Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 2709

Nummer 2709
Datum 10-5-1952
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Lamping 487
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Lamping, A.Th. (info)
Ontvanger(s) Stikker, D.U. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief Minkol., codetel. 1952
Dossiernummer 6
Trefwoorden arbeidsaangelegenheden
Darmasetiawan Notohatmodjo, secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken van Indonesië
Harjono, militair attaché van Indonesië te Den Haag
Hoge Commissariaat/Dipl. Vertegenwoordiging te Den Haag; zie ook diplomatieke en consulaire betrekkingen Ned.-Ind. vanaf februari '56
Malakka/Maleisië/Malaya
Molukkers in Nederland, repatriëring van -
Rasjid, (wnd.) secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Indonesië; ambassadeur te Rome en te Bern
Annotatie inleidende noot:
Op 22 april had Blom onder no 355 aan Lamping geseind: 'Aangezien Peters van oordeel is, dat er naar moet worden gestreefd te bevorderen, dat de Ambonezen of op zijn minst een deel hunner Nederland zo spoedig mogelijk verlaten  - - -, heeft de Nederlandse regering besloten, dat voortzetting van het overleg met de Indonesische autoriteiten over mogelijk inzetten van Ambonezen voor politiediensten in Malakka niet afhankelijk ware te stellen van en niet behoeft te wachten op de resultaten van een eventueel bezoek ener Ambonezenmissie aan Indonesië.
Ik verzoek u derhalve, nu reactie op informele polsing van Harjono uitblijft, officieel, doch mondeling, deze kwestie op Luar Negeri ter sprake te brengen teneinde de opvatting van de Indonesische regering te vernemen. Nadruk ware te leggen op het feit, dat de Nederlandse regering deze aangelegenheid noch formeel noch informeel met de Britse autoriteiten heeft doen opnemen, omdat voorafgaand oordeel van de Indonesische regering onmisbaar wordt geacht, waar het hier gaat om Indonesische staatsburgers. Op de kwestie van eventuele missie van Ambonezen wordt binnenkort teruggekomen in het kader van het te voeren algemeen beleid inzake hangende kwesties, mede in verband met onderwerpen genoemd in interim-rapport besprekingen missie Supomo.'  NA, archief Minkol., codetel. 1952, 9.
      Op 9 mei had Lamping hier onder no 482 als volgt op gereageerd: 'Schürmann had hedenochtend een onderhoud met Darmasetiawan en heeft daarbij de voorstellen betreffende inzetting van de Ambonezen voor politiediensten in Malakka, genoemd in Blom 355, besproken, onder vermelding van het loco citato weergegeven Nederlandse standpunt. Darmasetiawan gaf te kennen van de voorgeschiedenis geheel onkundig te zijn. Hij betwijfelde of de zaak ooit aan minister Subardjo was voorgelegd; in de ministerraad was zij in geen geval ooit in behandeling geweest. De secretaris-generaal zegde toe zijn minister te zullen verzoeken het voorstel zo spoedig mogelijk in de ministerraad te bespreken.' NA, archief Minkol., codetel. 1952, 6.

slotnoot:
Zie ook recordnummer 287 punt 7.

slotnoot:
Op 28 juni seinde Lamping onder no 21 aan Stikker 'mede voor  Minuor': 'Schürmann rappeleerde hedenochtend bij Darmasetiawan de aangelegenheid van eventuele dienstneming van Ambonezen  bij de politie in Malakka. De Secretaris-Generaal zeide deze aangelegenheid inmiddels ondershands met de "militairen" te hebben besproken. Dezen zouden een dergelijke ontwikkeling zeer ongaarne zien'. NA, archief Minkol., codetel. 1952, 7.
Zie ook 2708: Lamping 485
PDF afbeelding (102 KB)