Baumgarten, Nina Irena (1918-2009)

 
English | Nederlands

BAUMGARTEN, Nina Irena (geb. Stockholm 23-5-1918 – gest. Horebeke, België 15-6-2009), Engelandvaarster. Dochter van Oscar Eugen Carl Wilhelm Baumgarten (1884-1919), diplomaat en zakenman, en Niesje van der Linde (1892-1963). Nina Baumgarten trouwde op 28-1-1947 in Jakarta met Cornelis Jan Wingender (1905-1962), hoofd inlichtingendienst marine in Nederlands-Indië. Uit dit huwelijk werd 1 dochter geboren.

Nina Baumgarten werd geboren in Stockholm als dochter van de Russische diplomaat Oscar Baumgarten en de Nederlandse Niesje van der Linde – ze werd luthers gedoopt. Vanwege de Russische Revolutie besloot het gezin in Zweden te blijven, met het gevolg dat Baumgarten en zijn dochtertje stateloos raakten. Toen Nina één jaar was, overleed de vader aan longkanker. Moeder en kind verhuisden hierna naar Rotterdam. In januari 1921 trouwde haar moeder met KNIL-officier Piet Bersma, met wie ze nog drie zoons kreeg: Piet, Jan en Rudi. Toen Nina zeven jaar was, vertrok het gezin naar Nederlands-Indië. Het welvarende gezin woonde steeds drie tot vier jaar in Nederlands-Indië, elk jaar op een andere plaats, afgewisseld met een jaar verlof in Nederland.

Op de hbs in Bandoeng kreeg Nina Baumgarten een relatie met schoolgenoot Loet Kist. Ze verloofden zich en na het behalen van het hbs-diploma (1937) zetten beiden hun opleiding voort in Nederland: Baumgarten volgde aan het Schoevers Instituut in Den Haag een opleiding tot secretaresse, Kist ging naar de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Baumgarten woonde op kamers en had een goede band met haar hospita, die over haar moederde.

Koerierster en Engelandvaarster

Aan het begin van de oorlog werkte Nina Baumgarten waarschijnlijk als secretaresse voor het Rijksbureau voor Voedselvoorziening in Oorlogstijd. Kist had zich aangesloten bij de illegale Ordedienst (OD), en Baumgarten hielp als koerierster. Eind 1940 werden Kist en zijn vriend Gijs de Jong na een mislukte aanslag bij verstek ter dood veroordeeld, waarop ze uitweken naar het onbezette zuiden van Frankrijk. Om te voorkomen dat de Duitsers Nina Baumgarten en Lydia van den Broek, de verloofde van De Jong, konden gebruiken om de gevluchte mannen op te pakken, besloot de OD dat ze het land uit moesten. Eind oktober gingen de twee vrouwen per trein naar Bergen op Zoom, waar ze werden opgewacht door Kist. Hij begeleidde hen naar Antwerpen, waar ze afscheid namen. Baumgarten en Kist zouden elkaar niet terugzien, want Kist werd in Brussel gearresteerd en in 1943 in Utrecht gefusilleerd.

Tot vlak voor de demarcatielijn verliep de reis van Nina Baumgarten en Lydia van den Broek voorspoedig. Samen met de ‘passeuze’ deden ze zich voor als Belgische studentes op weg naar hun verloofdes. In de nacht van 5 december 1941 staken ze de grens over bij Besançon, maar ze werden aangehouden door een Duitse patrouille, die hen naar Arbois bracht, waar de Grüne Polizei hen dagenlang verhoorde. De Belgische passeuze sloeg door, Baumgarten en Van den Broek hielden vol dat ze naar Zwitserland gingen om te trouwen en niet wisten dat hun verloofden in het verzet zaten.

Na vier maanden gevangenschap – eerst in Dole, later in Besançon – liet de Gestapo Nina Baumgarten en Lydia van den Broek plotseling vrij, op voorwaarde dat ze direct naar Nederland zouden terugkeren. De Duitsers hadden Gijs de Jong nog altijd niet kunnen arresteren, en hoopten hem via zijn verloofde te traceren. Baumgarten en Van den Broek besloten echter naar Engeland te vluchten en wisten op het station van Besançon de nazi die hen schaduwde van zich af te schudden. In Perpignan hoorde Baumgarten dat haar verloofde dood was. Na een lange reis via Barcelona, Madrid en Lissabon kwamen ze op 13 oktober 1943 aan in Londen. Baumgarten betrok er een kamer bij een Zwitsers echtpaar en ging werken voor de Nederlandse regering in ballingschap: ze werd secretaresse van minister van Binnenlandse Zaken Hendrik van Boeijen. Na de oorlog kreeg zij als Engelandvaarster een Kruis van Verdienste toegekend.

Huisvrouw

Na de oorlog meldde Nina Baumgarten, die Maleis sprak, zich aan voor een secretaressepost op Ceylon (Sri Lanka). Ze werd op de luchthaven afgehaald door marinekapitein Cornelis Wingender, hoofd Inlichtingendienst van Nederlands-Indië. Ze trouwden op 28 januari 1947 in Djakarta en keerden in de zomer van dat jaar terug naar Nederland. Eind 1947 verhuisden ze naar Den Helder, waar Wingender was gestationeerd, en in 1950 vanwege diens overplaatsing naar Den Haag. Daar werd een jaar later hun dochter Carla geboren. Het gezin bewoonde een parterre in de Vruchtenbuurt en Wingender-Baumgarten leidde een rustig leven als huisvrouw en moeder, in de nabijheid van haar (stief)familie en stiefzoon Hans. Ze maakte graag kleding en onderhield enkele vriendschappen, onder andere met haar vroegere hospita.

Wingender-Baumgartens echtgenoot overleed in 1962. Enkele jaren later verhuisde zij naar een kleiner huis in het Benoordenhout. Ze leefde teruggetrokken en sprak vrijwel nooit over de oorlog of over haar jeugd in Nederlands-Indië. De laatste vijf jaar van haar leven bracht ze door in een serviceflat in het Belgische Horebeke, dicht bij haar dochter, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Hier overleed Nina Wingender-Baumgarten, in de ouderdom van 91 jaar.

Literatuur

  • De Enquête-Commissie Regeringsbeleid, 1940-1945. Verslag houdende de uitkomsten van het onderzoek. Nederlandse geheime diensten te London. De verbindingen met het bezette gebied (Punt F van het Enquêtebesluit) A en B. Verslag en bijlagen. C. Verhoren (Den Haag 1950) 1827.
  • F. Visser, De schakel. Een documentaire uit de Tweede Wereldoorlog. Een selectie authentieke verhalen van Nederlandse Engelandvaarders aan de hand van dagboeken, rapporten, brieven en uitgebreide persoonlijke interviews (Baarn 1976) 319-350.
  • Nieuwe Leidsche Courant, 21-9-1976.
  • J. Th. A. de Man, Opdracht Sumatra. Het Korps Insulinde, 1942-1946 (Houten 1987) 113-114 en 140.
  • C.M. Schulten, En verpletterd wordt het juk. Verzet in Nederland 1940-1945 (Amsterdam 1995) 81-82.
  • Illustratie

    Portret Nina Wingender-Baumgarten, ca. 1955 (met dank aan Carla Wingender).

    Auteur: Suzanne Loohuis (met dank aan C. Wingender, H. Wingender en E. Bersma)

    laatst gewijzigd: 11/10/2017

    De datum onder dit biografisch lemma geeft aan wanneer er voor het laatst aanvullingen en/of correcties in het stuk zijn doorgevoerd. Met ingang van 2023 is het project afgesloten.