Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 4202

Nummer 4202
Datum 22-4-1955
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Bylandt 64
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Bylandt, W.F.L. van (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1955
Dossiernummer
Trefwoorden Afro-Aziatisch(e) blok/conferenties/landen
Bouman, H.A. *
Jungschläger-/Schmidt-/NIGO-processen; zie ook NIGO-arrestanten, Doornik etc
Nederlanders in Indonesië, arrestatie/rechtspositie van -
Annotatie inleidende noot:
Onder no 62 had Van Bylandt op 21 april geseind dat de 'zogenaamde consulaire stap voor uitstel in zoverre zonder resultaat [bleef] dat de rechter erop antwoordde: "Dat moet Jungschläger dan maar vragen op de eerstvolgende zitting". Wij zullen dus morgen weten of uitstel wordt verleend. - - - Indien geen uitstel van strafzaak wordt verleend en de rechter dus zou overgaan tot hoogst ongebruikelijke voortzetting van zittingen gedurende vastenmaand, dan is hiermede wel bewezen dat er de Indonesische regering alles aan gelegen is deze zaken met of zonder verdediging zo spoedig mogelijk te voltooien. In dat geval zie ik in neerlegging taak Bouman uit propagandistisch oogpunt een voordeel en meen ik dat zijn verzoek om huisvesting gewettigd is. Wat nu betreft te nemen diplomatieke stap ben ik het in zoverre eens met de in no 47 [recordnummer 4195] door Van Ittersum gesuggereerde gedragslijn dat in de bovengeschetste omstandigheden een diplomatieke stap nodig wordt, maar in het licht van laatste ontwikkelingen heb ik bepaald bezwaar tegen de daarin voorgestelde inhoud van nota en nog meer tegen de voorgestelde publicatie daarvan. Publicatie van zodanig scherp requisitoir zou mijns inziens de kans volkomen teniet doen dat stappen bij de Indonesische regering van door ons aangezochte Afro-Aziatische landen enig succes zouden hebben. Mijns inziens ware aan een nota of aide-mémoire, bij voorkeur door mij aan Sunario te Bandung te overhandigen, het karakter te geven van het constateren van zekere feiten over de gang van zaken ter rechtzitting en bemoeilijking van verdediging en daaraan de conclusie te verbinden dat, nu de verdediging geen zekerheid kan hebben ongestoord haar taak te kunnen verrichten, de Nederlandse regering zich wenst te beraden over de uitzending van een nieuwe verdediger en in verband daarmede uitstel van de behandeling verzoekt. (Dit laatste voor het geval de rechter geen uitstel heeft toegestaan.) Ik sein u afzonderlijk een ontwerp aide-mémoire. Het lijkt wel aanbeveling te verdienen dat de inhoud van bovenbedoeld nota of aide-mémoire vertrouwelijk ter kennis wordt gebracht van de delegaties van de reeds door ons benaderde landen.' - - - T.a.p.

slotnoot:
Onder no 65 seinde Van Bylandt eveneens op 22 april, dat tijdens de rechtszitting die dag de rechter beslist had, 'dat  ondanks de puasamaand eenmaal per week zitting zou worden gehouden. Het verzoek van beklaagde Jungschläger de zitting uit te stellen wegens afwezigheid van verdedigers, wees hij van de hand. - - - Bovenstaande gang van zaken acht ik zeer verontrustend en ik twijfel of interventie benaderde AA-landen de Indonesische regering ervan zal kunnen afbrengen dit proces door te drukken.' - - -  T.a.p.
       Op 23 april seinden Beyen/Luns daarop onder no 49 dat zij behoudens een tweetal wijzigingen accoord gingen met de tekst van het ontwerp-aide-mémoire. Ook verklaarden zij zich 'akkoord aanbieding voormeld aide-mémoire aan Sunario annex vertrouwelijk ter kennis brengen inhoud daarvan aan delegatieleiders [van de] door ons terzake arrestantenkwestie reeds eerder benaderde AA-landen.' - - - Archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1955.
Zie ook 4195: Van Bylandt 47
4208: Van Bylandt 87
PDF afbeelding (327 KB)