Vries, Meta Theresia de (1941-2011)

 
English | Nederlands

VRIES, Meta Theresia de (geb. Den Haag 29-3-1941 – gest. Leusden 6-10-2011), diskjockey, (radio)presentatrice en zangeres. Dochter van Bernard Jan de Vries (1904-1985), leraar, en Margaretha Jacqueline Segers. Meta de Vries trouwde (1) met Christiaan Christoffel Bakker (1939-1997); (2) met Willem Scheygrond (ca.1940-2002), radiotechnicus. Uit huwelijk (1) werden 1 dochter en 1 zoon geboren, uit (2) 1 dochter. Beide huwelijken liepen uit in een echtscheiding.

Meta Theresia de Vries was kind uit een onderwijzersfamilie. Ze werd geboren in Den Haag, waar haar vader leraar Frans was. In 1950 verhuisde het gezin naar Laren omdat de vader ‘wel eens wat anders’ wilde, zoals zijn weduwe Margaretha Jacqueline de Vries-Segers het in 1995 uitdrukte. Bernard Jan de Vries ging daar samen met een collega uit Den Haag op een plaatselijke school werken, hij werd er schoolhoofd en later oprichter en directeur van de MAVO ‘Heideveld’.

Dochter Meta leek aanvankelijk in de voetsporen van haar vader te treden, na de Mulo (diploma in 1957) ging ze naar de MMS en op haar achttiende naar de kweekschool. In 1961 vond ze een baan als kleuterleidster. Haar onderwijscarrière duurde maar kort, want in december 1964 reageerde ze op een advertentie van de AVRO waarin een radio-omroepster met ‘een leuke stem’ werd gevraagd. Meta de Vries moest een stemtest (in vijf talen!) afleggen en had daarbij veel profijt van de talenkennis die ze van haar vader had meegekregen. Ze werd aangenomen als omroepster voor Hilversum 2 en maakte op 24 december 1964 haar radiodebuut met het uitspreken van teksten voor een kerstprogramma. Toen in oktober 1965 de popzender Hilversum 3 van start ging, mocht ze voor de AVRO daar programma’s als Blues, ballads & beat presenteren. Daarmee was ze de eerste vrouwelijke diskjockey bij de publieke omroep – Tineke de Nooy ging haar bij de commerciële omroep (Radio Veronica) voor. Later volgden nog programma’s als Van meet af aan, Zet m op! (met Krijn Torringa), De negen uur showEen middagje AVRO en Delta.

Meta de Vries bleef tot 1991 voor de AVRO werken, korte tijd in vaste dienst en later als freelancer. Het meest bekend werd ze met het radioprogramma Juist op zondag (oktober 1967, samen met Roel Balten). Achttien jaar lang presenteerde ze dit programma, waarin ze de muziek van haar keuze afwisselde met informatie over toeristische uitstapjes. In de beginperiode was dit programma zo populair dat de politie regelmatig vooraf informeerde welke recreatiegebieden er in het programma aanbevolen zouden worden om zo voorbereid te zijn op de verkeersdrukte. In 1972-1973 werkte Meta de Vries voor zeezender Radio Noordzee met het programma Voor de warme bakker. Haar langstlopende programma voor de AVRO was Muziek met Meta, dat ze maakte van 1973 tot haar vertrek in 1991. Het Nederlands Bureau voor Toerisme huurde haar vervolgens in om uittips (‘Lekker weg in eigen land’) in te spreken. Deze werden uitgezonden in de STER-reclameblokken op zaterdag- en zondagmorgen op Radio 1 en 2. Ook werkte ze enige tijd voor diverse – al dan niet regionale – omroepen (Sky Radio, Gouwe Ouwe Zender, Euro Jazz , Radio West en RTV Utrecht). In september 2005 kwam Meta de Vries weer terug in Hilversum, toen ze op de zaterdagavonden bij Omroep Max het radioprogramma Easy listening ging presenteren (tot september 2010 op Radio 2). Tevens was ze wekelijks te horen op Radio 6 met Meta op zondag.

Radio was de grote liefde van Meta de Vries, maar ze trad ook op als presentatrice (bijvoorbeeld als ladyspeaker bij modeshows en concerten), was enige tijd docente op de Media Academie te Hilversum, waar ze onder meer lesgaf in presentatietechniek, en sprak commercials en bedrijfsfilms in. Op 18 maart 1978 maakte ze haar televisiedebuut met de presentatie van AVRO’s Platenpanel. Bovendien trad ze op als zangeres, onder andere in het hobbyorkest van omroepmedewerkers De Gooische Compagnie (sinds 1965) en maakte zij een jazz cd (My shining hour, 2003). Minder bekend is dat ze ook musicals schreef en regisseerde. Ze bleef trouw aan ‘ouderwetse’ grammofoonplaten: ‘Tegen de langspeelplaat kan geen cd of IPod op’. In 2009 ontving ze de Radio Bitches Oeuvre Award als bekroning van haar jarenlange radiowerk.

Toen bij Meta de Vries galblaaskanker geconstateerd werd, koos ze ervoor dit niet te laten behandelen. Ze overleed na een kort ziekbed op zeventigjarige leeftijd. Haar overlijden werd door haar kinderen op 7 oktober 2011 bekend gemaakt.

Meta de Vries was tweemaal getrouwd en kreeg drie kinderen. Omdat ze haar privéleven goed afschermde, is hierover vrijwel niets bekend. Ze gold als dé vrouwelijke radiostem van Nederland in de jaren 1960-1980 en werd wel ‘disc-amazone’ genoemd. Haar zeer herkenbare stemgeluid met de perfecte dictie is omschreven als ‘fluweelzacht’, maar ook als ‘zwoel’. Zeker is dat ‘Mevrouw Radio’ een markant, verzorgd stemgeluid had, dat meteen herkenbaar was. Het bracht zelfs gedetineerden in vervoering en leidde tot veel fanmail.

Archivalia

  • Haags Gemeentearchief: Bevolkingsregister.
  • Centraal Bureau voor Genealogie, Den Haag: familieadvertenties Scheijgrond.
  • Streekarchief Gooi en Vechtstreek. Hilversum: o.a. het digitaal krantenarchief.
  • Archief Eemland, Amersfoort: o.a. het digitaal krantenarchief.

Literatuur

Illustratie

Foto, door onbekende fotograaf (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum).

Auteur: Peter Sijnke

Biografienummer in 1001 Vrouwen: 997

laatst gewijzigd: 13/01/2014

De datum onder dit biografisch lemma geeft aan wanneer er voor het laatst aanvullingen en/of correcties in het stuk zijn doorgevoerd. Met ingang van 2023 is het project afgesloten.