Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 4334

Nummer 4334
Datum 13-11-1955
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Bylandt 801
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Bylandt, W.F.L. van (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1955
Dossiernummer
Trefwoorden Indonesië, politieke/bestuurlijke aangelegenheden in -
kabinet/-scrises/-sformaties, Indonesische -
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
pers/publieke opinie, Nederlandse
unieverhouding/RTC-akkoorden, (Haags) overleg '55 ter herzien/beëindiging van de - ,
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Nederlandse
Annotatie noot slot 1e alinea:
M.b.t. Sukarno's 'felle aanval' had Van Bylandt op 11 nov. onder no 788 o.m. geseind: '10 dezer,  Heldendag, hield president Sukarno  te Bandung herdenkingsrede, welke in feite verkiezingspropaganda-rede in optima forma was. President trok lijn van zijn anti-imperialistische politieke agitatie door, welke zijn optreden in afgelopen jaar heeft gekenmerkt. - - - President verwees zelf naar rede, welke hij in 1953 te Solo op Heldendag uitsprak [in recordnummer 2160] en waarbij hij toen reeds verband legde tussen Darul Islam-activiteit en Nederlandse anti-Indonesische agitatie. President Sukarno sprak dit keer voor de vuist weg. Ongetwijfeld om veto c.q. correctie van de zijde van het kabinet te ontkomen. Na toehoorders te hebben herinnerd aan de naderende verkiezingen voor de constituante, verklaarde hij, dat sommige personen niet ingenomen zijn met de resultaten der parlementsverkiezingen en dat de imperialisten met gebruikmaking van de algemene verkiezingen de "Republiek van de proclamatie van 17 augustus 1945" ten val willen brengen. Om deze reden, aldus de president, "open ik het gordijn een weinig" en "ontsluiter ik andere documenten". President Sukarno onthulde vervolgens bestaan van short-term en long-term plan ter ondermijning, ontwrichting en omverwerping van de RI, zoals deze op 17 aug. 1945 werd geproclameerd.'
Tot slot gaf Van Bylandt als zijn commentaar: 'President Sukarno heeft met deze rede zich wederom vereenzelvigd met meest extreme elementen in nationalistisch kamp, welke nauw samenwerken met communisten in Volkscongres en soortgelijke organisaties en groepen.' T.a.p.

noot bij 'Zie mijn 796':
Op 12 nov. had Van Bylandt onder no 796 o.m. geseind: 'Maandag 14 dezer zal regering antwoorden op parlementaire beschouwingen in tweede termijn inzake de regeringsverklaring waarna parlement op 15 dezer gelegenheid zal krijgen zich in vorm van votum uit te spreken over het huidige kabinet. Uit genoemde beschouwingen is gebleken dat er in parlement drie stromingen zijn:
a) die der regeringspartijen die kabinet gelegenheid willen geven voort te werken;
b) de groepering, geleid door PNI bij monde van Mangunsarkoro, die geen votum wil uitbrengen omdat kabinet alleen lopende zaken behoort af te doen terwijl huidige parlement niet representatief wordt geacht;
c) de stroming waarvan aanhangers wensen dat kabinet heengaat. Zij willen echter wel tot een parlementaire uitspraak komen daar zij parlement wel representatief achten.
Op het ogenblik is de houding van de NU nog niet geheel zeker.' T.a.p.

slotnoot:
Op 15 nov. seinden Beyen/Luns onder no 534, verwijzend naar dit telegram: 'Het bericht in Het Parool van 11 dezer omtrent de Nederlandse nota aan Indonesië heeft ook ons zeer getroffen en vond inmiddels de vereiste aandacht. Ons is gebleken, dat dit gegeven afkomstig is uit Indonesische bron. Kwee, die evenzeer als wij over deze publicatie ontsteld is, is er van op de hoogte gebracht, dat de bron op zijn Hoge Commissariaat moet worden gezocht. Ook aan Anak Agung ware dit mede te delen. Het is ons echter niet mogelijk voor de door u gevraagde rechtzetting zorg te dragen. De weergave is in hoofdzaken feitelijk juist, terwijl wij, nog afgezien daarvan, later zonodig zullen moeten handelen als in de nota is aangeduid. Wel zullen wij doen blijken, dat niet de komst van Utoyo wordt uitgesteld als gevolg van deze nota. Wij deden desgevraagd reeds mededelen, dat wij de komst van Utoyo binnenkort verwachten en hebben een Reuterbericht uitgelokt dat wij die spoedige komst toejuichen. Reuter meldt: "Authoritative Dutch sources tonight flatly denied that Holland was 'delaying' the opening of preliminary talks with the Indonesian government on improving relationships between the two countries. They told Reuter that the delay in the arrival here of mr. Utoyo Ramlan, who has been appointed Indonesia's special ambassador to conduct the preliminary talks for his country was because president Sukarno had not yet signed the necessary documents. They added that the Dutch government hoped that mr Ramlan, who was originally due to arrive here last weekend, would reach Holland soon to begin these talks which are due to pave the way for a full ministerial conference on improving Dutch-Indonesian relations."
Aan Kwee werd door de juist aangekomen Nugrojo bevestigd dat het uitstel van het vertrek van Utoyo uitsluitend zijn oorzaak vindt in de moeilijkheden met de president, die zijn taakomschrijving in de geloofsbrief wil wijzigen. AP was met het bericht van 11 nov. dus goed geïnformeerd.' Archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1955.
Zie ook 4608: Stikker 166
4792: Delegatie New York 70
PDF transcriptie (54 KB)