Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 363

Nummer 363
Datum 2-7-1951
Soort notulen
Kenmerk Ministerraad
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s)
Ontvanger(s)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief van de Ministerraad en onderraden
Dossiernummer doos 395
Trefwoorden Groot-Molukkengedachte
Koninklijk Nederlands-Indonesisch Leger (KNIL), liquidatie van het -
Molukkers in Nederland, houding/positie van -
Molukkers, overbrenging naar Nederland van -
NG, (rechts)positie/houding gevangenen op -
NG, positie/houding (Indische) Nederlanders op -
NG, positie/houding Molukkers op -
NG, positie/houding Papoea's op -
repatriƫring, regeringsbeleid inzake -
Annotatie slotnoot bij 17:
Op 14 sept. seinde wnd. gouverneur Nieuw-Guinea onder no 138 de volgende nieuwe gegevens m.b.t. de eventueel over te brengen ex-KNIL-mililtairen naar Nederland:
'1. In totaal zijn van de in aanmerking komende 148 gevallen 40 afgewikkeld.
2. Voor 39 militairen, waaronder 24 gehuwden met in totaal 54 kinderen, die verzocht hebben om afvloeiing op Nieuw-Guinea, wordt onderzocht of zij geholpen kunnen worden aan huisvesting en emplooi in de burgermaatschappij. Om u bekende redenen is de verschaffing van een enigszins redelijke accomodatie voor allen een zeer moeilijk punt, in verschillende gevallen zal echter ook inschakeling in het arbeidsproces vermoedelijk niet mogelijk blijken. Van civiele zijde zal uiteraard alle medewerking verleend worden om voor bruikbare krachten een verder verblijf op Nieuw-Guinea mogelijk te maken, maar, indien geen geschikt emplooi voor betrokkenen kan worden gevonden, dan wel een oplossing voor de huisvestingsmoeilijkheid op redelijk korte termijn niet mogelijk mocht blijken, is het ons inziens niet te vermijden, dat zij opgezonden worden naar Nederland. Ik verzoek u mij te seinen of in voorkomende gevallen besloten kan worden tot wegzending, aangezien de Grote Beer hier begin oktober wordt verwacht.
3. 18 militairen, die geen recht hebben op vrije overtocht naar Nederland verzoeken nochtans opzending naar Nederland omdat zij hier te lande geen huisvesting en emplooi kunnen vinden (of om andere redenen niet wensen te blijven en ook niet naar IndonesiĆ« willen terugkeren). Hierbij zijn 11 gehuwden met in totaal 15 kinderen. Opzending naar Nederland van dit gehele groepje lijkt onvermijdelijk. Ik ontving gaarne bericht.' - - -  NA, archief Minkol., codetel. 1951, 15.
Zie ook 386: Ministerraad
PDF transcriptie (71 KB)