16/03/1630

 
English | Nederlands

16 - 03 - 1630

Presentielijst:

Resoluties:

1 HHM lezen het advies van de gedeputeerden die onlangs in 's- Hertogenbosch zijn geweest. Het is opgesteld uit kracht van de resoluties van HHM van 21 en 23 feb., op de punten in hun rapport die een nader besluit behoefden. De gedeputeerden van Holland hebben alvorens hierover advies uit te brengen, ermee ingestemd de genoemde punten en het advies dat daarop is gevolgd op de Landdag te bespreken met de Staten van Holland .

2 HHM lezen de conceptinstructie van de gedeputeerden van HHM die te Tilburg de besprekingen zullen voeren met de gecommitteerden van de vijand over het opperste gezag in de Meierij van 's-Hertogenbosch. De gedeputeerden van Holland zullen dit concept met de Staten van Holland bespreken en hierover advies uitbrengen.

3 De kerkenraad te 's- Hertogenbosch verzoekt met kennis en instemming van HHM de kerk aldaar van eigen predikanten te voorzien.
Alvorens te besluiten zal eerst advies van de gedeputeerden van HHM die onlangs uit 's-Hertogenbosch zijn teruggekeerd, worden ingewonnen.

4 Steven Groulardt wordt 38 gld. 16 st. toegekend voor port van vele brieven en pakketten, die door hem waren ontvangen uit diverse kwartieren. Hij heeft ze doorgestuurd aan HHM.

5 In een memorie verzoekt Dyden, commandant te Wezel, HHM de resolutie te effectueren die door alle provincies uitgezonderd Holland, is genomen.
Een besluit wordt opgeschort.

6 Henrick Hondius mag op het portret van admiraal Lonck dat door hem in koper is gesneden, het privilege van HHM zetten.

7 De declaratie van generaal Jacob Olphertsz. de Jong over zijn reiskosten en vacatiën van 10 april 1628 tot en met 9 mei 1629, wordt ter inspectie gestuurd naar de Admiraliteit in het Noorderkwartier . Daarna wordt ordonnantie gedepêcheerd en betaald naar behoren.

8 Ontvangen is een brief van de Admiraliteit te Rotterdam d.d. 15 maart. Kapitein en commandeur Maerten Herpersz. Tromp was met het eskader van de Admiraliteit te Rotterdam gearriveerd. De Admiraliteit had hem naar HHM gezonden om hen over zijn ervaringen te informeren. Nadat de kapitein was binnengeroepen had hij HHM uitgebreid gerapporteerd en zijn journaal overhandigd.
De kapitein wordt aangespoord zijn goede diensten voort te zetten. HHM laten hem weten hem op 12 maart in zijn afwezigheid te hebben vereerd met een gouden medaille als aandenken.

9 Het verzoek van kolonel Haije en zijn officieren dat gisteren bij HHM is ingediend, wordt geresumeerd.
Een besluit wordt opgeschort.

10 Vrouwe Helena van Brederode, barones douairière van Putlitz, verzoekt ter beloning van wijlen haar mans goede diensten om een jaartraktement.
HHM zullen het advies van de RvS inwinnen.

11 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 5 maart over het op 26 feb. bij HHM ingediende verzoek van Johan Aelbrecht, graaf van Solms, om een traktement voor de hoofdofficieren van zijn regiment. Omdat het regiment nog niet is geformeerd, hebben de officieren alleen een traktement te velde genoten. Wanneer HHM ermee zouden instemmen het regiment nu te formeren, zouden de officieren een traktement gelijk aan dat van anderen moeten ontvangen. Dat zou zeer bezwaarlijk zijn, omdat het land dagelijks met nieuwe traktementen belast wordt. Men weet niet meer hoe daarvoor aan geld te komen. De RvS geeft HHM in overweging of het niet beter zou zijn met de formatie te wachten totdat het leger weer ten strijde trekt.
Een beslissing wordt opgeschort.

12 HHM lezen het verzoek van Catharina van der Dusse, weduwe van Nicolaes van Waerthuisen, die was uitgevaren op het schip Oranje onder de vlag van admiraal L'Hermyte.
HHM besluiten op grond van de in het verzoek genoemde redenen om commies Van der Haer te gelasten de suppliante 15 pond 19 sch. Vlaams te betalen, voor vier maanden gage door Weerthuisen verdiend in zijn functie als assistent op het schip Oranje.

13 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 11 maart over het verzoek van de ingelanden van de drie polders van het Oude Land, het Westland en de Sint Omcommerspolder, gelegen onder Steenbergen. De akten en stukken zijn daarbij gevoegd. Het advies heeft ook betrekking op het verzoek en de stukken die door Halsteren onder Bergen op Zoom zijn ingediend. De RvS oordeelt (onder correctie) dat de kwestie tussen de supplianten de intentie van HHM het geven van octrooi aan de drie polders betreft. Als het de bedoeling van HHM was degenen die met het leggen van de dijk beschut zouden worden tegen het zeewater te verplichten mee te betalen in de omslag, dan zijn die van Halsteren daar niet aan gehouden omdat zij in plaats van bescherming te hebben gehad, schade hebben geleden door het onderlopen van hun landerijen. Maar als het de bedoeling van HHM was dat iedereen meebetaalt aan de nieuwe forten die hen tegen de vijand beschermen, dan vinden die van Steenbergen dat die van Halsteren moeten meedelen in de kosten. Wat betreft het onderhoud van de dijk zouden die van Halsteren daaraan in de toekomst niet hoeven mee te betalen, tenzij ze hun water door de waterleiding naar Steenbergen lozen.
Alvorens hierover te besluiten worden de retroacta nagezien.

14 Op 13 maart is besloten Vosbergen op declaratiebasis in ambassade naar de keurvorst van Keulen te laten gaan. Ontvanger-generaal Doublet zal door middel van een akte geordonneerd worden aan Vosbergen voor het maken van zijn aanstaande reis een som van 2.400 gld. voor te schieten, waarvan ordonnantie zal worden gedepêcheerd. Van al zijn uitgaven zal de ambassadeur een declaratie moeten indienen.

15 De RvS heeft gisteren in de vergadering verklaard dat de provincie Holland zijn quote in de staat van suppletie volledig heeft betaald. Geconstateerd is dat deze provincie het bedrag van de quote met ongeveer 300.000 pond te boven gaat. Hierin is 104.000 gld. begrepen die brugmeester Gernou toekomt aan gage voor zijn pontgasten over het jaar 1627 en 1629. De Staten van Holland willen de 104.000 gld. vereffenen met de toegezegde consenten voor het lopende jaar 1630. De RvS dringt er bij HHM op aan de betaling te regelen van de rekening van kolonel Haij en zijn officieren, die men eerder meende te kunnen betalen uit de quote van Holland.
Er wordt geen besluit genomen.

16 Verder zou de RvS graag zien dat HHM de betaling gelasten van 11.000 gld. aan de equipagemeester voor reparatiekosten aan ponten te Dordrecht verleden jaar.
Een besluit wordt opgeschort.

17 De RvS deelt verder mee dat ritmeester Tomas Lucas en de kornet van de ritmeester van Rouillac willen worden ontslagen en betaald voor achterstallige soldij. Zij verzoeken daarom betaling te gelasten, van mening zijnde dat de situatie het niet toelaat de compagnie af te danken.
Een besluit wordt opgeschort.

1 Bleiswyck wordt als afwezige genoemd, maar uit de presentielijsten vanaf 11 maart blijkt niet dat hij een van deze dagen aanwezig was.