Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 3696

Nummer 3696
Datum 26-1-1956
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Luns 341
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) Roijen, J.H. van (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming Washington
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, uitgaande codetel. Washington 1956
Dossiernummer
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
Australië, houding/positie van -
Lancaster, Officer Netherlands Desk St. Dept.
Murphy, Robert D., Deputy Under Secretary of State for Political Affairs St. Dept.
NG-kwestie, algemeen (= conflict over de status van NG tussen Nederland en Indonesië)
pers/publieke opinie, Indonesische
pers/publieke opinie, Nederlandse
unieverhouding/RTC-akkoorden, Geneefse conferentie '55-'56 ter herziening/beëindiging van de -
Verenigd Koninkrijk, houding/positie van -
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Amerikaanse
Annotatie inleidende noot:
Op 25 jan. had Van Roijen onder no 763 geseind: 'Medewerker vernam hedenmorgen van Lancaster van de Netherlands Desk op State dat Mukarto "toevallig" gisteren evenals ikzelf een bezoek aan Murphy had gebracht. De Indonesische ambassadeur zou (zulks vermoedelijk bij een vorig bezoek) Amerikaanse bemiddeling hebben verzocht om Nederland te bewegen te onderhandelen over de souvereiniteit over Nieuw-Guinea. Deze bemiddelingspoging zou echter gisteren door Murphy zijn afgewezen. Evenwel zou van zekere zijde, aldus Lancaster, het gerucht zijn rondgestrooid dat de VS doende waren pressie op Nederland uit te oefenen om te onderhandelen inzake Nieuw-Guinea. Op medewerkers vraag of Lancaster met "zekere zijde" soms de Indonesische voorlichtingsdienst bedoelde antwoordde laatstgenoemde: "Who else could it be?" Laatstgenoemde herhaalde nog eens nadrukkelijk dat aan Indonesië generlei toezegging in deze was gedaan. Medewerker vroeg hierop of het State Department bereid zou zijn indien het bovenbedoelde gerucht algemene ruchtbaarheid zou verkrijgen, dit officieel tegen te spreken, waarbij hij erop wees dat als zulks niet gebeurde hij verwachtte wel instructies uit Den Haag te zullen verkrijgen om officieel een tegenspraak te verlangen. Teneinde een dergelijke eventuele officiële demarche te voorkomen gaf medewerker Lancaster ernstig in overweging zijn verzoek bij zijn superieuren voor te brengen, waarop deze laatste zulks toezegde. Ik zou het op prijsstellen te vernemen of te uwent dan wel in Djakarta een gerucht als bovenvermeld is verspreid.'- - - Archief BZ, ingekomen codetel. Washington 1956.
       Onder verwijzing naar dit telegram seinde Van Bylandt op 26 jan. onder no 1141: 'Voorzover na te gaan werden hier te lande recentelijk geen geruchten gelanceerd inzake Indonesische pogingen via Engeland, VS en/of andere landen druk uit te oefenen op Nederland. Wél kwam dit onderwerp twee weken geleden ter sprake in bericht Masjumiblad Abadi, dat van zijn in Europa aanwezige hoofdredacteur telegram publiceerde dat "Anak Agung thans bezig is aan omsingelingstactiek t.a.v. Nederland, door in Engeland, Verenigde Staten en Australië een diplomatiek offensief te ontketenen met bedoeling Nederland te isoleren".' Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1956.

noot bij 'mijn 336':
Op 25 jan. had Luns onder de resp. nos 336 en 91 aan Washington en Londen geseind dat de Australische ambassadeur hem had medegedeeld, 'dat de Indonesische regering aan de Australische regering het verzoek had gedaan druk op de Nederlandse regering uit te oefenen teneinde te bereiken, dat de op 7 januari jl. bereikte "resultaten" binnenkort zullen worden geparafeerd of getekend. De Australiërs hebben hierop in negatieve zin gereageerd. Meergenoemde ambassadeur had de indruk dat eenzelfde stap door Indonesië ook bij andere regeringen was gedaan. Hij bezat hierover echter geen gegevens. Dezerzijds wordt derhalve rekening gehouden met de mogelijkheid, dat gelijke demarches zouden zijn verricht in de hoofdsteden van Amerika en Engeland. In verband met het bovenstaande en in het licht van de delicate en spannende situatie, welke thans rond de besprekingen is ontstaan, moge ik u verzoeken bijzondere aandacht te schenken aan een juiste en uitgebreide voorlichting omtrent het Nederlandse standpunt, zowel ten aanzien van de pers als voor 1) het State Department, 2) het Foreign Office.' Archief BZ, uitgaande codetel. Washington 1956.
       Onder verwijzing naar dit telegram seinde Luns de volgende dag onder de respectievelijke nos 340, 92 en 65 aan Washington, Londen en Canberra dat de hier in recordnummer 4701 vervatte nota 'op 26 januari aan Harahap werd overhandigd. Bij voorlichting aan de autoriteiten te uwent gelieve u de in deze nota neergelegde lijn te volgen.' T.a.p.
Zie ook 4701: Luns 722
5212: Luns 88
5213: Hasselman 209
PDF afbeelding (189 KB)