ende gecommitteert de heeren Edelen met vijff van de voorsittende steeden van 't Suyder- ende drye van 't Noorderquartier.

Vrijdag 28 september 1640 nanoen

92. Is bij den gedeputeerden bij Sijn Hoogheyt geweest zijnde omme denzelven naerder te recommanderen de wisselinge der gevangenen, rapport gedaen ende verhaelt dat Sijn Hoogheyt op zijn vertreck staende na Den Hage voor antwoordt gegeeven hadde dat hij eerstdaeghs in Den Hage meende te weesen ende alsdan de heeren Staten naerder antwoordt soude doen toecomen, waeromme de gedeputeerden voor hare moeyten sijn bedanckt ende teffens versocht alsnu Zijn Hoogheyt naerder te spreken, sullende om de importantie van de zaecke haer noch eenighe meerder gecommitteerden werden bijgevoeght, te weeten de heeren van Delfft.

93. Is in deliberatie geleyt het 7e point spreeckende van 't voorslagh van de heeren van Dordrecht omme weegen deesen Staet tot beeter betrachtinge van den dienst van 't landt noch eenigh meerder getal van personen tot coste van de steeden, die 't begeeren, (noch eenigh meerder getal van personen) ter Generaliteyt te committeren, dewijl andere provintiën met 8, 12, 16 à 20 personen teffens aldaer comparerende, deese provintie deur continuatie van saecken ende anderssints merckelijcken tot ondienst van deesen Staet prevaleren, offte tenmintsten om de ordinaris gedeputeerden voor eenige langer jaeren te continueren, offte uyttet heele corpus van 't landt noch eenige meerder personen voor een ruymer tijdt van jaeren daerbij te voegen.

Waerop de advijsen zeer divers waeren, eenige goedvindende te persisteren bij den ouden voet omdat alle nyeuwicheeden haer swaricheyt hadden; andere inclineerden totten voorslagh; andere waeren gelast de consideratiën van de leeden te hooren ende daervan te rapporteren, urgerende hierentusschen het formeren ende voltrecken van een instructie van den gedeputeerden aldaer, omme dezelve wat beeter te reguleren ende in dwangh te houden, dewijl verscheyden excessen werden gepleeght tot nadeel van den Staet. Dan heefft om deese diversiteyt geen conclusie inne genoomen connen werden anders als tot resumptie.