Bierman, Ronny Greetje (1938-1984)

 
English | Nederlands

BIERMAN, Ronny Greetje (geb. Amsterdam 12-7-1938 – gest. Amsterdam 3-2-1984), actrice. Dochter van Jonas Bierman (1897-1958) en Grietje van Ettinger (1916-?). Ronny Bierman bleef ongehuwd.

Ronny Bierman werd geboren in de buurt van de Amsterdamse Haarlemmerdijk, als dochter van een kantoorbediende. Ze groeide op in een etagewoning in de Hoofddorppleinbuurt (Leimuidenstraat 28, later 23) en kreeg in 1944 een jonger zusje. Meteen na het behalen van haar ulo-diploma wilde ze het podium op, maar haar ouders zagen liever dat ze eerst een vak leerde. Daarom volgde ze een opleiding tot kleuterleidster en werkte ze vanaf haar zeventiende korte tijd op een kleuterschool. In 1960 – ze was inmiddels 22 jaar – maakte ze de overstap: ze ging naar de net opgerichte Cabaretschool van Rob Bouber (later Akademie voor Kleinkunst). Daar zat ze in de klas met onder meer Rob de Nijs en Martin Brozius. Om haar studie te bekostigen werkte ze bij een bank en maakte ze poppen en geluiden voor Dollywood Studio’s van producent Joop Geesink.

Blonde Greet

In het laatste jaar van haar cabaretopleiding kreeg Ronny Bierman de hoofdrol van journaliste Ivy in de grote musicalproductie Free as air, waarmee ze vanaf september 1962 op de planken stond. Datzelfde jaar haalde ze als eerste student haar kleinkunstdiploma. Hierna zocht ze emplooi in het theater, waar ze aanvankelijk vooral achter de schermen werkte. Toch vond ze al vrij snel haar weg naar het podium en naar de televisie. Eind 1962 maakte ze haar televisiedebuut bij Rudi Carell. Ze zong een liedje van Guus Vleugel – volgens de Leeuwarder Courant deed ze dat ‘verdienstelijk’ (20-10-1962). In 1963 verscheen ze opnieuw op de televisie: met Sylvia de Leur zong ze het lied Wij zijn de meisjes van de VVV.

Bierman had een voorkeur voor musicals, al was ze naar eigen zeggen geen geweldige danseres. Na Free as air stond ze in musicalproducties als Anatevka (1966), Sweet Charity (1968), Wat een planeet (1973) en Foxtrot (1977). Ook speelde ze in televisieseries als’t Schaep met de 5 pooten (1969) – als Femma Nagel –, en Het meisje met de blauwe hoed (1972), waarin ze het zusje van het meisje met de blauwe hoed speelde.

Naast haar werk in musicalproducties en tv-series was de veelzijdige Bierman te zien in films, cabaretvoorstellingen en blijspelen. Zo deed ze mee aan Moeder, er komt een bevolkingsexplosie (1971) van cabaret Lurelei. Grote bekendheid kreeg ze datzelfde jaar met haar hoofdrol als de prostituee Blonde Greet in Paul Verhoevens Wat zien ik!?, een van de succesvolste films uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Ze was zo zenuwachtig over dit pikante filmdebuut dat ze een preview van de film wist te bedingen. In 1970 speelde ze bij het Groot Limburgs Toneel in De uil en de poessiekat de rol van Doris W. en in 1972 speelde ze bij het Nieuw Rotterdams Toneel in de eenakters De babysitter, waarin ze de titelrol vertolkte, en Spook voor twee vrouwen. Met haar in plat-Amsterdams gezongen carnavalsnummer Loe d’r ligt een lijster in de la (1974) haalde Bierman net niet de hitparade. In 1976 speelde ze samen met Rijk de Gooijer in het blijspel Quitte of dubbel, dat een jaar later verfilmd werd. Ook was Bierman een graag geziene gast in televisieprogramma’s. Ze was ze panellid in AVRO’s puzzeluur en gastpresentatrice bij AVRO’s sportpanorama.

‘Koppen dicht’

Ronny Bierman was erg gesteld op haar privacy en had een hekel aan interviews. Als ze al eens met journalisten sprak, ging het uitsluitend over haar werk. In 1983 moest ze haar rol in het blijspel Koppen dicht teruggeven omdat ze ongeneeslijk ziek bleek te zijn. Datzelfde jaar verhuisde ze naar een etage lager in de Jacob Obrechtstraat (nr. 5) in Amsterdam. Op 3 februari 1984 overleed Ronny Bierman, slechts 45 jaar oud. Ze werd begraven op Zorgvlied, maar haar graf is later geruimd.

Naslagwerken

Honig; Theaterencyclopedie.

Archivalia

Stadsarchief Amsterdam: archiefkaart.

Literatuur

  • ‘Officieel kleinkunstenares’, De Tijd / De Maasbode, 25-6-1962.
  • Teun van den Berg, ‘Praten met de vriendin van Sweet Charity. Pini, ’t kindvrouwtje en Ronny, de looie meid’, Het Vrije Volk, 17-12-1968.
  • ‘Blonde Greet mocht haar film al zien’, De Telegraaf, 8-9-1971.
  • Wim Ibo, En nu de moraal... Geschiedenis van het Nederlands cabaret 1936-1981 (Alphen aan de Rijn 1982).
  • Paul Blom, Lurelei. De geschiedenis van een cabaret (Amsterdam 1995).

Illustratie

Ronny Bierman. Dijkstra, ca. 1975 (Nationaal Archief / Spaarnestad Photo).

Auteur: Bobbie Blommesteijn

laatst gewijzigd: 01/05/2017

De datum onder dit biografisch lemma geeft aan wanneer er voor het laatst aanvullingen en/of correcties in het stuk zijn doorgevoerd. Met ingang van 2023 is het project afgesloten.