Nassau-LaLecq, Johanna Geertruida Abrahamina van (1784-1861)

 
English | Nederlands

NASSAU-LALECQ, Johanna Geertruida Abrahamina gravin van (ged. Leerdam 27-6-1784 gest. Loenen a/d Vecht 7-5-1861), de laatste afstammeling van deze bastaardtak van de familie van Nassau. Dochter van Jan Floris graaf van Nassau-LaLecq (1751-1814) en Barbara Arnolda Lemmers (1757-1846). Geertruida Nassau-LaLecq bleef ongehuwd.

Johanna Geertruida Abrahamina van Nassau-LaLecq was het derde van de acht kinderen van Jan Floris van Nassau-LaLecq, die behoorde tot de tak van natuurlijke afstammelingen van Maurits, graaf van Nassau, prins van Oranje. Geertruida’s vader had onder meer zitting in de admiraliteit van Zeeland te Middelburg. Zij had vijf broers en twee zusters.

Geertruida Nassau-Lalecq, ‘freule Trui’, bleef ongehuwd en woonde de laatste jaren van haar leven samen met haar zusters Maria Wilhelmina en Barbara Arnolda. Zij woonden in bij het grote huisgezin van Maria de Vergne, de dochter van zus Maria, in Loenen aan de Vecht. Freule Trui was de laatste afstammelinge in rechte lijn van prins Maurits, de zoon van Willem van Oranje. Met haar stierf de bastaardtak Nassau-LaLecq uit. Na haar dood werd zij begraven in de grafkelder die haar zus Barbara met haar echtgenoot in 1843 had gekocht op de algemene begraafplaats in Loenen. Zij werd dus niet bijgezet in het praalgraf van de familie Van Nassau in Ouderkerk aan de IJssel.

Naslagwerken

Van Ditzhuyzen.

Archivalia

J. Visser, Inventaris van het archief der N.V. Mij. van Nassau-Lalecq tot expl. van onr. goederen (z.p. 1947) [waarin opgenomen het archief van de heerlijkheden de Lek en Stormpolder en de visserijen en platen in de Lek, Nieuwe Maas en Noord tussen Ammerstol, Bolnes en Papendrecht en het archief v.d. fam. van Nassau-la Lecq].

Literatuur

  • A.W.E. Dek, Genealogie van het vorstenhuis Nassau (Zaltbommel 1970).
  • A.W.E. Dek, Bloedverwanten van prins Maurits (Rotterdam 1993).
  • Kees de Kruijer en Willem Mooij, ‘Prins Maurits’ nazaten in Loenen’, Vechtkroniek 13 (2000) 19-26.

Redactie

laatst gewijzigd: 13/01/2014