Vink, Hendriekje Jannie (1944-1979)

 
English | Nederlands

VINK, Hendriekje Jannie, vooral bekend als Rita Hovink (geb. Beverwijk 3-3-1944 – gest. Hilversum 7-9-1979), zangeres. Dochter van Mattheus Roelof Vink (1907-1971), arbeider bij Hoogovens, en Hendriekje van Essen (1912-1994). Rita Vink trouwde op 1-3-1962 in Hilversum met Cornelis Ariën Einmahl (1937-2009), muzikant. Uit dit huwelijk, dat in 1962 eindigde in een scheiding, werd 1 dochter geboren.

Rita Vink groeide op op in Beverwijk, als een van de twee of drie dochters in een arbeidersgezin. Nadat ze op vijftienjarige leeftijd derde was geworden bij een talentenjacht, was voor haar duidelijk dat ze zangeres wilde worden. Haar ouders probeerden haar vergeefs op andere gedachten te brengen. Rita ging op kamers wonen in Hilversum, waar ze overdag in een schoenenwinkel werkte. ’s Avonds was ze actief als zangeres of volgde ze zanglessen om zich op het podium beter te kunnen presenteren.

Eerste successen

In het begin trad Rita Vink op onder haar eigen naam, maar rond 1961 nam ze de artiestennaam Rita Hovink aan – haar eigen naam leek te veel op die van Ria Valk. Tijdens optredens werd Rita vaak begeleid door de groep The Vips van Corneel Einmahl, die onder de naam Jimmy Once reeds enige bekendheid genoot, en met hem kreeg ze een relatie. Ze trouwden, en op 17 september 1962 werd hun dochter Maria Louise (Milou) geboren. Vanwege het toenemende aantal optredens rustte de opvoeding van Milou de eerste jaren grotendeels op de schouders van Rita’s ouders en een kindermeisje.

Ondanks de vele optredens bleef landelijke bekendheid uit, tot Rita Hovink door impresario Lou van Rees werd gevraagd om deel uit te maken van de groep artiesten die Nederland zou vertegenwoordigen op het Knokkefestival van juli 1964. Alleen al door de publiciteit rond Rita’s deelname raakte haar carrière in een stroomversnelling: platenmaatschappij CNR bood haar een platencontract aan en op 18 mei maakte ze haar televisiedebuut bij de AVRO in het programma Combo. Kort voor het Knokkefestival verscheen Rita’s eerste single: ‘Yeah yeah yeh’. Toen de Nederlandse ploeg als winnaar uit de bus kwam, kreeg vooral zangeres Rita een juichende pers. Ze was plotseling een veelgevraagde zangeres voor radio en televisie, en de singles volgden elkaar in rap tempo op. De derde, ‘Die eerste zoen’, werd eind 1964 zelfs een grote hit.

Na wat bijna een sprookjesjaar leek, kwam het leven van Rita Hovink plotseling in een neerwaartse spiraal: haar huwelijk liep stuk en haar carrière belandde op een dood spoor. Vanwege haar naamsbekendheid kon ze werk vinden in cabarets en nachtclubs, maar op televisie was ze niet meer te zien, en haar platen deden helemaal niets. Pas in 1968 leek het tij weer iets te keren toen ze een nieuwe manager had gevonden: Frans van Klingeren. Hij zorgde ervoor dat Rita Hovink in het voorjaar van 1968 kon deelnemen aan een songfestival op Malta en bezorgde haar werk in enkele televisieprogramma’s in Polen. In Nederland was Rita vanaf oktober 1968 twee seizoenen op de televisie te zien in het liedjesprogramma Studio Anno. Voor Rita’s platencarrière gloorde ook weer enige hoop toen Decca haar aanbood een album op te nemen. Zo verscheen in januari 1970 haar debuutalbum Love me or leave me. Maar ondanks lovende woorden van de pers flopte de plaat – er werden minder dan tweehonderd exemplaren verkocht.

