Kuik, William Diederich (1929-2008)

 
English | Nederlands

KUIK, William Diederich, vooral bekend als Dirkje Kuik (geb. Utrecht 7-10-1929 – gest. Utrecht 18-3-2008), beeldend kunstenaar en schrijver/schrijfster. Zoon van Nicolaas Martinus Kuik (1901-1964), beeldhouwer en houtsnijder, en Hendrika Roeterdink (1900-1973), antiquair. William Kuik trouwde op 7-10-1958 met Marijke van Vuren (geb. 1929). Dit huwelijk werd in 1970 ontbonden. Vanaf 1979 ging William Kuik na een operatie als vrouw door het leven; ze had vanaf 1985 een relatie met Jo Nijenhuis (1921-2001), metselaar.

William Diederich Kuik werd geboren in de Utrechtse Herenstraat, op nr. 4. In 1934 verhuisde het gezin naar Oude Kamp 1, een huurhuis van de katholieke armenzorg. Vader Kuik had daar zijn atelier en moeder dreef er een winkel in antiek en curiosa. Kuik groeide op in een milieu van artistieke bohemiens. Zijn moeder leerde hem al vroeg lezen, zodat hij dat al vanaf zijn vijfde kon. Al heel jong ontdekte hij dat hij in een verkeerd lichaam was geboren en liever een vrouw wilde zijn. Aanvankelijk ging hij naar de lagere school in meisjeskleding, wat zijn ouders geen probleem vonden, maar wat hem op school op spot, pesterijen en vechtpartijen kwam te staan.

Na een afgebroken HBS-opleiding studeerde Kuik korte tijd aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij werd weggestuurd omdat hij te eigengereid was en liever bij kunstenaars in de leer ging. Kuik stortte zich in het kunstenaarsleven en voorzag in zijn levensonderhoud door bloemkastjes te schilderen, foto’s te glanzen en hout te snijden. Tegelijkertijd bekwaamde hij zich in het vervaardigen van litho’s en etsen, een techniek die hij zodanig goed onder de knie kreeg dat de graficus M.C. Escher en de erven van de schilder Jan Mankes hem vroegen reproducties te maken. Maar ook maakte Kuik eigen werk. Daarin legde hij zich toe op stadsgezichten, figuren en portretten. Thematisch beeldde hij daarin vooral verval en teloorgang uit. Kuik maakte naam als autonoom werkend graficus, maar ook als illustrator van kinderboeken, boekomslagen, tijdschriften en bladen als Vrij Nederland. Tussen 1960 en 1970 schreef Kuik ook kunstkritieken voor Het Parool. 

Huwelijk

In 1958 trouwde Kuik met Marijke van Vuren, die hij al sinds 1952 kende uit de Utrechtse kunstenaarsscene. Zij stond hem toe, binnen de officiële verbintenis van dit huwelijk en buiten de waarneming van de samenleving, zijn verlangen om vrouw te zijn vorm en inhoud geven. Halverwege de jaren zestig liep deze verhouding toch spaak en in 1970 werd het huwelijk ontbonden. Intussen had Kuik naam gemaakt in de Utrechtse kunstwereld en vervulde daarin een spilfunctie, onder andere door de oprichting van het grafisch genootschap De Luis in 1960, samen met schilder Joop Moesman en graficus en jurist Henc van Maarsseveen. Bedoeling was de autonome grafiek onder de aandacht te brengen van een breder publiek. De Luis had ateliers aan de Schalkwijkstraat, later aan de Voorstraat. Aan de uitgaven van dit gezelschap namen in de loop der jaren tientallen kunstenaars deel, onder wie Jaap Hillenius, Gerard van Rooy, Peter Vos en Dolf Zwerver. In 1971 trok Kuik zich terug uit de organisatie.

In 1969 maakte Kuik kennis met Leonie Uittenbogaard die, na een kortstondige romance, zijn persoonlijke assistent werd en met wie hij een levenslange vriendschap zou onderhouden. Uittenbogaard drukte niet alleen Kuiks etsen en litho’s af, maar tikte ook zijn teksten uit. In de jaren zestig was hij namelijk gaan schrijven. In 1969 publiceerde Kuik zijn eerste en enige dichtbundel alsmede een door hem zelf geïllustreerd prozaboek, Utrechtse notities. Daarna zou nog een grote verscheidenheid aan boeken verschijnen, variërend van autobiografische werken tot historische romans en thrillers. Ook was Kuik redactielid van de literaire tijdschriften Maatstaf en Hollands Maandblad.

