Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 4229

Nummer 4229
Datum 22-6-1955
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Bylandt 265
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Bylandt, W.F.L. van (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1955
Dossiernummer
Trefwoorden Abdulkadir, generaal, ambassadeur van Indonesië te Kairo
Bambang Sugeng, kolonel TNI, tijd. chef staf landmacht
Bambang Utoyo, kolonel TNI, troepencommandant Zuid-Sumatra
benoemingen
Dachlan Djambek, kolonel TNI
Hatta, Moh.*
Indonesië, politieke/bestuurlijke aangelegenheden in -
Lubis, Zulkifli, lt.-kolonel TNI, wnd. chef staf landmacht
ontslag/aftreden
Simbolon, kolonel TNI, commandant Territorium I (Noord-en Midden-Sumatra )
strijdkrachten, Indonesische, politieke conflicten binnen de/met de -
Sudirman, kolonel TNI, commandant Brawidjaja-divisie
Sukarno, positie/houding van -
Annotatie inleidende noot:
Op 7 mei 1955 had Van Bylandt onder no 115 aan Den Haag geseind: 'Ik vernam uit goede bron dat Bambang Sugeng binnenkort als chef staf van de Landmacht zal aftreden en waarschijnlijk zal worden benoemd tot gezant te Bern of in een der Zuidamerikaanse staten. Hij zou hier worden opgevolgd door generaal Abdul Kadir thans ambassadeur te Caïro.'  Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1955.
     Aansluitend had Van Bylandt op 14 mei onder no 144 geseind: 'Het ontslag van Bambang Sugeng heeft 11 dezer haar beslag gekregen. De positie van de chef staf is door de minister van Defensie systematisch ondermijnd. Bambang Sugeng was hiertegen kennelijk niet opgewassen en heeft eindelijk zijn reeds vaker in uitzicht gestelde ontslagaanvrage ingediend. De president zal in zijn kwaliteit van opperbevelhebber moeten beslissen over de kandidaat, die het kabinet op voorstel van minister Iwa thans voor deze functie heeft voorgebracht. De naam van deze kandidaat is mij niet bekend. Behalve generaal Abdulkadir (vide mijn 115) worden ook de plaatsvervangend chef staf kolonel Lubis, alsmede Sudirman (Oost-Java) en Bambang Utoyo (Zuid-Sumatra) genoemd. Het ziet ernaar uit dat de opvolging van Bambang Sugeng geheel wordt beheerst door de tegenstellingen, welke in de 17-oktoberaffaire tot explosie kwamen en welke uiteindelijk ook tot Sungengs heengaan hebben geleid.'  T.a.p.

slotnoot:
Onder verwijzing naar dit telegram had Van Bylandt voorts op 28 mei onder no 180 geseind: 'De vervanging van Bambang Sugeng stuit op de moeilijkheid dat nagenoeg alle kandidaten voor de functie van chef staf Landmacht hebben te kennen gegeven deze post niet te ambiëren. Ik vernam vertrouwelijk van militaire zijde dat de "constructieve" hoofdofficieren in het licht van de ervaringen, welke Bambang Sugeng met minister Iwa heeft opgedaan de functie van chef staf onder deze bewindsman niet begeren en dat anderzijds een figuur als kolonel Lubis aarzelt, omdat hij vreest niet door de meerderheid van het leger te zullen worden geaccepteerd. De voorziening in deze belangrijke functie is daardoor in een impasse geraakt.' T.a.p.
Zie ook 483: Ministerraad
4233: Van Bylandt 295
PDF afbeelding (105 KB)