Smit, Petronella Elisabeth (1928-2010)

 
English | Nederlands

SMIT, Petronella Elisabeth, vooral bekend als Nel Veerkamp (geb. Amsterdam 15-10-1928 gest. Amsterdam 9-11-2010), televisiepersoonlijkheid. Dochter van Christiaan Smit (1895-1972), wagenpoetser, en Aaltje Grijpsma (1894-?), naaister. Petronella Smit trouwde op 3-4-1946 in Amsterdam met Gerrit Duijker (1923-1994). Uit dit huwelijk werden 3 dochters en 3 zonen geboren.

Nel Smit groeide op in Amsterdam-West, als jongste in een gezin van vier kinderen. Haar vader was wagenpoetser en haar moeder naaister. In 1946 trouwde ze op zeventienjarige leeftijd met Gerrit Duijker. Het paar kreeg zes kinderen: de dochters Hanny, Betty en Lyda en de zoons Chris, Gerrie en John. Jarenlang was Nel Duijker-Smit koffiejuffrouw in de kantine van supermarkt Dirk van den Broek – later werkte ze als vakkenvuller in diezelfde winkel. Haar man stierf in 1994. Omdat Nel Duijker-Smit het na een huwelijk van 48 jaar moeilijk vond om alleen te zijn, trok ze voor langere periodes in bij een van haar kinderen. De laatste zes jaar van haar leven woonde ze bij haar dochter Hanny en schoonzoon Ton Veerkamp, op een woonark in Amsterdam-Overamstel.

De Veerkampjes

In 2004 belde het NCRV tv-programma Man bijt hond aan bij Hanny en Ton Veerkamp, op zoek naar gewone mensen om tijdens het avondeten ‘de dag mee door te nemen’. Nel Duijker-Smit stal de show omdat ze op alle vragen een raak antwoord had. Ze vertelde hoe ze de dag doorbracht met tv kijken en het tellen van de vrachtwagens en vliegtuigen die voorbij kwamen. De uitzending leverde zoveel positieve reacties op dat Man bijt hond besloot een dagelijkse serie met de familie te maken. Zo ontstond de realitysoap De Veerkampjes, die door de voice-over van Man bijt hond, Michael Abspoel, treffend werd aangekondigd: ‘Een soap over een doodgewone Amsterdamse familie. Recht voor z’n raap, zonder kapsones en met een gezonde dosis humor. Beleef de openhartige Veerkampjes mee, in hun dagelijkse wel-en-wee’. Nel Duijker-Smit, groot fan van de Amerikaanse soapserie The bold and the beautiful, was er trots op haar eigen show te hebben.

Nel Duijker-Smit was al een geziene verschijning in Amsterdam-Noord, waar ze na het wekelijkse marktbezoek in café De Bult een sinas – zonder ijs! – dronk, maar door de soap werd ze nu de bekende Nederlander Nel Veerkamp. In november 2004 werd er zelfs een ‘Veerkampjes fandag’ georganiseerd. Nadat de NCRV met de serie was gestopt, kreeg De Veerkampjes van 2005 tot 2006 een vervolg in Shownieuws van SBS6. In 2005 nam de Amsterdamse zanger Mick Harren de single Doe maar gewoon met de familie op.

Nel Veerkamp bleef bekend en geliefd, ook nadat de realitysoap in 2006 was gestopt. Ze was te gast bij verschillende tv-programma’s, zoals JENSEN! (RTL5), Life & Cooking (RTL4) en De nationale IQ test (BNN). In 2007 ging ze op een Bingo-tour langs Nederlandse casino’s. Overal rookte ze haar sigaretten. Begin 2010 belandde ze voor twee weken in het ziekenhuis. Nadat een medepatiënt haar had laten zien wat de gevolgen van roken kunnen zijn, stopte ze van de ene op de andere dag met roken – vanaf haar dertiende had ze een pakje per dag gerookt.

Panterkist

De roddelbladen hielden Nel Veerkamps gezondheid nauwgezet in de gaten. Toen bekend werd dat het erg slecht met haar ging, bood een fan aan haar doodskist te maken. De familie ging op het aanbod in. Nel hield van kleding met panter- en tijgerprints, en daarom werd de binnenkant bekleed met panterprintstof. De deksel van de witte doodskist was bezet met 756 Swarovski kristallen, waarvan 66 in de vorm van de letters NEL en de overige in de vorm van een tijgerkop. Nel was blij er mooier bij te liggen dan de koningin. Ze zag er niet tegenop te sterven en verheugde zich op een weerzien met haar overleden man, zoon en schoonzoon. Nel Smit overleed op 9 november 2010, op 82-jarige leeftijd. Ze werd begraven op Vredenhof in Amsterdam.

Reputatie

Nel Veerkamp was geliefd omdat ze zichzelf bleef, ondanks alle aandacht van de media. Ze genoot van al die belangstelling maar liet zich er niet gek door maken. Ze bleef ‘heel normaal’ en zei de dingen openhartig en recht voor z’n raap in plat Amsterdams en met een rauwe stem. ‘Ga je weg!’ was een van haar favoriete uitspraken, als iets haar niet beviel. Ze kon flink mopperen en was eigenwijs, maar ook dat droeg bij aan haar populariteit.

Literatuur

  • Leo Vogelzang, ‘De kist van Nel Veerkamp’, Dagblad De Pers, 3-11-2010.
  • NCRV Man bijt hond In Memoriam Nel Veerkamp, 9-11-2010 [URL: https://www.youtube.com/watch?v=K5ykeyNiX_U; geraadpleegd 29-8-2016].
  •  ‘Afscheid van Nel Veerkamp in Stijl’, BN-De Stem, 15-11-2010.
  • ‘Nel Veerkamp opgebaard in panterkist’, Algemeen Dagblad, 10-11-2010.

Illustratie

Nel Veerkamp, door Hans Heus, 2004 (Hollandse Hoogte).

Auteur: Monique van de Griendt

laatst gewijzigd: 01/11/2017