Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 258

Nummer 258
Datum 15-1-1951
Soort notulen
Kenmerk Ministerraad
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s)
Ontvanger(s)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief van de Ministerraad en onderraden
Dossiernummer doos 395
Trefwoorden Ceram
Kei-eilanden
Koninklijke Paketvaart Maatschappij (KPM), taak/positie van de -
Molukkers, KL (ex-)KNIL-militairen in rayons/doorgangskampen in Indonesië
Molukkers, overbrenging naar Nederland van -
NG-commissie/conferentie '50
Numfoor
parlement, Nederlandse -
Radja Ampateilanden
Stichting Door De Eeuwen Trouw
Stikker, D.U.*
VVD (Partij voor Vrijheid en Democratie)
Annotatie inleidende noot bij punt 3b van de middagvergadering:
Eveneens op 15 jan. had Lamping onder no 723 opnieuw instructie verzocht 'omtrent officiële antwoorden welke dezerzijds te geven waren op  - - - suggestie van de Indonesische regering om de Ambonezen naar Nederland te doen afvoeren'. NA, archief Minkol., codetel. 1951. Zie ook recordnummers 1790 en 2251.

slotnoot bij punt 3b:
Overeenkomstig dit besluit seinde Van Maarseveen op 15 jan. onder no 452  aan Lamping, 'mede namens s'Jacob': 'De Ministerraad hield zich heden andermaal bezig met de Ambonese ex-Knillers. Uit een telegram van Van Santen aan s'Jacob van 14 Januari  blijkt, dat misschien op 19 dezer 500 zielen per Outhoorn zullen afgevloeid worden. Wij juichen dat toe, mits deze afvoer vrijwillig plaatsvindt en dus niet tegen het vonnis van de President van de Haagse Rechtbank indruist. Met het oog op de mogelijkheid dat de afvoer van de Ambonezen binnen Indonesië op vrijwillige basis grotendeels mislukt, heeft het Kabinet zich nogmaals afgevraagd, of een andere oplossing mogelijk is. Afvoer naar Nederland is niet mogelijk. Demobilisatie der Ambonezen op Java tegen hun zin is gezien hun gemoedsstemming vol gevaren, ook voor de RI, omdat explosies kunnen plaatshebben, die de binnenlandse rust en orde ernstig zouden kunnen verstoren. Wij verzoeken U na overleg met Van Santen deze kant der zaak bij de RI te beklemtonen en vervolgens te vragen, of van RI-zijde bezwaar bestaat tegen afvoer naar een der eilanden bij Nieuw-Guinea. Tegen Misool zal de RI misschien bezwaar hebben, gezien de nabijheid van Ceram. Tegen Waigeo of Numfoor gelden deze bezwaren mijns inziens niet. Gaarne zien wij het resultaat van Uw stap tegemoet.' NA, archief Minkol., codetel. 1951, 5.
     Aan Van Waardenburg seinde Van Maarseveen diezelfde dag onder no 210, 'mede namens s'Jacob': 'Heden werd in de Ministerraad wederom de aangelegenheid der ex-KNIL Ambonezen op Java besproken. Een goede oplossing van het probleem is niet meer te geven. Overbrenging naar Nederland is onmogelijk. Demobilisatie op Java is gezien hun gemoedsstemming niet alleen hoogst gevaarlijk voor henzelf en de RI maar ook voor de Nederlandse gemeenschap en de Nederlands-Indonesische verhoudingen. Zij zelf wensen naar Nieuw-Guinea te gaan. De regering zou dan voor hun voedselvoorziening c.q. ook voor tentenmaterieel moeten zorgen, waartoe het Kabinet bereid is.
Het Kabinet vraagt nu of overbrenging Waigeo, Biak, Numfoor of Misool of enig ander eiland mogelijk is. Misool ligt dicht bij Ceram, wat complicaties met de RI kan veroorzaken, b.v. wanneer de Ambonezen naar Ceram zouden gaan oversteken, of Misool tot onderdeel van de RMS zouden verklaren. Gedacht wordt aan een tijdelijk overgangskamp. Op Waigeo en Numfoor zal het feit dat de Ambonezen bij de Papoea's minder welkom zijn minder gevoeld worden. De bewaking op Numfoor zal eenvoudig zijn en medische verzorging zou wellicht uit Biak kunnen plaatsvinden.
Het gaat om ten hoogste 12.000 zielen. Het Kabinet hoopt dat velen bij nader inzien niet naar een der genoemde eilanden zullen willen gaan. Het Kabinet doet een beroep op Uw medewerking.
Gaarne Uw advies. Grote spoed gewenst.' NA, archief Minkol., codetel. 1951, 11. Zie ook recordnummers 1818 en 2330.
Zie ook 257: Ministerraad
261: Ministerraad
1790: Lamping SP 116
1818: Lamping 732
1824: Lamping 738
1881: Lamping 2; Lamping 3
2297: CNRI AC 347
2330: Van Waardenburg 242
PDF transcriptie (21 KB)