Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 3734

Nummer 3734
Datum 20-9-1954
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Roijen 273
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Plaats van opmaak Washington
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief Minkol., codetel. 1954
Dossiernummer 7
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
China, Chinezen, houding/positie van -
Hoover, Herbert, US Under Secretary of State
Key, D. McKendree, Assistant Secretary of State UN-Affairs St. Dept.
Luns, J.M.A.H., reizen van - naar/optreden van - in het buitenland
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
Smith, General Walter Bedell, US Under Secretary of State
Verenigde Naties, UNCI/Milobs
Verenigde Naties, Veiligheidsraad van de -
zelfbeschikkingsrecht
Annotatie inleidende noot:
Op 18 sept. had Luns onder no Van Roijen 270 geseind dat hij in een gesprek met Key, Assistent Under-Secretary for UN-affairs, zijn teleurstelling had 'uitgedrukt over het besluit van de Amerikaanse regering zich te onthouden over de Nieuw-Guineakwestie. Hoewel beaamd werd dat Nederland een "strong case" had en duidelijke sympathie voor ons standpunt werd uitgedrukt, werd herhaald dat het wel uitgesloten zou zijn dat Amerika ons actief zou steunen. Stemonthouding van Amerika zal reeds plaats vinden bij behandeling van de vraag of Nieuw-Guinea op agenda dient geplaatst'.  Archief BZ, ingekomen codetel. Washington 1954.

slotnoot:
Eveneens op 20 sept. seinde Van Roijen onder no 276 dat hij 'door zeer toevallige omstandigheden' zich op de kamer van Bedell Smith bevond, toen deze met Eisenhower telefoneerde. Na over de behandeling van de kwestie Cyprus in de Algemene Vergadering gesproken te hebben, zei Bedell Smith 'tegen de president , dat een andere brandende kwestie, die enige overeenkomst met die van Cyprus vertoonde, gedurende de komende zitting der Assemblée in behandeling zou komen, namelijk die van Nieuw-Guinea. Daarbij herhaalde de Under-Secretary hetgeen hij reeds op 18 dezer aan Minister Luns had gezegd, dat naar zijn persóónlijke mening de Indonesiërs bij hun eisen inzake Nieuw-Guinea zeer zwak staan. "In dit geval werkt bovendien het beginsel van zelfbeschikkingsrecht ten voordele van Nederland, dat bevolking zal opleiden en gereed maken om te zijner tijd zijn vookeur te kennen te geven." Ik vermeld bovenstaande als curiosum en tevens als bewijs dat Bedell Smith zal trachten, voorzover het aan hem ligt, te bereiken dat Amerikaanse delegatie bij behandeling ten principale van de kwestie Nieuw-Guinea enige steun aan het Nederlandse standpunt zal geven.' Archief BZ, ingekomen codetel. Washington 1954.
       Op 22 sept. werd het Indonesische voorstel tot plaatsing van de Nieuw-Guineakwestie op de agenda van de Algemene Vergadering besproken in het Bureau van de Assemblée.
In de UMBZ no 37 bevindt zich een verslag van deze discussie  waarin Sudjarwo als vertegenwoordiger van Indonesië het voorstel bepleitte en Von Balluseck zich daar namens Nederland tegen verzette. (UMBZ no 37, Bijlagen, 2-5. )
      Op 23 sept. seinde Luns onder no Delegatie 1: 'Ik acht het resultaat van het debat in de Agendacommissie over Nieuw-Guinea relatief niet ongunstig, niet in het minst gezien de beslissing over de kwestie Cyprus, waarbij 9 stemmen voor insertie waren, 3 tegen (Frankrijk, Engeland en Australië) en alleen Amerika, Columbia en president zich van stemming onthielden. Mede op grond van mijn gesprekken met Casey, Bedell Smith en andere bevriende delegatiechefs heb ik besloten, dat Nederland, nadat de plenaire vergadering de kwestie definitief op de agenda heeft geplaatst, aan het debat over de substantie zal deelnemen. Washington ingelicht.'  NA, archief Minkol., codetel. 1954, 6. Zie ook recordnummer 3737.
Zie ook 402: Ministerraad
3724: Delegatie New York 6
3735: Van Roijen 327
3737: Delegatie New York 10
PDF transcriptie (10 KB)