Buys, Stijn (?-1558)

 
English | Nederlands

BUYS, Stijn (gest. Nijmegen 1558), stichteres van het eerste Nijmeegse weeshuis. Zij trouwde met Gerrit Buys (gest. 1543). Dit huwelijk bleef waarschijnlijk kinderloos.

Over het leven van Stijn Buys is niet meer bekend dan het feit dat haar echtgenoot op 30 mei 1543 tijdens een spelletje kaart in herberg De Boet werd doodgestoken en dat zij drie jaar later een huurwoning betrok boven de Meipoort aan de Lage Markt. Haar naam is overgeleverd dankzij het testament dat zij op 11 maart 1554 liet opmaken. Hierin bepaalde zij onder andere dat een deel van haar nalatenschap gebruikt moest worden voor de aankoop van een erf en huis binnen de stad Nijmegen, ter huisvesting van de weeskinderen van de stad. Na haar dood kochten de executeurs inderdaad een huis in de Broerstraat, bestemd voor zes ‘knechtkens’ en zes ‘meiskens’. Daarmee was de basis gelegd voor het Nijmeegse weeshuis, dat tot 1953 heeft bestaan. De naam van Stijn Buys leeft voort in een naar haar genoemde straat en in de zogenaamde ‘Stijn Buys Pluim’, een prijs van 450 euro voor vrijwilligers die werken met jongeren.

Naslagwerken

Nijmeegse biografieën.

Literatuur

G.Th.M. Lemmens red., 'Om dair in die kleijne arme verlaten weeskens in toe stellen…’ Geschiedenis van de stedelijke weeshuizen te Nijmegen (Nijmegen 1996) 7-8 en 24.

Redactie

Biografienummer in 1001 Vrouwen: 88

laatst gewijzigd: 13/01/2014