Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 4165

Nummer 4165
Datum 28-5-1955
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Beyen/Luns 119
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) Bylandt, W.F.L. van (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming Djakarta
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1955
Dossiernummer
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
Curtis Bennett, D., Brits advocaat, beoogd strafpleiter in de zaak Jungschläger
Jungschläger-/Schmidt-/NIGO-processen; zie ook NIGO-arrestanten, Doornik etc
Nederlanders in Indonesië, arrestatie/rechtspositie van -
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Nederlandse
Annotatie inleidende noot:
Onder no 79 had Luns op 10 mei  om gegevens verzocht 'ten gebruike in de in voorbereiding zijnde publicatie over de arrestantenzaak.' Archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1955.

slotnoot:
In reactie op dit telegram seinde Van Bylandt op 1 juni onder no 185 o.m.: 'Het wil mij persoonlijk voorkomen dat de weigering van toelating van Brits advocaat op zichzelf nog niet het moment bepaalt voor een beroep op de wereldopinie. Hoe onplezierig die weigering ook moge zijn, mijns inziens rechtvaardigt dit op zichzelf niet zodanige stap. Indien echter zou blijken dat op geen andere bevredigende wijze in de verdediging kan worden voorzien, bijvoorbeeld omdat de Indonesische regering geen rechtsgeleerd landgenoot meer wil toelaten voor de verdediging bij ontstentenis van beschikbare Nederlandse advocaten in Indonesië, dan staat de zaak anders. Dan immers wordt de verdachte, wiens betrouwbare Indonesische advocate de verdediging ook heeft gemeend te moeten neerleggen, gedwongen een aangewezen Indonesisch advocaat te accepteren waarin hij niet geacht kan worden vertrouwen te stellen.' Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1955.
         Hierop reageerde Blom de volgende dag, 2 juni, onder no Luns 132, dat 'niet de weigering van Curtis Bennett op zichzelf aanleiding geeft tot het beroep op de wereldopinie, maar mijns inziens maakt het gehele verloop van zaken en de frustrering van de verdediging, waarvan deze weigering een duidelijke illustratie is, verder uitstel onverantwoord. Omtrent dit beroep is de Indonesische regering tijdig gewaarschuwd terwijl Luns daarvan eveneens in de Eerste Kamer aankondiging heeft gedaan. Zoals reeds in Luns 126 vermeld, zijn wij ervan overtuigd dat ook aan een rechtsgeleerd Nederlander toelating als advocaat geweigerd zal worden, omdat men zich anders schuldig zou maken aan discriminatie tegenover de Britse Bar. Ik blijf van oordeel, dat aanwezigheid van gezaghebbende adviseur bepaald niet zonder waarde is. Hij oefent bij wijze van spreken toezicht uit op de gang van zaken en kan wellicht het geweten van de rechter wakker houden. Bennett zelf die desgevraagd op deze grondslag wederom een visum aanvroeg, zag er blijkbaar ook iets in. Zojuist bericht uit Londen, dat ook deze aanvraag is afgewezen. - - - Nu ook de nadere visumaanvraag van Bennett is geweigerd, zal nog overleg worden gepleegd in Londen over de mogelijkheid Shawcross als observer het proces te laten bijwonen.' - - - Archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1955.
       Onder no Celer 82 seinde Beyen op 10 juni aan Washington, met afschrift aan Londen en Djakarta dat Shawcross tot 16 Juli a.s. niet beschikbaar was. 'In verband hiermede overwegen wij thans instede van Shawcross een internationaal befaamd Amerikaans rechtsgeleerde uit te nodigen zich voor de Nederlandse Regering naar Djakarta te begeven. Hierbij denken wij aan figuren als Adlai Stevenson en Jessup.' - - -
       En op 14 juni onder no Beyen 84: 'Van Amerikaanse zijde wordt onze aandacht gevestigd op het feit dat Dean Acheson weder in de advocatuur werkzaam is. Ik vraag mij in dit verband af of ook hij wellicht zou kunnen worden benaderd ten behoeve van de Nederlandse arrestanten in Indonesië.' Archief BZ, uitgaande codetel. Washington 1955. Zie recordnummer 4813.
Zie ook 474: Ministerraad
4193: Van Bylandt 37
4221: Van Bylandt 176
4222: Van Bylandt 199
4813: Van Roijen 262
4836: Van Voorst 290
PDF afbeelding (127 KB)