Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 4199

Nummer 4199
Datum 23-2-1954
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Beyen/Luns 572
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) Bylandt, W.F.L. van (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming Djakarta
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1954
Dossiernummer
Trefwoorden Nederlanders in Indonesië, arrestatie/rechtspositie van -
unieverhouding/RTC-akkoorden, (Haags) overleg '54 ter herziening/beëindiging van de - ; zie ook: Haags Protocol
Annotatie noot bij 'Simpang-incident':
Op 22 jan. had Van Bylandt hierover het volgende geseind: 'Op 18 dezer is het te Surabaja in het Simpang Hotel gekomen tot een incident met onaangename gevolgen. Omtrent de toedracht van zaken seinde Van der Zwaal d.d. 19 dezer als volgt:
"Gisteravond omstreeks 19.30 uur drong een met stokken gewapende bende Indonesiërs de eetzaal en de lobby van het Simpang Hotel binnen en sloeg daar glaswerk, servies, meubilair enz. kort en klein. Het was kennelijk niet de bedoeling om de gasten, voornamelijk Nederlanders, te mishandelen, maar in de opwinding kreeg een Nederlandse dame toch een tik met een stok op het hoofd zonder enige nadelige gevolgen. De employé Seket van dit hotel is gisteren te 3 uur des namiddags gearresteerd en thans worden door mij inlichtingen ingewonnen of deze arrestatie moet worden gezien als beschermende hechtenis, of dat deze employé verdacht wordt van enig strafbaar feit. - - - Tijdens mijn bezoek aan het Simpang Hotel, waar ik de vernielingen opnam, viel mij de afwezigheid op van autoriteiten; de hoogste in rang zijnde politieman was een agent eerste klas of hoofdagent. De bende drong slechts één hotelkamer binnen - - -. In deze kamer werden spiegels en lampen stukgeslagen. Het is mij bekend, dat het beleid van de directeur van het Simpang Hotel gericht was op een algehele bezetting van het hotel door Nederlanders en vreemdelingen en dat men deze gasten prefereert boven Indonesische gasten. Het lijkt wel zeker, dat dit beleid aan de Indonesiërs niet was ontgaan en dit een voedingsbodem was voor de buitengewoon heftige reacties rond het feit, dat minister Iskaq geen plaats kon vinden in het hotel. Nu dit soort gewelddaden reeds driemaal heeft plaatsgevonden, zou de verwachting, dat deze gewelddaden zich niet meer zullen herhalen, irreëel zijn. Zo spoedig mogelijk hoop ik nadere inlichtingen over deze laatste overval te kunnen indienen."
Aan het bovenstaande voegde Van der Zwaal d.d. 20 dezer het volgende toe:
"De overval op het Simpang Hotel stond onder leiding van Heldi Abduldachman, lid van de senaat van het studentencorps, ex-militair van het studentenleger en een van de leiders bij de overval op de Vrije Pers. - - - Ik ben ervan overtuigd, dat de overval op het Simpang Hotel de algehele goedkeuring van deze resident draagt en ik geloof zelfs zover te kunnen gaan met de veronderstelling uit te spreken, dat hij op de hoogte was van het voornemen om deze overval uit te voeren."  - - -
Ik ben voornemens naar aanleiding van dit incident bij Luar Negeri opnieuw aan te dringen op behoorlijke bescherming van Nederlandse onderdanen en eigendommen, mede in verband met het feit, dat Van der Zwaal de mogelijkheid van nieuwe actie tegen Vrije Pers niet uitgesloten acht.' Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1954.
Zie ook
PDF transcriptie (52 KB)