17/10/1626

 
English | Nederlands

17 - 10 - 1626

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Elisabet van der Maden dringt erop aan haar verzoek te beschouwen als deels gebaseerd op de plakkaten van HHM, die opleggen dat daar waar de vijand op het platteland actief is, geen goederen bij executie dienen te worden verkocht.
HHM laten apostilleren dat de weduwe in rechte mag verwijzen naar de relevante plakkaten.

2 Wilhelmus Georgii Zeeld, predikant te Griethausen en Brienen, krijgt 6 gld. reisgeld.

3 Die van Steenbergen verzoeken hun naar Holland op de wei gebrachte paarden en jongvee licentvrij te mogen terughalen. Ook willen zij op de Hollandse veemarkten vee aanschaffen, zonder licent voor de inwoners van de stad en met licent voor die van het platteland.
De RvS dient advies uit te brengen.

4 Van der Elst heeft een declaratie ingediend over de door hem vanwege de aanval op Sas van Gent gemaakte kosten van in totaal 7.050 gld. 18 st.
De declaratie gaat voor een beslissing naar de RvS.

5 David Portius dringt aan op een aperte maatregel die hem in staat stelt de 7.500 rijksdaalder voor de administrator van Maagdenburg te trekken.
Aissema moet, zodra het geld voor Christiaan IV is overgemaakt, de koning aanzetten tot betaling van dit bedrag.

6 Naar aanleiding van het aanbod van Paul de Wilm geld voor geld over te maken aan de Deense koning zal de ontvanger-generaal een staat opstellen waaruit blijkt hoeveel het land Christiaan IV nog schuldig is.

7 Pynacker schrijft d.d. Parijs 29 september.
Vereist geen resolutie.

8 Matthius Capoen verzoekt aanbevolen te worden voor een van de vacatures in het Rotterdamse Admiraliteit scollege.

9 Van Z.Exc. is een brief d.d. 11 okt. ontvangen waarin hij vraagt naar de mening van HHM inzake een aan hem gericht verzoek tot verlenging met drie maanden aangaande Claes Compaen.
HHM hebben het nemen van een besluit uitgesteld.

10 Gedeputeerde Staten van het Kwartier van Nijmegen verzoeken vanwege de gevolgen van de inlegeringen kwijtschelding en vergoeding in de afrekening die zij aan het maken zijn over de jaren 1623, 1624 en 1625.
HHM wensen het advies van de RvS te vernemen. De heren van Holland hebben kopie gevraagd.

11 Inzake de gevangenen is besloten voormalig fiscaal Berck door de geweldige provoost naar Loevestein te laten brengen om daar levenslang gevangen gehouden te worden.

12 Conform het advies van hun gecommitteerden besluiten HHM in de zaak van Du Quesne de Franse ambassadeur aan te zeggen nu geen particuliere rekesten meer te kunnen aannemen. Voorts zal men hem meedelen dat de gecommitteerden van HHM bereid zijn de taxatie van de kosten en de schade bij schikking af te doen.

13 In een brief d.d. 30 sept. schrijft Languerack over de zaak van D'Estiaux en Vernueil.
Met een besluit wordt nog gewacht.

14 Rantwyck, Noortwijck en de andere heren die 25 sept. zijn gecommitteerd tot het onderzoek van het akkoord op de uitwisseling van gevangenen hebben verslag uitgebracht.
HHM besluiten de heren van Holland en Zeeland te schrijven de jezuïeten in hun provincies tegen het in het plakkaat genoemde bedrag in handen te krijgen. De commandanten van Nijmegen en Grave zal worden geschreven kolonel Dirsdorp, Nicolaes Varick (zoon van de markgraaf te Antwerpen) en Anthoni de Rougemont hiernaartoe te laten brengen. Vervolgens kan met de soldaten over hun rantsoen worden onderhandeld. Ook zal men dan de betaling van het rantsoen van 6.000 gld. voor drie jezuïeten naar tevredenheid kunnen afdoen.
Eveneens is aangedrongen op een repartitie vanwege de kosten voor de vrij te laten gevangenen zonder rantsoen, maar hierop valt geen besluit.

15 Admiraal Reael compareert en zal overmorgen naar Vlissingen vertrekken om daar aan boord te gaan. Hij brengt nog enkele punten naar voren waarop HHM als volgt besluiten.
Als Reael in Portsmouth aangekomen de vloot nog aantreft, zal hij handelen in overeenstemming met zijn instructie. Indien de schepen al zijn uitgelopen zonder bericht achter te laten aangaande hun bestemming, zal de admiraal naar de kust van Spanje varen en daar naar hen zoeken of op hen wachten. Mocht dat geen ontmoeting tot gevolg hebben, dan zal hij de vijand op de kust van Spanje en Portugal zoveel mogelijk afbreuk proberen te doen. In afwezigheid van de Engelse vloot buitgemaakte schepen zal Reael direct naar de Republiek sturen, tenzij de situatie vereist dat hij die naar Engeland brengt. Dat dient dan wel met zo weinig mogelijk schepen te gebeuren.
Mocht de zeerover Compaen zich in zijn buurt bevinden, dan zal Reael hem proberen te overmeesteren. Ook dient hij op de kust van Spanje zoveel mogelijk gevangenen - schippers en andere Spanjaarden - te maken en naar de Republiek te sturen.

16 Willem Jacobs Delff, plaatsnijder te Delft, krijgt uitbreiding van zijn octrooi d.d. 10 aug. 1622 met het exclusieve recht op het (doen) drukken en (doen) verkopen van de door hem te snijden en etsen beeltenissen. Hij krijgt het octrooi gedurende acht jaar voor elke, eerst aan HHM te tonen, nieuwe afbeelding.

17 Namens de keurvorst van Keulen wordt verzocht de uitvoer van wat vastenkost toe te staan.
HHM laten apostilleren dat zij hiermee akkoord gaan zodra de neutralen van de Infanta de heropening van de licenten gedaan hebben gekregen.

18 Gottart van Schlebusch, burger te Keulen, ontvangt paspoort om met zijn dienaar over vijandelijk grondgebied naar Keulen te reizen.

19 De lijsten van Etten [Etten-Leur], Gastel, Oudenbosch en Hoeven zijn hernieuwd conform eerdere resoluties.