Operatie

Na de dood van zijn moeder in 1973 kocht Kuik het ouderlijk huis aan de Oude Kamp 1 van de katholieke kerk. Vanaf 1977 liet hij zich Dirkje noemen en droeg nog uitsluitend vrouwenkleding, na dit al jarenlang heimelijk binnenshuis te hebben gedaan. In 1979 begon hij met een hormonenkuur als voorbereiding op een geslachtsveranderende operatie, die twee jaar later werd uitgevoerd in het Londense Charing Cross Hospital – in Nederland bedroegen de wachttijden tien jaar. Over haar ervaringen rond de operatie schreef Dirkje Kuik Huishoudboekje met rozijnen (1984). In artikelen, interviews en documentaires liet zij zich openlijk over haar geslachtsverandering uit en betoonde zich een activiste voor erkenning van transseksuelen. Zo spande Kuik een proces aan tegen de staat om zich met de naam en sekse van haar voorkeur bij de burgerlijke stand te kunnen inschrijven. Het proces liep tot de Hoge Raad en in 1985 won Kuik.

Had Dirkje Kuik als man diverse affaires met vrouwen gehad, eenmaal vrouw koos ze voor mannen. Omstreeks 1985 kreeg ze een verhouding met de metselaar Jo Nijenhuis, die pas eindigde met diens dood in 2001. Naarmate zij ouder werd, trok Kuik zich meer en meer terug uit het openbare leven. Ze had mondkanker en onderging een hartoperatie, maar ze bleef werken.

Dirkje Kuik overleed onverwacht in de nacht van 17 op 18 maart 2008. Ze werd in kleine kring begraven op Soestbergen, tezamen met de as van haar geliefde Jo Nijenhuis. Nadien werd haar huis opengesteld als museum, waar ook regelmatig lezingen worden gehouden.

Waardering

Dirkje Kuik kreeg voor de illustraties bij Aram en de bende van de boomstam (1984) van Trude de Jong een nominatie voor de Gouden Penseel. Haar literaire werk kreeg eveneens waardering, zoals blijkt uit diverse bekroningen: de Amsterdamse prozaprijs voor Utrechtse notities (1969), de Vijverbergprijs voor Held van het potspel (1974) en de Multatuliprijs voor Broholm (1998). In 1999 ontving Kuik de zilveren stadsmedaille van de stad Utrecht. Haar beeldend werk werd aangekocht door musea, bedrijven en particulieren.

Naslagwerken

Schrijvende vrouwen.

Publicaties

  • 45 gedichten (Amsterdam 1969).
  • De held van het potspel of het geheime huwelijk (Amsterdam 1974).
  • De N.V. Dopiflex (Amsterdam 1991).
  • Broholm (Amsterdam 1997).

Boekillustraties

  • Frans Kellendonk, Bouwval (Amsterdam 1977) [omslag].
  • Gottfried August Bürger, Wonderbare reizen te land en ter zee, veldtochten en vrolijke avonturen van de Baron van Münchausen (Amsterdam 1978).
  • Carlo Collodi, De avonturen van Pinokkio. De geschiedenis van een marionet (Amsterdam 1997).

Beeldend werk

Werk van Dirkje Kuik bevindt zich in het Centraal Museum (Utrecht), het Stedelijk Museum (Amsterdam) en in collecties van bedrijven, overheden en particuliere verzamelaars.

Literatuur

  • Lidy van Marissing, ‘Ik laat altijd iets groeien in het verval’, in: Idem, 28 interviews (Amsterdam 1971) 171-175.
  • Bibeb, ‘’t Is duidelijk dat de natuur zich vergist heeft’, Vrij Nederland, 29-4-1978.
  • Geert van Istendael, ‘Eilandjes van wanorde, lieflijke, eigen wanorde’, Ons Erfdeel 40 (1997) 532-541.

Illustratie

Dirkje Kuik, door Eddy de Jongh, 1979 ( Nederlands Fotomuseum/Hollandse Hoogte).

Auteur: Joris van Groningen

laatst gewijzigd: 26/06/2017