04/02/1628

 
English | Nederlands

04 - 02 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM lezen de remonstrantie van Petrus van Camminga, vrijheer en erfheer van Ameland. In antwoord op de brieven van HHM d.d. 9 nov. en 21 dec. 1627 zegt hij de neutraliteit te moeten vragen maar deze niet te hoeven bewerkstelligen. Door verzending per expresse heeft hij in Brussel om neutraliteit gevraagd maar deze niet gekregen. Camminga verzoekt HHM daarom zijn onderdanen te schrijven hem niet meer lastig te vallen, maar hem te laten genieten wat hem contractueel toekomt.
Lochteren en Schaffer zullen de stukken onderzoeken en rapport uitbrengen.

2 Eck, Rode en Uterwyck1 zullen de declaratie van generaal Nispen onderzoeken.

3 Volgens twee gecommitteerden van de Admiraliteit te Rotterdam heeft Dirck Adriaenssen Nisen toen HHM in mei 1627 besloten zijn ordonnanties om te zetten in obligaties ongeveer 11.000 gld. aangegeven. Nu beweert hij obligaties ter waarde van 62.000 gld. te hebben voor geleverde levensmiddelen, kabels en andere goederen.
HHM beperken het bedrag in de gisteren genomen resolutie tot de 11.000 gld. Voordat zij dit bedrag bij de resolutie zullen voegen, zullen eerst de retroacta worden nagekeken.

4 Aangaande het verzoek van de Admiraliteit te Rotterdam om subsidie voor de afdanking van vier schepen op de Waal laten HHM het College eerst antwoorden waarom het de plakkaten niet navolgt en gratie boven wettelijk straffen verkiest. Dit is op 30 dec. 1627 al geschreven.

5 De RvS brengt te berde dat Caspar Simonius Rits verzoekt in de kastelenij te mogen blijven en toegang te krijgen tot de Raad.
De RvS mag Rits toegang verlenen om te horen hoe hij de contributies zal betalen. Na rapport hierover nemen HHM een passend besluit in zijn zaak.

6 Twee brieven van Languerack d.d. 24 en 27 jan. behoeven geen resolutie.

7 Guillaume Bogart heeft zijn eed als baljuw van Aardenburg afgelegd in handen van de president.

8 De op Groningen gerepartieerde kapiteins Erentreiter, Jan Martens en Jan van Eussum verzoeken betaling voor de begroting van honderd koppen elk. Zij willen ook betaling van 103 gld. die zij hiervoor maandelijks te weinig hebben ontvangen.
HHM winnen hierover advies in bij de RvS.

9 Eck meldt conform de resolutie van 1 feb. de inhoud van de aan resident Aisma gezonden instructie aangaande de vergadering van de Hanzesteden te hebben bericht aan Camerarius. Camerarius bedankt HHM hiervoor en antwoordt dat zijn koning reeds een persoon in Lübeck heeft die alles daar in de gaten houdt. Camerarius zal zijn koning nogmaals schrijven dat in deze tijden zaken die beide kanten ten bate van het algemeen belang ondernemen onderling mogen worden uitgewisseld.

10 Aangezien de wind naar het zuiden keert laten HHM de ambassadeurs hun reis naar Frankrijk en Engeland voortzetten. Sommelsdijck volgt zodra hij daartoe enigszins in staat is.

11 D'Espesses compareert en doet een propositie over betaling van de extraordinaris pensioenen aan de Franse officieren en aan commissaris Franchemont.2 In navolging van eerdere verzoeken vraagt D'Espesses HHM sneller de beloften aan hun Franse officieren in te lossen, evenzo te reageren op zijn verzoeken van 13, 18 en 25 januari. In het bijzonder geldt dit voor de heer Franchemont. Franchemont is hier ingezet ten dienste van de koning in afwezigheid van diens ambassadeurs ten tijde van de sluiting van het verdrag van Compiègne. Zijn naam is toentertijd weggelaten uit het verdrag terwijl hij goedgunstigheid verdient. Franchemont is op de lijst gezet tijdens de legatie van Aerssens naar Fontainebleau en op twee later in Saint-Germain-en-Laye vastgelegde lijsten voor de jaren 1626 en 1627. Krachtens de eerste daarvan zijn de vier kapiteins van het regiment van Hautterive en Douchant betaald. Omdat Franchemont hetzelfde recht heeft en dertig jaar dienst heeft gedaan, verdient hij van HHM in ieder geval een schenking. D'Espesses verzoekt HHM die op schrift te geven.
Tevens vraagt D'Espesses een traktement voor Gille la Roose.
HHM vragen hierover advies aan de RvS.

1 S.G. 3187 heeft Schaffer i.p.v. Uterwyck.
2 De in het Frans gestelde propositie is geïnsereerd in S.G. 3187.