Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 2069

Nummer 2069
Datum 19-8-1951
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Schürmann 171
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Schürmann, C.W.A. (info)
Ontvanger(s) Peters, L.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief Minkol., codetel. 1951
Dossiernummer 3
Trefwoorden Masjumi, Madjelis Sjura Moslimin Indonesia
Natsir, M., minister-president van Indonesië 9/'50-4/'51
pers/publieke opinie, Indonesische
Subardjo, Achmad, minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië 4/'51- 4/'52
Sukarno, positie/houding van -
Sukarno, redevoeringen/uitlatingen van -
Sukiman Wirjosandjojo, leider van de Masjumi
Supomo, leider missie Supomo '51-52; vanaf '56 ambassadeur van Indonesië te Londen '54-'56
unieverhouding/RTC-akkoorden, (Haags) overleg '51-'52 ter herziening/beëindiging van de -
Zairin Zain, ambassadeur van Indonesië te Bonn '57-'61; te Washington '61-'65
Annotatie slotnoot:
Onder verwijzing naar dit telegram seinde Schürmann op 21 aug. onder no 174, 'mede bestemd voor Drees en Stikker': 'Daar ik gisteren na afloop van de kabinetszitting niets van Subardjo hoorde, belde ik hem om zes uur op. Hij zeide, dat hij mij nog geen uitsluitsel kon geven, daar er eerst nog 'bepaalde stappen moesten worden ondernomen', vandaag zou ik echter van hem horen (vermoedelijk waren deze "stappen" het plegen van overleg met Sukarno, die vanochtend samen met Hatta de kabinetszitting bijwoonde). Vanavond had ik nog steeds geen bericht en belde daarom Subardjo opnieuw op. Ditmaal luidde het antwoord dat de beslissing genomen was maar dat Subardjo deze nog moest "formuleren", hij zegde toe haar morgen op schrift aan mij te zullen overhandigen.
Het Masjumi-blad Abadi schreef hedenochtend in een hoofdartikel, getiteld "Irian en de Unie", naar aanleiding van de Aneta-berichten over de Nederlandse persacties op de rede van Sukarno "dat deze berichten zeer tendentieus waren, althans bedoeld als stemmingmakerij tegen de rede van de President". Het blad zegt de verzekering te kunnen geven, dat President Sukarno slechts de gevoelens heeft weergegeven die thans leven in de gehele Indonesische samenleving inzake Irian en de Unie.
"Wij zijn zelfs van mening dat de uitspraken van President Sukarno over beide genoemde vraagstukken nog tam zijn vergeleken met de werkelijke gevoelens die onder het Indonesische volk inzake de betrekkingen met Nederland leven. - - -  Officiële of niet-officiële kringen in Nederland mogen zich tevreden gevoelen of niet tevreden, bevredigd of niet bevredigd over de speech van de President; wat zij vooral goed moeten weten is, dat deze rede geheel gesteund wordt zowel door de Regering als door het gehele Indonesische volk. Dit zijn de feiten".' T.a.p. Zie recordnummer 2074.

slotnoot:
Op 1 sept. seinde Peters daarop onder no 112: 'Toen wij Supomo en Zain naar hun mening vroegen over Abadi-artikel, toonden ook zij zich verbaasd aangezien de strekking huns inziens niet in overeenstemming was met politiek van welke Masjumistromingen ook. Tijdens het oponthoud van Subardjo en zijn gezelschap alhier op doorreis naar San Francisco heeft Supomo hierover zijn licht opgestoken bij delegatielid Hanifah (Masjumi) die verklaarde, dat Abadi geen officieel Masjumiblad [is], hoewel zowel groep Sukiman als groep Natsir daarop sterke invloed hebben en dat twee aandeelhouders van het blad uitgesproken niet tot de Masjumi behoren. Een hunner is de schrijver van het gewraakte artikel, waarvan hij opneming heeft geëist en verkregen.' - - - NA, archief Minkol., codetel. 1951, 6.
Zie ook 415: Ministerraad
2074: Schürmann 175
2229: Peters 105
2468: Schürmann 194
PDF transcriptie (53 KB)