Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 1934

Nummer 1934
Datum 10-10-1950
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Stikker 283
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Stikker, D.U. (info)
Ontvanger(s) Roijen, J.H. van (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming Washington
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, uitgaande codetel. Washington 1950
Dossiernummer
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
Doolittle, Amerikaans lid van de UNCI
Koninklijk Nederlands-Indonesisch Leger (KNIL), liquidatie van het -
Molukkenopstand/RMS, Republik Maluku Selatan
Rusk, D. Dean*
Scott, Joe W., Officer Swiss/Benelux Affairs St. Dept.
Verenigde Naties, UNCI/Milobs
Verenigde Naties, Veiligheidsraad van de -
Annotatie slotnoot:
Onder verwijzing naar dit telegram seinde Van Roijen op 12 okt. onder no 230 aan Stikker: 'Ik bracht heden een bezoek bij Dean Rusk. Ik maakte hem duidelijk dat het een 'informative talk about the situation Ambon' was en niet een demarche betrof. De mogelijkheid om de UNCI deze zaak voor de VR te doen brengen, teneinde 'cease fire' van de VR uit te lokken, verwierp Rusk niet, hoewel hij anderszijds niet wilde beloven instructies in die zin aan Doolittle te zenden. De Beus vernam vertrouwelijk van Scott, dat het State Department juist gisteren nieuwe instructies aan Doolittle had gezonden waarin o.m. gesteld werd, dat de UNCI naar de mening van het State Department gebonden is over de affaire Ambon aan de VR verslag uit te brengen.
Voorts wees Rusk er op, dat tot dusver het Amerikaanse lid van de UNCI actiever was geweest dan de beide anderen. Hij vroeg of in dit verband onzerzijds geen stappen gedaan waren bij Spender en in Brussel. Ik verzekerde hem dat informele besprekingen reeds hadden plaats gehad, maar dat ik de suggestie voor een herhaalde informele stap aan de regering zou overbrengen.
Ik lichtte Von Balluseck hierover in. Rusk gaf m.i. blijk de situatie op Ambon te begrijpen. Hij zei onomwonden dat de Indonesiƫrs blijkbaar de bedoeling hadden de wereld voor een voldongen feit te plaatsen, evenals India dat destijds ten aanzien van Hyderabad had gedaan, doch dat de militaire operatie blijkbaar was tegengevallen.' T.a.p.
Zie ook 1316: Lamping SP 42
1761: Van Roijen 218
PDF transcriptie (51 KB)