Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 4368

Nummer 4368
Datum 24-11-1955
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Bylandt 853
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Bylandt, W.F.L. van (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1955
Dossiernummer
Trefwoorden Etnabaai
NG, (rechts)positie/houding gevangenen op -
NG, infiltraties/infiltranten op -
rechtspraak; zie ook APRA-arrestanten, (rechts)positie van -; Nederlanders in Indonesiƫ, arrestatie/rechtspositie van en NG, (rechts)positie gevangenen op -
toelatings-/asiel-/uitwijzingsbeleid op NG
Annotatie inleidende noot:
Op 24 okt. had de minister van Buitenlandse Zaken onder no Celer 486, desgevraagd Van Bylandt medegedeeld dat 'de gedragslijn, welke voor wat betreft de Nieuw-Guinea-infiltranten tot nu toe onzerzijds tegenover de Indonesische regering werd gevolgd, geen aanleiding behoeft te zijn haar thans omtrent komende berechting van infiltranten Etnabaai uitdrukkelijk in te lichten. Het is, gelijk u bekend, internationaal ook niet gebruikelijk, dat bij de berechting van vreemdelingen hun regering vooraf daarover wordt ingelicht. T.a.v. vroegere groepen Indonesische infiltranten is dit dan ook over het algemeen niet geschied; de Indonesische autoriteiten hebben u ook geen mededeling gedaan van aanvang berechting Nederlandse arrestanten. Overigens is Indonesische regering op de hoogte gesteld van de Etnabaai-infiltratie - - - zodat zij er zeker rekening mee kon houden, dat deze infiltranten zich voor de rechter zouden moeten verantwoorden. Aangezien de langdurige pogingen onzerzijds om geruisloze terugzending te regelen van de vorige groep infiltranten (Luns 651 [hier recordnummer 4258]) door gebrek aan medewerking van Indonesische zijde op niets zijn uitgelopen, was er, gezien het duidelijk agressieve karakter van de infiltratie in de Etnabaai te minder aanleiding om opnieuw de Indonesische regering met een overeenkomstig voorstel te benaderen.' Archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1955.

slotnoot:
In reactie op dit telegram seinde Luns op 13 dec. onder no 609: 'Bij overleg terzake met Minvor bleek mij dat Kernkamp uit de ook voor mij acceptabele overweging dat een regeling ten deze met de huidige Indonesische regering nog mogelijk zou kunnen blijken ervoor geporteerd is alsnog een poging te doen om de zaak der Etnabaai-infiltranten zo geruisloos mogelijk af te wikkelen zoals destijds is geprobeerd t.a.v. de Fakfak-infiltranten, met dien verstande dat het lopend strafproces inderdaad voltooid moet worden doch dat zij daarna zo nodig met kwijtschelding van resterende straftijd naar Indonesiƫ teruggezonden worden. - - - Ik overweeg nog of het dienstig is deze zaak hier met Anak Agung te bespreken en zal u zo spoedig mogelijk nader seinen.' - - - Archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1955.
       Inmiddels had Kernkamp op 12 dec. bij tel. no 120 aan Van  Baal verzocht  de datum van de behandeling in hoger beroep van de rechtzaak tegen de Etnabaai-infiltranten 'niet op te korte termijn [te doen] geschieden, opdat de Indonesische regering een redelijke termijn kan worden gelaten teneinde aan het plan rechtskundige bijstand te verlenen uitvoering te geven.' NA, archief Minkol. codetel. 1955, 9.
Zie ook 4258: Luns 651
4394: Van Bylandt 1032
4469: Beyen/Luns 646
4828: Hagenaar 154
PDF afbeelding (165 KB)