Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 3935

Nummer 3935
Datum 29-10-1954
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Beyen/Luns 383
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) Bylandt, W.F.L. van (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming Djakarta
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1954
Dossiernummer
Trefwoorden Bouman, H.A. *
Jungschläger-/Schmidt-/NIGO-processen; zie ook NIGO-arrestanten, Doornik etc
Nederlanders in Indonesië, arrestatie/rechtspositie van -
Sukamto, hoofd Staatspolitie van Indonesië
Suprapto (PKI), Procureur-Generaal te Djakarta
Vervloet, L. Th.*
Westerling, R./Westerlingaffaire(s)
Annotatie slotnoot:
In reactie op Beyen/Luns 383 seinde Van Bylandt op 3 nov. onder no 575: 'De mij in uw 383 ter kennis gebrachte persoonlijke indrukken van mr. Vervloet inzake justitieel politie-apparaat hier te lande komen in grote lijnen geheel overeen met hetgeen ik bij mijn rapportage omtrent de Schmidt-affaire in dit verband reeds herhaaldelijk opmerkte. De door mr. Vervloet gesignaleerde ervaring, dat de politie hier te lande buiten de parketten om doet en laat wat zij wil, loopt daarbij als een rode draad door vrijwel de gehele dezerzijdse rapportages heen. Omtrent de controverse tussen de procureur-generaal en het hoofd van de staatspolitie rapporteerde ik onder meer reeds in mijn 176 [hier: recordnummer 3830] terwijl voorts in mijn 377 [hier: recordnummer 3853]  werd betoogd, dat de zaak Schmidt in feite een oprakeling van de Westerlingaffaire is, waarbij ik tevens mocht opmerken, hoezeer daarbij zowel de Nederlandse ambtenaren, militairen als particulieren in een kwaad daglicht werden gesteld. Bouman zal overigens gaarne gebruik maken van de diensten van Vervloet. Hij trekt in dit verband evenwel in twijfel, of verhoren door rogatoire commissie en/of beëdiging van in Nederland wonende getuigen mogelijk zal zijn.' - - -  Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1954.
       In reactie hierop seinden Beyen/Luns op 4 nov. onder no 402 o.m. dat Vervloet geen inzage had gehad in de omvangrijke telegramwisseling over de zaak Schmidt. 'Des te meer heeft het ons getroffen dat zijn conclusies overeenstemden met uw eigen zienswijze omtrent de Schmidt-affaire aan de juistheid waarvan wij nooit hebben getwijfeld. Ook Vervloet zelf is zeer voldaan bij de bestudering van de departementale dossiers te hebben ontwaard, dat er in grote lijnen volledige overeenstemming bestaat tussen zijn, uw en onze eigen zienswijze. Wij hebben hem in kennis gesteld met de inhoud van uw 575. Het slot van dit telegram geeft ons aanleiding op te merken dat zoveel mogelijk onderscheid dient te worden gemaakt tussen:
1. De algemene politieke tendens van het tegen Schmidt c.s. gevoerd proces, dat in werkelijkheid tegen Nederland is gericht. Hiertegen zal de Nederlandse regering uiteraard niet aarzelen met kracht in te gaan.
2. De verdediging van Schmidt c.s., waarmede de regering beter doet zich "als zodanig" niet in te laten zolang dit althans mogelijk is zonder de belangen der verdachten en het daarmede nauw verbonden algemeen Nederlands belang te schaden.' Archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1954.
Zie ook 3853: Van Bylandt 377
3933: Beyen 287
PDF afbeelding (637 KB)