15/02/1630

 
English | Nederlands

15 - 02 - 1630

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM lezen de memorie van mr. Lazarus van Zons, tweede pensionaris van de stad 's-Hertogenbosch en aangesteld als rentmeester over het clarissenklooster.
HHM bepalen dat de suppliant voor zijn administratie en ontvangsten 5.000 gld. borg moet stellen.

2 HHM lezen het verzoek van de voerlieden van Wezel. Zij schrijven voor iedere kar met een paard 50 st., van een kar met twee paarden 1½ rijksdaalder en van een wagen of kar met drie paarden van ieder paard 1½ daalder tot 30 st. Wezels geld te ontvangen.
Hierover zal het advies van de RvS worden ingewonnen.

3 Kapitein Adriaen Duyck verzoekt een beloning voor zijn extraordinaris diensten van verleden zomer als sergeant-majoor en luitenant-kolonel over het volk van Haultein, alsmede voor het bevel te Wijk bij Duurstede en vervolgens te Naarden.
HHM overhandigen het verzoek aan de RvS.

4 Een besluit op het verzoek van Adriaen van Soest, Maasschipper, om vijfhonderd tonnen trassteen te mogen uitvoeren naar vijandelijk gebied, wordt opgeschort.

5 Het verzoek van de Admiraliteit te Amsterdam om de raden in dit College reisgeld toe te kennen en daarnaast nog 400 gld. die zij jaarlijks bovenop hun ordinaris traktement willen krijgen uitgekeerd, wordt geresumeerd.
Er wordt geen resolutie genomen.

6 Ontvangen is een brief van het stadsbestuur van Amsterdam d.d. Amsterdam 13 feb. met een antwoord op de brief van HHM d.d. 8 februari. Zij oordelen de graanvoorraad in hun stad zodanig dat men vooralsnog niet kan instemmen met de generale uitvoer zonder schade voor het land.
HHM leggen zich hierbij neer en maken vooralsnog bezwaar tegen de generale uitvoer van graan.

7 HHM besluiten de RvS een instructie te laten vervaardigen, waarop de deputatie naar Friesland zal plaatsvinden.
Deze zal na inzage door HHM worden vastgesteld.

8 Schaffer brengt het punt in van een schenking aan stadhouder graaf Ernst Casimir van Nassau in verband met zijn buitengewone onkosten te velde verleden zomer.
Er wordt geen besluit genomen.

9 Schaffer deelt mee dat ambassadeur De Beaugy sterk aandringt op een beschikking in de zaak van Jan Pissot. Deze wordt opgeschort totdat op de casuspositie is besloten.

10 HHM lezen de memorie van Cornelis van der Schuer, solliciteur, wonend te 's-Gravenhage. Hij verzoekt om conform de resolutie van HHM van 12 feb. de 7.480 pond betaald te krijgen. Bij het uitblijven van betaling verzoekt hij HHM uit kracht van de genoemde resolutie de ontvanger-generaal te ordonneren, de suppliant een obligatie van gelijke waarde met rente te verlenen.
HHM houden aan de resolutie vast en verzoeken de RvS de suppliant alsnog prompt te voldoen of door de ontvanger-generaal een obligatie met rente ter waarde van 7.480 pond te laten afgeven.

11 Bruinxs, Jensma en thesaurier-generaal Van Goch hebben hun rapport over wat zij in de stad 's- Hertogenbosch hebben verricht, voortgezet, maar nog niet beëindigd. De heren zullen morgen verder gaan met hun verslag en de punten noteren waarop een beslissing wordt vereist. Deze zullen, met hun advies, voor een beslissing aan HHM worden overhandigd.

12 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 14 feb. over het verzoek van Jan Ritfort dat op 7 feb. bij HHM is ingediend. De RvS heeft de personen in kwestie gehoord en is te weten gekomen dat de suppliant van de aanval op Wezel niet alleen kennis heeft gehad, maar daarbij ook is ingezet en onder andere mede leiding heeft gegeven aan de ruiterij. Hij durft niet meer naar zijn woonplaats op het platteland terug te keren. Dit richt hem ten gronde.
HHM kennen de suppliant gedurende zijn leven jaarlijks 300 gld. toe, waarvan hij een pensioenbrief zal ontvangen. Hiermee komt de eenmalige uitkering van 300 gld. die de suppliant eerder was toegekend, te vervallen.

