Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 1182

Nummer 1182
Datum 27-7-1950
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Hirschfeld 314
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Hirschfeld, H.M. (info)
Ontvanger(s) Maarseveen, J.H. van (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief Minkol., codetel. 1950
Dossiernummer 7
Trefwoorden Alons, P.*
benoemingen
Buru
Buurman van Vreeden, D.C.*
Celebes, Zuid -
Kahar Muzakkar, leider Darul Islam op Zuid-Celebes
Koninklijk Nederlands-Indonesisch Leger (KNIL), liquidatie van het -
Koninklijke Landmacht (KL), afvoer van de -
Langen, D.R.A. van, gen.-majoor KL, chef generale staf van de Nederlandse strijdkrachten in Indonesië
Makassar-affaire(s) 1950
Scheffelaar, J.A., kolonel KL, troepencommandant Oost-Indonesië; cdt. Nederlandse Rayons in Indonesië
Westerling, R./Westerlingaffaire(s)
Annotatie inleidende noot
Daags tevoren had Hirschfeld onder no 312 geseind: 'De ontbinding van het KNIL is 25 dezer op waardige wijze voltrokken. Buurman en Van Langen zijn hedenmorgen vertrokken.' NA. archief Minkol., codetel. 1950, 7.
     Over het afscheid van Buurman schreef vice-admiraal Kist,  Vlagofficier KM in Indonesië, op 1 aug.  aan staatssecretaris Moorman: 'De vorige week hadden wij het afscheid van Buurman van Vreeden en de opheffing van het KNIL. De verschillende plechtigheden, welke ik bijwoonde, waren over het algemeen weinig indrukwekkend en wat droevig. Het spijt mij dat Hirschfeld in zijn afscheidsspeech het verleden van het KNIL praktisch niet aanroerde. Ik had laten vragen of het de bedoeling was dat ik zou spreken, maar er is tenslotte uitgemaakt dat dit niet zou gebeuren om de plechtigheid in de uiterst warme binnengalerij van het Hoge Commissariaat niet te lang te maken. Achteraf heb ik er spijt van dat ik er niet op heb gestaan een woord ten afscheid tot het KNIL te richten. Ik heb mij wat verbaasd over de betrekkelijk lage onderscheiding welke Buurman van Vreeden heeft gekregen, nl. lager dan Pinke bij zijn vertrek, daar het speciaal de bedoeling was het KNIL hiermede te eren en voorts over de Leeuw van Van Langen. Inderdaad is de politiek wonderlijk. Enige maanden geleden was deze opperofficier niet te handhaven, thans krijgt hij de Leeuw. Gelukkig weten niet veel mensen, welke rol Van Langen in de zaak W. heeft gespeeld, want dan zou de appreciatie voor de Nederlandse Leeuw sterk verminderen.' - - - Centraal Archieven Depot, archief Stasmar 127, correspondentie van en met vice-admiraal Kist.

slotnoot.
Onder verwijzing naar Hirschfeld 314 seinden Götzen, Schokking en Fockema Andreae op 31 juli onder no Minuor 181 o.m: 'Aangezien afwikkelingsprocedure in velerlei opzicht sterk afhankelijk van omstandigheden en ontwikkelingen in Indonesië, wij gaarne bereid in belangrijke mate aan u en aan verantwoordelijke militaire autoriteiten regeling van zaken over te laten. De voor Nederland belangrijke factoren zijn genoegzaam bekend. De zaak kan niet beter worden gediend dan door snel verloop der nog resterende afwikkeling, waarbij elke poging afvoer Ambonese militairen krachtig ware te steunen, aangezien niet gaarne zouden zien dat nog Ambonezen met  tijdelijke KL-status en gewapend aanwezig zouden zijn nadat andere groepen reeds vertrokken of afgevloeid. Voor minster van Oorlog is het bijzonder van belang wanneer G- en H-brigade thuisvaren' - - -. NA, archief Minkol., codetel. 1950, 13. Zie recordnummer 1095.
Zie ook 1095: Hirschfeld 347
1172: Hirschfeld 290
1184: Hirschfeld 319
PDF afbeelding (491 KB)