Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 4321

Nummer 4321
Datum 6-12-1955
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Bylandt 913
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Bylandt, W.F.L. van (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1955
Dossiernummer
Trefwoorden Baharsjah, wnd. chef Directie West-Europa van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Indonesië
Besar, secretaris-generaal van Justitie van Indonesië
Jungschläger-/Schmidt-/NIGO-processen; zie ook NIGO-arrestanten, Doornik etc
Nederlanders in Indonesië, arrestatie/rechtspositie van -
Pamuntjak, Nasir D., ambassadeur van Indonesië te Parijs '50-'53; hoofd div. Afrika en Europa van het ministerie van Buitenlandse Zaken
Pereira, A.J.A., hoofd Nederlandse Militaire Missie tot sept. '53
toelatings-/uitwijzingsbeleid/reisdocumenten, Indonesië
Annotatie noot bij 'uw telegram 593': in de annotatie van recordnummer 4441.

slotnoot:
In aansluiting op dit telegram seinde Van Bylandt op 7 dec. onder no 921: 'Inderdaad overhandigde Pamuntjak een schriftelijke bevestiging in het Indonesisch inzake het verblijf der getuigen te Djakarta, zonder complimenten in vertaling als volgt luidende: "dat ten aanzien van de getuigen à decharge die naar Indonesië kunnen komen voorwaarden zijn vastgesteld welke moeten worden vervuld, t.w. dat bedoelde getuigen ofschoon hun wordt toegestaan gasten te ontvangen, hun niet wordt toegestaan besprekingen te voeren over zaken welke t.z.t. in de rechtszitting zullen worden verklaard." - - - Op de eerste alinea, waar het om gaat, gaf Pamuntjak een vage uitleg, dat zulks in de Indonesische procedure de gewoonte is, eraan toevoegende dat de gezamenlijke onderbrenging in hotel Des Indes onder bewaking voor de persoonlijke veiligheid der getuigen is bedoeld. Hierop vroeg Hagenaar nadere uitleg over het niet toestaan te spreken over zaken welke in de rechtszitting ter sprake zouden komen. - - -  Pamuntjak bevestigde de vrijheid van beweging en contacten en zeide dat hij reeds hierover nadere inlichtingen aan mr. Besar (secretaris-generaal van Justitie) had gevraagd, die verklaard had dat de Nederlandse getuigen zich vrij buiten het hotel mochten bewegen. Pamuntjak maakte de opmerking dat heus alles in de praktijk best los zou lopen. Dit laatste ben ik wel geneigd te onderschrijven, doch het risico kan op grond van Pamuntjaks vage mondelinge toezeggingen bezwaarlijk worden genomen. De vraag rijst derhalve of met de mondelinge verklaring van Pamuntjak, die niet in de tekst te vinden is, genoegen genomen kan worden met het oog op het gevaar van verder uitstel of afstel van de komst der getuigen indien verdere schriftelijke bevestiging van onbeperkte bewegingsvrijheid en contacten wordt gevraagd. Ik acht echter de risico's verbonden aan deze mondelinge uitleg te groot en ben van mening dat een schriftelijk vastleggen van ons insisteren op onbeperkte bewegingsvrijheid gewenst is, waarbij uitgegaan kan worden van de mondelinge toezeggingen door Pamuntjak gedaan. Gaarne uw instructies.' - - - T.a.p.
      In reactie hierop seinde Beyen op 9 dec. onder no 603 o.m.: 'Wij zijn derhalve met u van oordeel dat door u ware te insisteren op schriftelijke vastlegging van de onbelemmerde bewegingsvrijheid van de getuigen overeenkomstig Pamuntjaks nadere mondelinge toezeggingen.' Archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1955. En vervolgens, diezelfde dag, onder no 604: 'Pereira c.s. geboekt bij KLM; vertrek 3 januari.' T.a.p.

Op 6 jan. seinde Van Bylandt onder no 1035 over de positie van de 'getuigen' in Indonesië o.m.: 'Op 5 januari 1956 arriveerden de getuigen, generaal Pereira c.s. Op het  vliegveld waren aanwezig ter ontvangst de heer Baharsjah, secretaris van Luar Negeri, en mijn medewerker, Bonn. Tevoren hadden Pamuntjak van Luar Negeri en mr. Besar, secretaris-generaal Justitie, ervoor gezorgd dat Immigratie en Douane de Nederlandse getuigen zonder enige formaliteit zouden binnenlaten. De bagage werd geheel niet gevisiteerd, noch vond lijfsvisitatie plaats. In Hotel Des Indes zijn de nodige ruime kamers ter beschikking gesteld van Pereira c.s. In een kamer is permanent een politiewacht aanwezig, die echter niet in uniform is gekleed. Na aankomst in het hotel sprak Bonn op verzoek van Baharsjah en in diens tegenwoordigheid de getuigen toe en deelde hun mede, dat zij volledige bewegingsvrijheid in en buiten het hotel zouden genieten en dat gasten en bezoekers voor hen zich eerst dienden te wenden tot de wachtcommandant ter registratie in een boek. De telefoons zijn van de kamers verwijderd en indien de getuigen wensen op te bellen, kan zulks alleen geschieden bij de wachtcommandant.'  Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1956.
Zie ook 4441: Luns 564
PDF afbeelding (213 KB)