Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 3688

Nummer 3688
Datum 5-8-1954
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Beyen/Luns 12
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) Balluseck, D.J. von (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming New York
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief Minkol., codetel. 1954
Dossiernummer 6
Trefwoorden NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
Pakistan, houding/positie van -
pers/publieke opinie, Amerikaanse
pers/publieke opinie, Indonesische
Sudjarwo Tjondronegoro, vertegenwoordiger van Indonesië bij VN '53- '57; vanaf '57 chef directie Europa van het ministerie van Buitenlandse Zaken; vanaf okt. '63 hoofd Indonesische Liaison Mission te Hollandia
unieverhouding/RTC-akkoorden, (Haags) overleg '54 ter herziening/beëindiging van de - ; zie ook: Haags Protocol
Verenigde Naties, Algemene Vergadering
Verenigde Naties, Veiligheidsraad van de -
Wongsonegoro, (PIR) vice-premier van Indonesië 8/'53-8/'55
Annotatie inleidende noot:
Op 3 aug. had Von Balluseck onder no 44 geseind dat Forsyth, Australische afgevaardigde, hem vertrouwelijk verteld had, dat hij 'gisteren van Indonesische ambtgenoot Sudjarwo had vernomen, dat de regering van Indonesië nog geen beslissing had genomen om de kwestie Nieuw-Guinea voor de Verenigde Naties te brengen, al wordt dit wel overwogen. Forsyth had de indruk gekregen dat de Indonesiërs niet goed weten in welke vorm en voor welk orgaan zij de zaak kunnen opbrengen - Raad of Assemblée.' - - - NA, archief Minkol. codetel. 1954, 6.

slotnoot:
Onder verwijzing naar dit telegram seinde Von Balluseck op 6 aug. onder no 46: 'Volgens mededeling van Sudjarwo, Indonesië "has taken tentative decision" om de kwestie Nieuw-Guinea voor te brengen, aldus werd heden door mij van correspondenten AP en UP vernomen. Sudjarwo zou hebben gezegd, aldus de UP-correspondent, dat het onder anderen afhing van het resultaat van het gesprek in Den Haag.' NA, archier Minkol., codetel. 1954, 6.
      Bij tel. no 48 berichtte Von Balluseck aansluitend op 9 aug. van Protitch te hebben vernomen, 'dat deze de indruk had, dat Indonesië, indien het mocht besluiten de kwestie Nieuw-Guinea op te brengen, dit niet zal doen bij de Veiligheidsraad, doch liever bij de Algemene Vergadering en dan in zeer milde vorm in de hoop op een resolutie, welke ofwel aan partijen rechtstreekse hervatting onderhandelingen zou aanbevelen, dan wel enigerlei vorm van VN-bemiddeling zou aanbieden. Hij achtte de kans, dat Indonesië zou besluiten de kwestie wel aanhangig te maken, groter dan die op niet-aanhangig maken.' - - - T.a.p.
      Dit  werd bevestigd door telegram Van Bylandt no 311 van 13 aug. waarin hij berichtte, dat Darmanto, hoofd Directoraat Europa, hem gezegd had dat  de Indonesische "Regering de gedachte om de Iriankwestie voor de VN te brengen bepaaldelijk niet had laten varen en in die richting ook actief was".' T.a.p.
      Van Beusekom seinde op 17 aug. onder no 22 in aansluiting op zijn in de annotatie van recordnummer 3684 op genomen telegram 14:
'A. De enige dagen geleden van Europees verlof teruggekeerde Indonesische Ambassadeur bracht bij Zafrullah Khan de overweging van zijn regering tersprake de kwestie Nieuw-Guinea aanhangig te maken bij de Verenigde Naties. Hij vroeg evenwel geen steun. Zafrullah Khan raadde dit plan sterk af en herhaalde de mening dat Indonesië het daar zou verliezen "and where would you be than". Immers primair was het zelfbeschikkingsrecht van de bevolking en deze was nog niet zo ver dat zij zich kon uitspreken. Indonesië eiste met andere woorden dat een kolonie als zodanig like cattle door Nederland aan haar zou worden overgedragen. Daarbij wordt door de Indonesiërs vergeten, dat blank, bruin of zwart kolonialisme in wezen gelijk is.' - - -   NA, archief Minkol., codetel. 1954, 5.
Zie ook 3684: Beyen/Luns 8
3704: Von Balluseck 54
3711: De Beus 187
PDF afbeelding (261 KB)