Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 2667

Nummer 2667
Datum 18-2-1952
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Lamping 374
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Lamping, A.Th. (info)
Ontvanger(s) Stikker, D.U. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief Minkol., codetel. 1952
Dossiernummer 5
Trefwoorden Australië, houding/positie van -
Ceram
Lokollo
pers/publieke opinie, Indonesische
radio/-zender/-verbindingen
Tiki-affaire
Annotatie slotnoot:
Onder no 427 seinde Schürmann op 25 maart over deze kwestie voorts: 'Nadat  de pers hier te lande aan het Tiki-avontuur tot nu toe weinig aandacht had geschonken, wijst Merdeka in zijn hoofdartikel van heden op het verschil tussen "de nog al rustige toon, die in de memories van antwoord van de Nederlandse regering over de Nederlands-Indonesische vraagstukken doorklinkt" en "de berichten, die in Djakarta zijn ontvangen over de pogingen, die Nederland nog steeds onderneemt om in de Zuid-Molukken een ongewenste situatie te scheppen". Merdeka voegt hieraan nog het volgende toe: "de poging om radiomateriaal naar Ceram over te brengen, zoals werd uiteengezet in de verklaring van het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken, behoort niet alleen te worden betreurd, maar is bovendien iets, dat de volle aandacht van de Indonesische regering verdient. Tot dusver is van Nederlandse zijde nog geen enkele reactie hierop geweest en uit het feit, dat het niet is tegengesproken, zal men de conclusie trekken, dat het gebeurde inderdaad waar is. Dergelijke gebeurtenissen zullen de betrekkingen tussen Indonesië en Nederland zeer veel schade berokkenen, en zijn verre van bevorderlijk voor het welslagen van de pogingen die thans worden gedaan om de geschillen tussen beide landen op te lossen".' T.a.p.
      Vervolgens seinde Peters op 3 april aan Van Waardenburg, dat tijdens verhoor bij de aanhouding van de Tiki door Lokollo beweerd werd, 'dat RMS regelmatig inlichtingen kreeg uit Ambon en Ceram via Latumahina, commies HPB-kantoor Doom. Ik moge U verzoeken een onderzoek te doen instellen - - -.' NA, archief Minkol. codetel. 1952, 16.
       Hierop berichtte Van Waardenburg op 6 mei bij tel. no 310 'dat een gehouden onderzoek [had]  uitgewezen dat de commies Latuhamina door tussenkomst van de Militaire Inlichtingendienst  te Sorong via de destijds bestaande illegale radioverbindiing gedurende de maanden Juli tot en met October 1950 inderdaad contact onderhield met autoriteiten van de RMS op Ambon en Ceram. Ik moge hierbij aantekenen', aldus voorts Van Waardenburg, 'dat eventuele tegen hem te treffen administratieve c.q. justitiële maatregelen overwogen zullen worden na ontvangst van afgerond rapport van Miedema en Van Hulst, dat een dezer dagen verwacht kan worden.' NA, archief Minkol., codetel. 1952, 15.
Zie ook 2903: Blom 287
PDF afbeelding (121 KB)