21/02/1628

 
English | Nederlands

21 - 02 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Een brief van Vosbergen d.d. Boulogne-sur-Mer 15 feb. over zijn aankomst in Boulogne-sur-Mer behoeft geen resolutie.

2 De Generaliteitsrekenkamer adviseert d.d. 18 feb. ter voldoening van de resolutie van 5 feb. het verzoek van konvooimeester Repelaer af te wijzen.
De heren van Holland schorten de bespreking van dit advies op.

3 De binnengekomen secretaris van D'Espesses heeft diens memorie1 ingeleverd waarin nogmaals verzocht wordt bij publicatie en op straffe van executie te verbieden dat Fransen en Duitsers elkaar in woord of daad aanvallen. De huishouding van D'Espesses wordt voortdurend lastiggevallen in zijn huis en een groot aantal Duitsers wil dat verwoesten. De secretaris van D'Espesses heeft Culembourg gesproken om de reactie van HHM te bespoedigen.
HHM geven de ontboden griffier Crip de memorie. Zij laten hem het Hof van Holland verzoeken een dergelijke publicatie te doen. De fiscaal moet de ambassadeur laten weten dat hij informatie inwint. De president moet de ambassadeur berichten dat justitie bezig is met de zaak, maar dat er doorgaans ernstig geklaagd wordt over zijn domestieken die 's nachts op straat veel brutaliteiten plegen.

4 Ernst Casimir schrijft d.d. Groningen 15 feb. dat de Admiraliteitscolleges te Amsterdam en in het Noorderkwartier nog geen schepen de Eems op hebben gezonden.
HHM besluiten de Colleges daartoe schriftelijk ernstig te verzoeken.

5 Hans Willem van Rantwijck, voormalig luitenant-kolonel van het regiment van graaf Willem van Nassau, verzoekt 100 gld. in plaats van 80 gld. per maand betaald te krijgen.
HHM vragen hierover advies aan de RvS.

6 Louis van Houtvelde, koopman en inwoner van Calais, verzoekt teruggave van zijn door kapitein Taske en luitenant Wouter Pietersen uit Amsterdam afgenomen schip.
HHM winnen hierover informatie en advies in bij de Admiraliteit te Amsterdam .

7 HHM geven de ingediende declaratie van Joost van Nispen in handen van de heren die zijn aangesteld om de declaraties van de generaals van de Munt te onderzoeken. Rode neemt de declaratie hiertoe mee.

8 Een brief van Essen en Noortwyck d.d. Utrecht 18 feb. over de voortgang van hun bezigheden in Utrecht behoeft geen resolutie.

9 In een brief d.d. Utrecht 19 feb. stuurt Essen een verslag van zijn in Emmerik [Emmerich] gehouden besprekingen met de Kleefse raden over de reductie van de compagnie van overste Gent en het afdanken van die van Soppenbroeck.
Haersolte en Schaffer zullen de stukken onderzoeken en daarover berichten.

10 In een brief d.d. 9/19 jan. heeft resident Aissema bericht aan Duijck hoe in Hamburg gezanten van Tilly en overste Altringer de papieren en huisraad van de administrator in handen zien te krijgen en de Verenigde Nederlanden betitelen als "rebellen". Zij dreigen met geweld Aissema's huis binnen te vallen.
HHM nemen hierover geen besluit.

11 Orateur Haga heeft onlangs bericht dat er goede hoop bestaat op de verspreiding van de gereformeerde religie in Griekenland. HHM overwegen of daartoe de Griekse vertaling van het door de Deventer predikant Jacobus Revius uitgegeven Belgicarum ecclesiarum doctrina et ordo.2niet dienstig zou zijn.
Ter bevordering van dit goede christelijke werk laten HHM Revius tweehonderd ongebonden exemplaren opsturen aan de Admiraliteit te Amsterdam om deze met de eerste mogelijkheid aan orateur Haga in Constantinopel [Istanbul] te zenden. Hiervoor zal Revius met recepis van het Admiraliteitscollege door de RvS betaald worden.

1 De in het Frans gestelde memorie is geïnsereerd in S.G. 3187.
2 Dit werk verscheen in 1627 te Harderwijk bij Nicolaus à Wieringen en bij Sebastiaen Wermbouts te Deventer onder de titel Belgicarum ecclesiarum doctrina & ordo. Hoc est Confessio, Catechesis, Liturgia, Canones ecclesiastici, graece & latine. De Griekse vertaling werd geleverd door Friedrich Sylburg .