27/02/1629

 
English | Nederlands

27 - 02 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM lezen een missive van de heer van Oosterwyck d.d. Venetië 9 feb. 1629, de propositie over de verkrijging van de toegezegde financiële steun en het antwoord daarop van de republiek Venetië. Verder is ook een Italiaans advies ingesloten over de plannen van de keizer en de koning van Spanje op de Oostzee. Tot slot deelt ambassadeur Oosterwyck mee dat hij het vieren van de overwinning op de zilvervloot tot nader order van HHM heeft uitgesteld, omdat men dat aldaar naar oud gebruik drie dagen lang met veel vuurwerk, muziek en banketten viert, wat de rekeningen hoog doet oplopen.
HHM laten het Italiaans advies in het Nederlands vertalen en drukken. Zij zullen de ambassadeur terugschrijven de viering om de genoemde redenen niet te laten doorgaan.

2 Gerridt Cornelisz. Slotz uit Vreeland verzoekt HHM een voorschrijven aan de maarschalk van Utrecht voor een benoeming tot schout in Vreeland.
HHM zullen Ploos en Geresteyn, momenteel in Utrecht, schrijven de suppliant bij de maarschalk en elders aan te bevelen voor het schoutsambt.

3 Ontvangen is een brief van Eck, Van der Dusse en Schaffer, de gedeputeerden van HHM ter vergadering van de Heren Negentien te Amsterdam, over het kantoor van de konvooien en licenten te Harderwijk. Tevens is ontvangen een duplicaat van een brief van de Admiraliteit te Amsterdam aan HHM d.d. 9 dec. 1624 over de vestiging van dit kantoor.
Een beslissing wordt opgeschort.

4 Jan Ibes, koopman te Amsterdam, heeft vier maanden geleden een pinas van 88 last uitgereed en voorzien van tien gotelingen en bijbehorende oorlogsmunitie. Dit schip is door de vijand naar Duinkerke gebracht en daar verkocht aan een koopman uit Saint-Malo, Bertrandt le Fer. Eenmaal op zee werd het gekaapt door commandeur Lieffhebber en opgezonden naar de Admiraliteit in Zeeland . De suppliant verzoekt om het schip niet aan de Franse koper over te dragen, maar aan hem terug te geven.
HHM dragen de Admiraliteit op het schip in geen geval aan Bertrandt le Fer te geven voor het geval hij borg wil stellen. Ze geven Jan Ibes toestemming om de nodige stappen te ondernemen, met de vraag aan de Admiraliteit kort recht te spreken.

5 HHM lezen het advies van de Generaals van de Munt over de remonstrantie van Nispe d.d. 6 feb. voor het maken van een nieuwe munt van het op de Spanjaarden veroverde zilver.
HHM sturen een duplicaat van het advies door naar Nispe om te horen of hij er iets tegenin te brengen heeft.

6 Paul de Willem en Cornelis van Leeuwen vragen uitbetaling van de 107.000 gld., verschenen in oktober 1628, die zij hebben betaald aan subsidies voor de koning van Denemarken.
HHM besluiten de provincies ernstig aan te manen hun achterstallen in de twee jaar en negen maanden subsidies voor de koning waarvoor decharges zijn uitgegaan, te voldoen. Daaruit kunnen de supplianten worden betaald.

7 Op het verzoek van de heer van Hardenbrouck, echtgenoot en voogd van Agnes van Hangxeler die voor het Hof van Rome een proces gevoerd heeft, verlenen HHM een voorschrijven aan Egidio Ursino, de vicaris datarius en auditeur van paus Urbanis VIII en kanunnik van de Sint-Pieterskerk in Rome, om recht te doen.