Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 3915

Nummer 3915
Datum 13-8-1954
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Bylandt 312
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Bylandt, W.F.L. van (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1954
Dossiernummer
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
Australië, houding/positie van -
Bonsal, Officer Southeast Asian Affairs St. Dept.
Mukarto Notowidigdo (PNI), minister van Buza '4/'52-8/'53; ambassadeur van Indonesië te Washington '53-'60; te New Delhi '60-'64
Murphy, Robert D., Deputy Under Secretary of State for Political Affairs St. Dept.
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
Parkes, Brits zaakgelastigde te Djakarta
Reading, Lord G.R.I., UK Parliamentary Under Secretary of State for Foreign Affairs '51-'53; Minister of State for Foreign Affairs '53-'57
Ruslan Abdulgani, minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië, vice-voorzitter Nationale Raad (Dewan Nasional)
Supomo, leider missie Supomo '51-52; vanaf '56 ambassadeur van Indonesië te Londen '54-'56
Verenigd Koninkrijk, houding/positie van -
Annotatie inleidende noot:
Onder no 299 had Van Bylandt op 6 aug. o.m. geseind, dat Van Ittersum eerder die dag Charles Lee, Australisch ambassaderaad, had gesproken. 'Lee had de indruk uit mededelingen van Indonesische zijde', aldus Van Bylandt, 'dat Indonesië, alvorens de zaak bij de UN op te brengen, het definitief standpunt van de Colombo-staten wil weten. Bovendien hebben zij zich over de vraag, welk orgaan te adiëren, nog geen preciese voorstelling gemaakt. Lee concludeerde, dat het in verband met de korte tijdsduur avant aanvang van de Assemblée, onwaarschijnlijk is, dat Indonesië dit jaar de zaak zal voorbrengen.' T.a.p.

slotnoot:
Eveneens op 13 aug. seinde Winkelman onder no 43 uit Canberra dat de Indonesische zaakgelastigde te Canberra, Ruslan Abdulgani, naar verluidt, had meegedeeld, 'dat Indonesië de kwestie Nieuw-Guinea definitief voor de Algemene Vergadering de Verenigde Naties zal brengen en wel in de vorm van een verzoek "to call the Dutch to discuss the question". De Indonesiërs verwachten steun van Arabo-Aziaten, Latijns-Amerikanen en communisten.' - - -. Archief BZ, ingekomen codetel. Canberra 1954.

Op 16 aug. seinde De Beus onder no 209 vanuit Washington aan Den Haag, dat de 'inlichtingen vervat in Van Bylandt 312 aan U  heden [werden] bevestigd in gesprek van medewerker met Deputy Director South East Asia. Deze deelde mede dat de Indonesische Ambassadeur onlangs een bezoek bracht aan Murphy inzake Nieuw-Guinea, waaruit bleek dat Djakarta doende was 'mild resolution' uit te werken in geest Van Bylandt aan U. Voorts zeide zegsman eigener beweging dat Djakarta zich zorgen schijnt te maken over competentie van de Assemblée in verband met de VN-commissie voor Indonesië. Zegsman ontkende dat Murphy zou gevraagd zijn dit obstakel uit de weg te ruimen, waarbij hij de indruk gaf dat de VN-commissie zelf geen groot bezwaar zou opleveren. Murphy zou voorts aan de Indonesische Ambassadeur gezegd hebben deze aangelegenheid aan Dulles te refereren en zelf geen commentaar te kunnen leveren. Ook de Amerikaanse Ambassade in Djakarta zou thans overtuigd zijn dat Indonesië de kwestie Nieuw-Guinea voor de Assemblée ter sprake zal brengen. Na dit gesprek kwam Bonsal binnen, die met betrekking tot Nieuw-Guinea zeide wegens recente terugkeer nog niet op de hoogte te zijn, doch dat Amerika geen standpunt had en deze kwestie tussen Nederland en Indonesië diende te worden opgelost. Na vertrek van Bonsal verzocht diens deputy de door hem verstrekte inlichtingen als strikt vertrouwelijk te beschouwen en wel zodanig dat medewerker de indruk kreeg, dat Deputy wellicht meer verteld had dan Bonsal zou goedkeuren. Hieruit blijkt, welke grote voorzichtigheid wordt betracht in het verstrekken van inlichtingen over Nieuw-Guinea, welke eveneens te vinden is in het verzoek van Matthews niet als bron genoemd te worden (referte Uw telegram nr. 121[ no 3833]). Archief BZ, ingekomen codetel. Washington 1954.

In aansluiting op zijn tel. no 312 seinde Van Bylandt op 26 aug. onder no 338, 'dat blijkens inlichtingen van Britse zaakgelastigde Supomo inderdaad officiële demarche bij Foreign Office heeft gedaan, echter van enigszins andere inhoud dan door premier informeel aan Parkes aangekondigd. Supomo heeft namelijk zonder meer steun van Engeland gevraagd voor Indonesisch standpunt ten aanzien van Nieuw-Guinea zoals in Assemblée naar voren te brengen. Over formele kwestie van competentie Veiligheidsraad heeft Supomo niet gerept. Lord Reading zou hierop onmiskenbaar duidelijk negatief hebben geantwoord, zeggende dat het Britse standpunt ten aanzien van dit probleem voldoende bekend en dat volgens hem ingevolge artikel 2 sub 7 van het Charter Assemblée onbevoegd als zijnde dit "a matter within the domestic jurisdiction of any state".' Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1954.
Zie ook 3704: Von Balluseck 54
3714: De Beus 216
3833: Beyen/Luns 121
PDF afbeelding (198 KB)