Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 3718

Nummer 3718
Datum 25-8-1954
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Von Balluseck 68
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Balluseck, D.J. von (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak New York
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief Minkol., codetel. 1954
Dossiernummer 6
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
communisme
Indonesië, neutraliteits-/ongebonden landen-politiek van -
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
pers/publieke opinie, Amerikaanse
Southeast Asiatic Treaty Organisation(SEATO)/Zuidoost-Aziatische Verdragsorganisatie(ZOAVO)
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Indonesische
Annotatie inleidende noot:
Nadat Van Roijen op 10 juni onder no 69 had geseind dat ambassadeur Mukarto tegenover een van zijn [Van Roijen's] medewerkers herhaaldelijk had gezegd 'dat er onder de huidige Indonesische regering geen sprake kon zijn van deelneming aan [Zuidoost-Azië-]alliantie, maar dat dit na een Moslimoverwinning ter stembus niet uitgesloten zou zijn, seinde Von Balluseck op 24 aug. onder no 65 dat Sudjarwo, Indonesich vertegenwoordiger bij de VN, volgens de New York Times had verklaard, 'dat teruggave van Nieuw-Guinea voor Indonesië de weg zou kunnen openen naar deelneming of "at least attending" Oostaziatische verdedigingsorganisatie. Gisteren had Sudjarwo bedoelde correspondent uitgenodigd voor lunch en daarbij deze suggestie gedaan, welke naar de correspondent mij mededeelde, duidelijk het karakter droeg van een proefballon teneinde de Amerikaanse reactie te peilen.' NA, archief Minkol. codetel. 1954, 6 resp. 7.

slotnoot:
Onder verwijzing naar Von Balluseck 65 seinde Luns op 27 augustus onder no 130 aan Van Roijen: 'Eventueel vertoon van Indonesische belangstelling voor de aanstaande SEATO-conferentie wordt door ons slechts voorwendsel geacht om Amerika gunstig te stemmen voor Indonesische actie in de VN inzake Nieuw-Guinea. Ik stel er prijs op dat U bij een geschikte gelegenheid het vorengaande duidelijk maakt op het State Department.
De politieke ontwikkeling in Indonesië wijst in een geheel tegengestelde richting. Doelbewust wordt contact gezocht met communistische landen. Sedert het optreden van het Kabinet Sastro is dit contact dan ook zienderogen gegroeid. Het accent van de Indonesische buitenlandse politiek valt meer dan ooit op handhaving van 'positieve zelfstandigheidspolitiek' naar recept van India. Er bestaat in dit opzicht geen verschil van mening tussen de oppositie en de regeringspartijen. Er is geen verandering in bovengeschetst standpunt te verwachten, tenzij zich belangrijke verschuivingen zouden voordoen in de Indonesische interne politieke verhoudingen, maar hiervoor bestaan geen aanwijzingen.
Het zou door ons niet worden begrepen en door de publieke opinie zonder twijfel als bijzonder grievend worden gevoeld, indien Amerika zich door een zo slecht gecamoufleerde schijntoenadering van Indonesische zijde, zou laten verleiden om wat betreft de kwestie Nieuw-Guinea stelling te nemen tegenover bondgenoot Nederland.' NA, archief Minkol., codetel. 1954, 7.Van dit telegram is afschrift verleend aan de posten te New York, Djakarta, Canberra, Ottawa, Londen, Parijs, Brussel, Lissabon, Cairo, Karachi, New Delhi, Colombo en Rangoon.
Zie ook 3637: Winkelman 46
3718: Von Balluseck 68
3730: De Beus 238
PDF afbeelding (121 KB)