10/10/1629

 
English | Nederlands

10 - 10 - 1629

1

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De gedeputeerden van de verschillende provincies besluiten na beraad en op advies van de RvS eendrachtig tot een generale monstering voor al het volk in dienst van HHM, zowel te velde als in garnizoen. Olphert Baerentsz., Jensma en thesaurier-generaal Van Goch die voor de verpachting van de gemene middelen naar 's- Hertogenbosch gaan, worden gemachtigd Z.Exc. deze resolutie mee te delen en daarvoor alle argumenten aan te voeren, met het verzoek aan Z.Exc. zich hieraan te conformeren. De gedeputeerden zullen Z.Exc. verder meedelen dat HHM besloten hebben de Zweedse troepen op 23 okt. daadwerkelijk af te danken, om de redenen die door de RvS eerder en nu opnieuw zijn aangevoerd, die Z.Exc. zijn geschreven en die de gedeputeerden naar eigen inzicht nog zullen aanvoeren.
Verder moeten de gedeputeerden de bisschop van 's-Hertogenbosch aanzeggen alle publieke kerken op het platteland onder de jurisdictie van de stad en de Meierij van 's-Hertogenbosch te doen ontruimen, om door hen namens HHM in bezit te worden genomen voor de gereformeerde religie. Z.Exc. wordt verzocht hierbij de helpende hand te bieden. Ten laatste worden de gedeputeerden gelast zich te 's-Hertogenbosch te laten informeren over de situatie en het beheer van de geestelijke goederen aldaar, alsmede over de te verpachten domeinen. Ingeval zij niet de juiste kennis kunnen verkrijgen over de domeinen, moeten zij tot voorlopige invordering overgaan. Van de beide laatste punten moeten zij verslag doen. HHM zeggen de RvS aan dat ten behoeve van de administratie van de geestelijke goederen alsmede de inkomsten van de domeinen niemand zal worden gecommitteerd voordat dit rapport is gehoord. Met beslissingen over daartoe strekkende, bij HHM ingediende rekesten zal dan ook worden gewacht.

2 De commissarissen tot de verpachting van de gemene middelen te 's- Hertogenbosch zullen deze middelen op het platteland ressorterend onder de stad en de Meierij van 's-Hertogenbosch in plaats van te verpachten mogen afkopen of anderzins, ten meeste profijte van het algemeen belang.

3 Ontvangen is een brief met berichten van Oosterwyck d.d. Venetiƫ 21 september.
Er wordt geen resolutie genomen.

4 Ontvangen is een brief van vice-admiraal Lieffhebber geschreven op de Noordzee vanaf het schip Het Zee Calff d.d. 8 oktober. Hij bericht dat hij een Duinkerker heeft veroverd en heeft opgestuurd naar Rotterdam.

5 De RvS deelt HHM de inhoud mee van een aan hem geadresseerde brief van Z.Exc. d.d. 7 oktober. Deze bevat advies over de propositie van ambassadeur De Beaugij aan HHM, alsmede over de kopie van het antwoord van de koning van Frankrijk aan Langerack. Z.Exc. begrijpt daaruit dat de koning er vooral op uit is HHM het traktaat goed te laten keuren dat door Langerack is opgesteld. HHM antwoorden en gelasten Langerack op deze propositie zoals al verschillende keren eerder is gedaan.
Een beslissing wordt opgeschort.

6 De RvS laat ter vergadering weten gisteren het besluit over de afdanking van volk onder Mangelman te hebben ontvangen. Ook weet de Raad dat HHM gedurende de vergadering hebben besloten tot afdanking van de Zweedse troepen. De RvS heeft daarvoor onvoldoende geld en kan ook niet voorzien in het andere, nieuw gelichte volk.
HHM besluiten hiervoor het resterende geld te gebruiken van de aan de WIC verzochte 400.000 pond op rente.

7 Ontvangen is een brief van graaf Ernst Casimir van Nassau en de gedeputeerden van HHM te Arnhem d.d. 7 okt., onder andere met het verzoek aan HHM een vrijleger te doen publiceren rondom Doesburg en op zulke plaatsen als HHM goedachten.
De RvS zal de graaf en de gedeputeerden van HHM zijn bedenking voorhouden dat de toevoer door de vijand belet zal worden. Daarom willen zij een verzekerde plaats vaststellen waar de levensmiddelen worden gebracht.

8 De Staten-Generaal besluiten voortaan aan die van 's- Hertogenbosch te schrijven zoals men gewoon is te doen ten aanzien van de andere steden en geassocieerde landschappen van de Unie. Wat Wezel betreft wordt dit nog in overweging gehouden.
De gedeputeerden te velde schrijven d.d. 's-Hertogenbosch 8 okt. met het verzoek de eerder verzochte 150.000 gld. te zenden. Uit dit bedrag wil men enkele benodigdheden en de eventuele verplaatsing van het leger betalen.
De RvS zal er schriftelijk bij de achterstallige provincies op het punt van de legerlasten op aandringen de achterstallen contant aan te zuiveren, om daaruit het leger van Z.Exc. alsmede dat van graaf Ernst Casimir van Nassau van geld te voorzien. HHM verklaren dat er geen andere middel voorhanden is om het geld bij elkaar te krijgen.

9 HHM ontvangen bericht dat ondanks de eerdere strikte sluiting van de uitvoer van levensmiddelen een grote hoeveelheid levensmiddelen door sluikhandel is weggevoerd uit de steden Emmerik [Emmerich] en Rees naar Bocholt.
HHM zullen graaf Ernst Casimir van Nassau daarvan op de hoogte stellen, met het verzoek deze toevoer te beletten en om de eetwaren die naar Bocholt of andere plaatsen gaan waar de vijand zich ophoudt, van goede prijs te verklaren.

1 Bededag.