Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 746

Nummer 746
Datum 25-2-1950
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Hirschfeld 216
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Hirschfeld, H.M. (info)
Ontvanger(s) Drees, W. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief Minkol., codetel. 1950
Dossiernummer 2
Trefwoorden Buurman van Vreeden, D.C.*
Fockema Andreae, W.H.*
Langen, D.R.A. van, gen.-majoor KL, chef generale staf van de Nederlandse strijdkrachten in Indonesiƫ
Singapore
Westerling, R./Westerlingaffaire(s)
Annotatie inleidende noot:
Op 21 feb. had Hirschfeld m.b.t. de verblijfplaats van Westerling onder no 199 aan Drees persoonlijk geseind: 'Correspondent Reuter, Laming, bericht vernomen te hebben dat Westerling Indonesiƫ zou hebben verlaten op weg naar Singapore waarschijnlijk met medewerking smokkelaars. Hoewel ik geen bevestiging van dit bericht heb zo heb ik op grond van bepaalde informaties die ik kreeg aanleiding om aan te nemen, dat het bericht waar is of binnenkort waar zal kunnen worden. Het schijnt inderdaad zo te zijn dat Westerling, mede door diverse arrestaties die plaats vonden, zich in een onhoudbare positie ging bevinden.' NA, archief Minkol., codetel. 1950, 2.
           Op 24 feb. had Hirschfeld onder no 214 aan de inmiddels in Den Haag teruggekeerde Van Maarseveen 'persoonlijk, mede voor Drees en Stikker' geseind: 'In een zeer vertrouwelijk gesprek, dat ik heden met de Britse Ambassadeur had, deelde deze mede dat het Foreign Office nogal geschrokken was van het Reuterbericht dat Westerling IndonesiĆ« zou hebben verlaten en wellicht in Singapore terecht was gekomen. Indien hij in Singapore gevat zou worden neemt het FO het standpunt in het aan MacDonald over te laten of die hem eventueel aan de RIS wil uitleveren. Verder deelde Kermode mij mede dat het RIS-Ministerie van Buitenlandse Zaken hem over de Reutercorrespondent had aangesproken en gevraagd had of men van Engelse zijde Laming niet kon beduiden dat hij zich meer reserves in zijn berichtgeving moet afleggen, anders zou men van RIS-zijde genoopt zijn Laming het land uit te zetten. Kermode heeft de RIS duidelijk gemaakt dat de Engelse Regering of de Engelse Ambassadeur een journalist niet het zwijgen kan opleggen. Niettemin heeft Kermode, die het optreden van Laming afkeurt, aan het FO laten weten om met directie van Reuter over deze zaak te spreken. Het resultaat is dat de Reutercorrespondent zeer binnenkort het land zal verlaten.
Van deze gelegenheid zou ik tevens gebruik willen maken om mede te delen dat ik betreur dat Prinsen en Van der Valk na hun terugkeer een interview hebben afgegeven. Volgens Aneta zou gezegd zijn "men zegt dat Westerling weg is en, oordelend naar de feitelijke situatie van het moment dat ik vertrok, geloof ik dat ook wel". Ik wil de goede bedoelingen van deze uitspraak waarderen, doch moet hier wel tot grote voorzichtigheid manen, omdat het voor ons pijnlijk zou zijn indien men van Indonesische zijde zou gaan denken dat Westerling met Nederlandse hulp het land zou hebben verlaten en de Nederlandse autoriteiten daarvan wel zouden afgeweten hebben.
Tot op heden heb ik geen bevestiging dat Westerling werkelijk weg zou zijn.' T.a.p.

slotnoot:
In aansluiting op tel. no 216 seinde Hirschfeld diezelfde dag onder no 217 eveneens aan 'Drees persoonlijk': 'Zojuist heb ik bezoek ontvangen van 2 Amerikaanse en 1 Franse journalist, die mij mededeelden dat het bericht, U geseind, door Reuter wereldkundig is gemaakt. Men vroeg mij hierop commentaar. Ik heb daarop hetzelfde commentaar gegeven, dat ik aan de ambtenaren van de radiodienst gaf. Men vertelde mij voorts, dat RIS-autoriteiten aan hen medegedeeld hadden, dat bewijsmateriaal zou bestaan over de juistheid van het bericht, o.a. een foto van het nummerbord van de generaalsauto. De vraag was of ik dit kon verklaren. Ik heb verklaard hierover geen opheldering te kunnen geven, aangezien RIS-autoriteiten mij niet hadden ingelicht, doch ik zei, dat ik het niet uitgesloten achtte, dat Westerling, die zijn positie verloren [heeft], bij zijn eventuele vertrek blackmail gepleegd heeft om Nederland nog in een penibele positie te brengen. Een foto van een nummerbord van de generaalsauto zou gemakkelijk gemaakt kunnen worden en men zou ook bij vlucht misbruik gemaakt kunnen hebben van Nederlandse insignes'. - - -. T.a.p.
Zie ook 748: Hirschfeld 221
755: Hirschfeld 230
PDF transcriptie (10 KB)