18/01/1628, 12

 
English | Nederlands

12 Ter vergadering compareert ambassadeur D'Espesses die de onderstaande propositie doet.1
Op 13 jan. heeft D'Espesses uiteengezet wat de koning vindt van de door HHM beoogde ambassade. Het verbaast hem wanneer zijn betoog aanleiding zou hebben gegeven te veronderstellen dat het besluit van zijn koning de ambassadeurs niet toe te laten als zij hem iets anders zouden voorstellen dan het met Languerack gesloten verdrag verzacht of aangepast zou worden. Uit zijn laatste brieven blijkt dit nog duidelijker dan de voorgaande, welke D'Espesses heeft geschreven en mondeling overgebracht aan de prins van Oranje. Deze vergadering heeft hij brieven getoond van de heer D'Herbault aan hun twee ambassadeurs. HHM hebben dus geen reden onwetendheid te veinzen.
Een ambassadeur is niet verplicht zijn instructies te openbaren maar mag dat doen wanneer dat Z.M., het welbevinden van zijn bondgenoten en zijn eer en zekerheid dient. Daarom kunnen HHM de brieven lezen van Z.M. en de staatssecretaris met daarin de bevelen van de koning. Als HHM daarna volharden in een voor Z.M. onaangenaam en voor de staat nadelig besluit dan protesteert D'Espesses tegen de laster die gewoonlijk het meest over de eerlijkste mensen wordt uitgestrooid. Sinds zijn komst bij HHM is hij hier achtervolgd door laster, met name op gruwelijke wijze in deze kwestie. D'Espesses zou niet weten dat hij in enige plicht is tekortgeschoten.
HHM geven hierop de volgende verklaring.2
In zijn eerdere propositie van 13 jan. heeft D'Espesses voldoende en helder het standpunt van zijn koning over de ambassade weergegeven. Vanwege de huidige toestand van de Republiek en de naburige staten besluiten zij de ambassade naar de twee kronen echter niet uit te stellen.

1 De in het Frans gestelde propositie is geïnsereerd in S.G. 3187 en gedrukt in: Aitzema, S. & O. kwarto II, 574-575 slechts in Nederlandse vertaling) /folio I, 753-754.
2 De in het Frans gestelde verklaring is geïnsereerd in S.G. 3187 en in vertaling gedrukt in: Aitzema, S. & O. kwarto II, 575/folio I, 753.