13 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 14 feb. over het verzoek van Govert Nolden dat op 7 feb. bij HHM is ingediend. De RvS heeft de personen in kwestie gehoord en is te weten gekomen dat de suppliant niet alleen kennis, maar ook aandeel heeft gehad in de aanval op Wezel. Hoewel hij daar niet direct bij betrokken is geweest, is ook hij aan gevaar blootgesteld geweest.
HHM kennen de suppliant conform het advies gedurende zijn leven jaarlijks 300 gld. toe, in plaats van de op advies van de RvS eerder toegezegde eenmalige uitkering van 400 gld. Die toezegging vervalt. Er zal van de lijfrente een brief worden verstrekt.

14 Op het verzoek van Ferdinande Aleman, secretaris van de commandeur over de schepen ter bezetting van de kust van Vlaanderen, wordt ordonnantie gedepêcheerd van 165 gld. over drie maanden gage á 55 pond per maand, verschenen op 8 februari.

15 Schaffer heeft HHM meegedeeld dat ambassadeur De Beaugij eerst aan Z.Exc. en daarna aan Schaffer heeft aangegeven dat de koning van Frankrijk hem, Beaugij, heeft gemachtigd om het traktaat met HHM te beginnen, te voltooien, te sluiten en te tekenen.
HHM verzoeken en benoemen Culemborg of in diens afwezigheid Rantwyck, Noortwyck, Bas, Vosbergen, Tienhoven, Eysinga, Haersolte en Schaffer, om met Z.Exc. te overleggen, op welke wijze men met de ambassadeur deze zaak zal ondernemen.

16 Schaffer deelt HHM daarnaast mee dat ambassadeur Vane en kolonel Haij bij hem aan huis zijn geweest. Vane klaagde ten eerste zeer over het feit dat kolonel Haij nog steeds niet is betaald conform zijn rekening en de daarop verleende ordonnantie; ten tweede klaagde Vane erover dat de RvS een beschikking op het verzoek van de kolonel en zijn hoofdofficieren om betaling van hun traktement voor de 48 dagen die zij in Schotland hebben vertoefd, vertraagt. Verder willen zij ook hun gage doorbetaald krijgen over de periode die zij reeds op hun betaling hebben moeten wachten of dat nog langer zullen moeten. Anders zouden zij graag de kosten vergoed krijgen die zij in de genoemde tijd gemaakt hebben of zullen maken, totdat zij worden uitbetaald.
HHM besluiten op het eerste punt de RvS te verzoeken conform de herhaalde resoluties van HHM het geld door middel van een lening of op andere wijze bijeen te krijgen ter betaling van de kolonel. Op het tweede punt wordt de RvS verzocht hierop toe te zien en hierop naar goeddunken te beschikken.

17 HHM lezen de brief van de RvS d.d. 's-Gravenhage 14 feb., waarin HHM wordt verzocht om door middel van repartitie prompt 255.293 gld. op te brengen die tekortschieten op de soldij en wapens van de twaalfduizend man die zijn aangeworven ter belegering van 's- Hertogenbosch. Dit komt bovenop het bedrag van 700.000 pond dat Gelderland , Holland en Utrecht met dat doel extraordinaris hebben opgebracht. De provincies nemen aan de onbetaalde soldij te voldoen die hun als quote zal worden toegewezen, opdat langs deze weg de kolonel en andere onbetaalde officieren prompt betaald kunnen worden.
HHM laten de RvS een petitie opstellen voor 255.293 gld. met een verantwoording van dit bedrag. Deze zal daarna samen met een brief met de beweegredenen van HHM aan de provincies worden gestuurd, waarop hun consenten zullen worden afgewacht.

18 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 12 feb. over het verzoek van de graaf van Buccleugh, op 6 feb. bij HHM ingediend. Hij wil voor zijn vaders en zijn eigen goede diensten worden betaald overeenkomstig de resoluties die HHM daarover hebben genomen en de akten die daarop zijn gevolgd. Naar aanleiding van het beraad over de door de graaf ingediende deductie hebben HHM conform het advies van de RvS en om de redenen die daarin worden genoemd, besloten te verklaren dat de suppliant alleen recht heeft op het verschenen traktement van 2.000 gld. jaarlijks (dat hem op 27 dec. 1625 is toegekend) en wel vanaf 20 juli 1627 tot de dag dat hij zijn akte als kolonel ontving. Op 21 aug. 1627 is door middel van een resolutie bepaald dat het traktement pas op 20 juli 1627 zou ingaan. Verdere aanspraken van de suppliant zijn ongegrond.