Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 2463

Nummer 2463
Datum 22-1-1952
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Lamping 350
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Lamping, A.Th. (info)
Ontvanger(s) Peters, L.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief Minkol., codetel. 1952
Dossiernummer 1
Trefwoorden Hoge Commissariaat/Dipl. Vertegenwoordiging te Den Haag; zie ook diplomatieke en consulaire betrekkingen Ned.-Ind. vanaf februari '56
pers/publieke opinie, Indonesische
Westerling, R./Westerlingaffaire(s)
Annotatie slotnoot:
Onder verwijzing naar dit telegram seinde Stikker, eveneens op 22 jan. aan Lamping: 'Inderdaad heeft Djumhana bij een daartoe gebracht bezoek op 10 Januari de aandacht van Blom gevraagd voor de toen in de pers aangekondigde vergadering van de Nederlandse Volksunie. Zijn vage mondelinge vragen concentreerden zich op:
1. Kan deze vergadering niet verboden worden? Antwoord neen.
2. Kan er nog op worden gerekend, dat Westerling wordt gearresteerd, indien hij in Nederland komt? Antwoord ja.
3. Is het mogelijk maatregelen te nemen tegen beledigende uitlatingen aan het adres van de RI zoals in een door de Volksunie opgesteld manifest zijn opgenomen. Antwoord dit verzoek zal met Justitie worden opgenomen.
Mulderije heeft de Procureur-Generaal verzocht na te gaan of strafvervolging mogelijk is. De overweging daarvan is nog niet beƫindigd. Interessant is in dit verband een mededeling van Tambunan die tegenover Rookmaker verklaarde, dat het hem zo had gefrappeerd, dat in Nederland niemand enige aandacht wijdt aan de Westerlingactie en de pers deze ook bijna volledig negeert, terwijl hij zich in Indonesiƫ dit altijd op grond van de berichten daar zo anders had voorgesteld. Hij beschouwde dit als een van de winstpunten van zijn eerste bezoek aan Nederland.' NA, archief Minkol., codetel. 1952, 9.
Zie ook
PDF transcriptie (47 KB)