Gezondheidsperikelen

Op 1 februari 1971 was Rita Hovink het slachtoffer van een ernstig auto-ongeluk. Er waren diverse plastisch-chirurgische ingrepen nodig om haar gezicht te herstellen, en enkele jaren kon ze niet op tournee. Om toch als zangeres haar brood te kunnen verdienen trad ze veelvuldig op in televisieprogramma’s. Ze had goede contacten bij de NCRV, waardoor ze in vrijwel ieder liedjesprogramma van die omroep te zien was, zoals de series Goeie ouwe koffergrammofoon en Herkent u deze tijd? Na een periode van bijna tien jaar, met slechts een handvol – onsuccesvolle – platen bij verschillende platenmaatschappijen, kwam Rita in 1975 onder contract bij Polydor, die in april de single ‘De tijden van weleer’ uitbracht. Pas met het in 1976 uitgebrachte ‘Dolores’ behaalde Rita Hovink weer een commercieel succes. Eind 1976 kreeg dit een vervolg met ‘Laat me alleen’, een single die aanvankelijk niet goed verkocht, maar door de jaren heen steeds meer aan populariteit zou winnen. Rond deze tijd begonnen berichten over Rita’s gezondheid steeds vaker in de pers op te duiken. Nadat ze in een interview had verteld aan borstkanker te hebben geleden, suggereerde Henk van der Meyden in Privé (3-9-1977) dat Rita’s verhaal over borstkanker een goedkope publiciteitsstunt was geweest. Hovink spande een proces aan tegen het weekblad en won. Daarmee wist ze af te dwingen dat Privé nooit meer over haar gezondheid mocht schrijven.

Eind 1978 werd Rita Hovink ernstig ziek en in januari 1979 moest ze stoppen met optreden. Op 22 mei van dat jaar was ze voor het laatst te zien op televisie. Polydor besloot haar in diezelfde maand verschenen single ‘Een kind’ niet verder te distribueren omdat Rita niet in staat was aan promotie te doen. In augustus bleek tijdens een laatste operatie dat de artsen niets meer konden doen. Op 7 september 1979 overleed Rita Hovink op 35-jarige leeftijd in haar woning in Hilversum.

Discografie

De website Rita Hovink [URL: www.ritahovink.nl, geraadpleegd 15/06/2015] bevat een complete discografie.

Literatuur

  • ‘Rita (Ho)vink voor AVRO-tv’, Dagblad voor West-Friesland, 16-5-1964.
  • ‘Hoe Knokke ook uitpakt, Rita komt er wel’, Plus, 6-7-1964.
  • ‘Rita Hovink: Love me or leave me’, Zuid-Friesland, 27-2-1970.
  • ‘Rita Hovink met auto tegen boom’, Brabants Nieuwsblad, 3-2-1971.
  • ‘Rita Hovink mag niet meer op de planken’, Het Vrije Volk, 17-4-1973.
  • ‘Ik hoop maar één ding: dat mijn dochter het later beter treft’, Libelle, 8-4-1977.
  • ‘Sprak Rita Hovink de waarheid?’, Privé, 3-9-1977.
  • ‘Rita Hovink wint proces’, Notabene, 8-1-1978.
  • ‘Verbeten Rita Hovink vecht voor haar gezondheid’, Story, 10-8-1979.

Website

Website door Marc Bijlsma, Marc Didden en Frank Jochemsen, URL: www.ritahovink.nl, geraadpleegd 15/06/2015.

Illustratie

Rita Hovink, door Pim Westerweel, 1977 (ANP Photo).

Auteur: Marc Bijlsma

laatst gewijzigd: 20/02/2017

De datum onder dit biografisch lemma geeft aan wanneer er voor het laatst aanvullingen en/of correcties in het stuk zijn doorgevoerd. Met ingang van 2023 is het project afgesloten.