Meis, Karin Francine Anne (1958-1996)

 
English | Nederlands

MEIS, Karin Francine Anne, vooral bekend als Nadieh (Den Haag, 7-9-1958 – Utrecht, 5-4-1996), zangeres en liedjesschrijfster. Dochter van Frans Herman Meis (1920-1995), ingenieur, en Wil Donck (1931-1912). Karin Meis trouwde op 14-9-1979 in Leiderdorp met Zia’u’llah Reyhani (geb. 1941), scheikunde- en Baha’i-docent. Uit dit huwelijk, in 1992 ontbonden, werden 1 zoon en 1 dochter geboren.

Karin Meis werd in Den Haag geboren in een muzikaal gezin, als een van de vijf kinderen van een Indische vader en een Scheveningse moeder. Met haar drie oudere broers (Frans, Fred en Edu) en jongere zus (Nonny) groeide ze op in Leiderdorp. Karin bleek goed te kunnen zingen en was als tiener veel bezig met muziek: ze schreef haar eigen liedjes en begeleidde zichzelf op gitaar. Na het atheneum ging ze in Leiden en Amsterdam psychologie en Arabisch studeren. Naast haar studie zong ze onder andere in restaurants en bistro’s, tot ze op haar 21ste de studie opgaf om professioneel muzikant te worden. In 1981 trouwde ze met Zia Reyhani, een Iraanse scheikundedocent die ook leraar Baha’i was – een uit Iran afkomstige godsdienst waartoe ook Karin Meis zich aangetrokken voelde. Ze vestigden zich in Den Bosch en kregen een dochter Nadiè (1981) en zoon Rafi (1985).

Luisterliedjes en warme stem

Karin Meis speelde in de BB Band, die in 1981 zijn grootste hit Stille Willie scoorde, en later in de onbekend gebleven band Dupe – in beide bands werkte ze samen met musicus en later ook producer Kees Buenen. Ze koos echter voor een solocarrière omdat ze daarin haar eigen luisterliedjes kwijt kon. Als artiestennaam nam ze het aan het Arabisch ontleende Nadieh (‘roepster’) aan. In 1987 brak ze door met het album Land of Tá, dat was geproduceerd door Buenen en de bekende producer Hans Vermeulen. De plaat maakte indruk, kreeg veel aandacht in de pers en won een Zilveren Harp en een Edison. Het album bevatte luisterliedjes waarin melodieuze rock werd gecombineerd met folk-invloeden en niet-westerse elementen, maar de grootste aantrekkingskracht was Nadieh’s warme stem. De single Windforce 11, waarvan ze altijd benadrukte dat het niet zomaar een lied was, maar een nummer geïnspireerd door de stichter van het Baha’i, werd een hit en bracht het tot nummer 11 in de top 40.

In 1988, het jaar dat haar huwelijk op de klippen liep, bracht Nadieh een nieuw album uit: Ship of Fools. Ze won er de singer-songwriter prijs mee op het Yamaha World Songfestival in Japan, maar de plaat werd commercieel geen succes, evenmin als het in 1989 verschenen No way back. In 1991 volgde nog haar album Eye on the waves, waarmee ze internationaal probeerde door te breken. Toen succes opnieuw uitbleef, keerde ze teleurgesteld de muziekbusiness de rug toe om in het plaatsje Rhenoy in de Betuwe samen met paardrij-instructrice Karla Kemp paarden te gaan houden. De officiële scheiding van Reyhani werd in 1992 uitgesproken.

Nadieh had moeite de muziek los te laten. In een interview vertelde Nadieh’s dochter jaren later dat ze zich herinnerde hoe haar moeder en haar tante muziek maakten aan de keukentafel (Top 2000 journaal 2012). In 1994 kwamen er ook weer een album (On my own) en solo-optredens, waarbij ze zichzelf op gitaar begeleidde. Niet lang hierna werd bij Nadieh borstkanker geconstateerd. Op 5 april 1996 stierf ze onverwacht in een Utrechts ziekenhuis aan een longembolie, 37 jaar oud. Ze werd begraven op de Nederlands-hervormde begraafplaats in Rhenoy.

Reputatie

Om de herinnering aan Nadieh levend houden richtten fans in 1999 de Nadieh Foundation op. Datzelfde jaar nog brachten ze het album Leef me uit, met niet eerder verschenen Nederlandstalig werk, in 2007 gevolgd door het album Go stand. Het liedje Windforce 11 bleef populair en haalde jarenlang een plaats in de top 2000. Dochter Nadiè trad later in haar voetsporen.

Nadieh was een gevoelige en artistieke zangeres die geen knieval maakte voor de commercie maar haar eigen muziek wilde maken. Ze werd vooral gewaardeerd door kenners en critici. Nadieh kende een periode van succes en veel media-aandacht en prijzen, maar in commercieel opzicht leverde haar dit nooit veel op.

Naslagwerken

Muziekencyclopedie.

Literatuur

  • 'Bij mij vallen de teksten gewoon uit de lucht. Debuterende Nadieh krijgt vanmiddag een "Zilveren Harp"', Limburgsch Dagblad , 28-10-1986.
  • 'Zangeres Nadieh streeft naar absolute perfectie', Limburgsch dagblad, 28-4-1988.
  • Tanya van der Spek, 'Zangeres Nadieh lijkt terug', AD Haagsche Courant, 13-1-2007.
  • Top 2000 journaal, 26-12-2012 [tv-programma]

Website

Nadieh [URL http://www.windforce11.com/bio.html; geraadpleegd 9-9-2017 met songteksten, krantenknipsels etc.].

Illustratie

Nadieh. Kippa, 1993 (ANP Photo).

Auteur: Rik Hoekstra

laatst gewijzigd: 05/02/2018