20/02/1630, 12

 
English | Nederlands

12 De RvS compareert ter vergadering. Deze heeft HHM de inhoud van een aan Cappelle en Oenema geadresseerde open brief d.d. 5 feb. van de burgemeesters, schepenen en raad van de stad Essen meegedeeld, alsmede een brief van Oenema van 9 feb. uit Wezel, met klachten over de ernstige misdragingen van het ingekwartierde voetvolk en de ruiterij in die stad. De RvS heeft op verzoek van HHM geadviseerd dat Wezel van een deel van dit volk zou moeten worden ontlast. Om dit zonder bezwaar te kunnen doen zouden de steden, landen en plaatsen aan de zijde van Kleef in gelijkheid met die aan de oostzijde van de Rijn contributie moeten opbrengen. Alsnog dient prompt de geconsenteerde maand soldij te worden opgebracht voor de troepen van graaf Willem, met de verklaring dat de ontvanger-generaal dit bedrag niet heeft kunnen lenen, ondanks al zijn pogingen daartoe. Een van de provincies zou het krediet van de ontvanger dienen te versterken ter betaling van de soldij van deze maand. Ook heeft de RvS HHM voorgehouden dat kolonel Hayes steeds sterker aandringt op betaling van de rekening van hem en zijn officieren, bedragend ongeveer 60.000 gld. Bij uitblijven van betaling zullen meer aanspraken volgen. Daarom verzoekt de RvS de provincies (ongeacht wat de anderen doen) hun quoten in de 255.293 pond op te brengen, die volgens de decharges die conform de resolutie van HHM zullen uitgaan in mindering gebracht worden op de 3.400.000 pond.
De gedeputeerden van Holland maken alsnog bezwaar tegen de interpositie van hun krediet voor de genoemde maand soldij. Ze verontschuldigen zich ook voor de betaling van hun quote in de 255.293 pond, totdat de andere provincies hun quote opbrengen.
HHM besluiten de RvS de inhoud van de twee brieven aan Z.Exc. te laten meedelen en daarnaast te spreken over de moeilijkheden die zich voordoen in het vinden van de genoemde maand soldij, alsmede in de betaling van kolonel Haije. HHM verzoeken de RvS zijn adviezen op de verschillende punten op papier te zetten en nogmaals bij de gedeputeerden van Holland de interpositie van het krediet te bevorderen.