Culp, Juliette Emilie Fedora Medea (1885-?)

 
English | Nederlands

CULP, Juliette Emilie Fédora Médéa (geb. Groningen 31-8-1885 – gest.  ?), pianiste, componiste en soubrette. Dochter van Adam (Herman) Culp (1846-1913), toneelspeler, muzikant en costumier en Geertruida Elisabeth Stoete (1855-?), toneelspeelster. Juliette Culp bleef ongehuwd.

Juliette Culp kwam uit een Joodse familie van vocalisten en muzikanten. Haar vader en ooms zaten in de muziek, haar moeder en grootvader aan het toneel, haar oudere broer Sichard (1875-?) was soloviolist en dirigent en haar zus Margaretha Mathilda (1876- ?) trad op als gedachtenlezeres. Ze was de nicht van Cato (Simons) Culp, Julia Culp, Betsy Dornay-Culp en Betsy Rijkens-Culp.

Hoogste onderscheiding

Juliette stond al jong op de planken. Als zevenjarig meisje speelde ze tijdens een feestavond van een vereniging in het Concerthuis in Groningen een rolletje in een drama, en op haar achtste ging ze met haar ouders, broer en het gezin van oom Robert mee naar Amerika om op te treden. Een jaar lang gaven ze er succesvolle voorstellingen met een programma van verschillende muzieknummers, samenspraken en kleine toneelstukjes. Terug in Nederland maakte Juliette Culp op 1 mei 1895 indruk toen ze tijdens een optreden in besloten kring een lied zong op een bekende melodie en met een tekst van haar vader – ze was pas negen jaar oud. Als beloning kreeg ze bloemen en een enveloppe.

In 1899 slaagde Juliette Culp voor het toelatingsexamen van het conservatorium in Gent, waar haar broer viool studeerde. Zij kreeg achtereenvolgens muziekonderwijs van de heren G. Arends, J. Broek en mejuffrouw Wolters. Drie jaar lang studeerde ze onder leiding van de Nederlandse pianist en pianoleraar Eduard Potjes. Op zestienjarige leeftijd won ze de eerste prijs van het conservatorium en kreeg ze de hoogste onderscheiding voor theorie, pianospel en kamermuziek. In 1903 kreeg Juliette Culp van koningin Wilhelmina een beurs om verder te studeren voor zang, harmonieleer en contrapunt.

In 1902 maakte ‘Mej. Juliette, Internationale Soubrette’ deel uit van het Café Concert- en Operettengezelschap, Directie Herman Culp en Co. Samen met haar vader en moeder en een paar andere artiesten trad zij op in steden als Rotterdam, Scheveningen en Leeuwarden. Het gezelschap bracht een divers programma met onder meer blijspelen, operettes, duo’s, solo’s en scènes. In een advertentie stond ze vermeld als ‘de beroemde solozangeres en pianiste Mej. Juliette Culp’.

Juliette Culp speelde pianostukken van de hoogste moeilijkheidsgraad, die de algemene bewondering van haar publiek opwekten. Voorbeelden hiervan zijn: het pianoconcert van Rachmaninov, een Nocturne van Grieg en een polonaise van Chopin. Ze legde zich ook toe op het schrijven van liedjes. Volgens een annonce zou er een bundel verschijnen van haar liedjes, waarvan zij zowel de tekst als de muziek had geschreven (Hofman, 16). Ter gelegenheid van de troonsbestijging van koning Albert I van België in 1909 schreef Juliette Culp het Feestlied, waarvoor ze van de vorst een dankbrief ontving.

Waarschijnlijk is Juliette met haar ouders en andere familieleden naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Verdere gegevens over haar leven en muzikale carrière ontbreken.

Archivalia

  • Stadsarchief, Amsterdam: persoonsgegevens Geertruida Elisabeth Stoete en grootouders Jan Jacob Stoete en Mensina Magrita Harkema.
  • Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven: geboorteakten.

Literatuur

  • Het Nieuws van den Dag, 16-11-1896.
  • Nieuwsblad van het Noorden, 17-10-1899; 24-7-1902; 20-11-1904.
  • Algemeen Handelsblad, 24-8-1903.
  • Leidsch Dagblad, 1-9-1903.
  • Beno Hofman, Julia Culp. Wereldberoemde Groninger Zangeres (Groningen 2002) 16.

Illustratie

Juliette Culp, door onbekende fotograaf, 1910 (uit: De Prins).

Auteur: Martin Maas

laatst gewijzigd: 22/09/2017

De datum onder dit biografisch lemma geeft aan wanneer er voor het laatst aanvullingen en/of correcties in het stuk zijn doorgevoerd. Met ingang van 2023 is het project afgesloten.