06/06/1629, 10

 
English | Nederlands

10 Ambassadeur De Beaugij compareert en deelt mee dat hij een brief van de koning van Frankrijk heeft ontvangen, geschreven in het leger voor Privas d.d. 21 mei. De koning vraagt hem HHM bekend te maken dat hij de vrede heeft getekend met de koning van Groot-Brittannië. Voor de bevestiging van dit verdrag heeft hij Chasteau Neuf daarheen gestuurd. Deze heeft de opdracht om in Engeland met interventie van de ambassadeur van HHM te onderhandelen over het secours voor de koning van Denemarken en de hulp aan de vorsten in Duitsland. Om deze reden vraagt de koning HHM een gezantschap naar Engeland te sturen of de ordinaris ambassadeur een speciale last te geven inzake het secours en de hulp.
Daarnaast maakt de ambassadeur bekend dat de koning van plan is ten strijde te trekken tegen de gereformeerden in de Languedoc. Maarschalk D'Estree heeft de hertog van Rohan bij Corconne verpletterend verslagen. Deze kon zich ternauwernood binnen Nîmes in veiligheid brengen. De koning vraagt HHM hem op de hoogte te houden van hetgeen zij vernemen vanuit het leger.
Ten slotte doet de ambassadeur zijn beklag over de Admiraliteit te Rotterdam , die het schip De Duve waarvan hij op 26 mei de zaak bepleitte, heeft laten verkopen. Zij had op dat moment de brief van HHM al ontvangen, maar nog niet geopend.
HHM antwoorden blij te zijn met het nieuws over de gesloten vrede tussen beide kronen, als zijnde hun beste en meest getrouwe vrienden. Hun ordinaris ambassadeur is al gelast zich in te zetten voor het secours voor de Deense koning en de Duitse vorsten.