Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 4538

Nummer 4538
Datum 15-4-1956
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Hagenaar 144
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Hagenaar, H. (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1956
Dossiernummer
Trefwoorden Empel, van, beoogd juridisch adviseur in de Nigoprocessen
Jungschläger-/Schmidt-/NIGO-processen; zie ook NIGO-arrestanten, Doornik etc
Maengkom, rechter in het Jungschlägerproces; daarna minister van Justitie van Indonesië
massademonstraties/betogingen; zie ook Indonesië, Irianactie vanaf nov. '57
Nederlanders in Indonesië, arrestatie/rechtspositie van -
pers/publieke opinie, Nederlandse
Tyabji, ambassadeur van India te Djakarta
Annotatie slotnoot:
In reactie hierop seinde Luns op 17 april onder no 78: 'Van Empel heeft volkomen op eigen initiatief naar hij gisteren mededeelde reeds gepoogd om het Nationaal Jungschläger Comité ertoe te bewegen van de voorgenomen actie af te zien omdat ook hij grote gevaren hiervan ducht voor Jungschläger doch de leiders waren hiertoe, ondanks afwijzend advies ook van andere zijde, niet bereid. De regering kan hierin echter geen actie nemen. Het valt ons op dat u in uw telegram geen melding maakt van het oordeel van mevr. Bouman, in wier handen de verantwoordelijkheid voor de verdediging in feite ligt. Mocht ook zij van oordeel zijn dat demonstraties op dit ogenblik Jungschläger en andere arrestanten zou kunnen schaden zou een tijdig beroep harerzijds op het Comité dit wellicht van de actie kunnen doen afzien. Indien zij tot zulk beroep aanleiding zou vinden zou het aanbeveling verdienen dat zij dit openlijk doet en niet zoals mevr. Jungschläger in een ons onder verzoek om geheimhouding medegedeeld telegram. Publikatie van zulk een telegram heeft uiteraard meer effect.' - - - Archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1956.

Nadat Hagenaar inmiddels bij tel. no 138 had bericht, dat Jungschläger 'heden 14 dezer op grond klachten van enige dagen geleden na onderzoek door Nederlandse specialisten Wielinga en Schaafsma en door professor Slamat voor 4 dagen ter observatie in Tjikini-ziekenhuis [is] opgenomen', seinde hij  vervolgens op 18 april onder no 149: 'Nader onderzoek bevestigde dat als gevolg van te hoge bloeddruk bloedvat in hersenen gesprongen was. Dit zou reeds enige dagen voor dupliek i.e. vrijdag 13 april jl. gebeurd zijn. Jungschläger die vorige week reeds klaagde over hoofdpijnen werd in Tjipinang door gevangenisarts onderzocht die volstond met medicijnen voor te schrijven en naliet specialist in consult te roepen. Routinebezoek op zaterdag 14 april jl. aan dr. Wielinga in Tjikini resulteerde in zijn opname en bovenvermelde diagnose. Specialisten in Tjikini die prof. Slamet om politieke redenen hebben ingeschakeld zijn van oordeel dat Jungschlägers toestand niet levensgevaarlijk is mits gedurende circa 6 weken door hem volledige rust gehouden wordt. Daartoe achten zij voortgezet verblijf in Tjikini-ziekenhuis geboden. Toestemming djaksa tinggi voor observatieperiode werd moeizaam verkregen. Sunario liet daarbij blijken bevreesd te zijn, dat dezerzijds getracht werd  - - - Jungschläger middels het ziekenhuis Indonesië te doen ontvluchten. In verband hiermede laat ik de behandeling van deze kwestie over aan de betrokken medici.' - - - T.a.p.
In aansluiting hierop seinde Hagenaar op 19 april onder no 152 tenslotte: 'Jungschlägers toestand verergerde plotseling in nacht van 18 op 19 dezer. Sedert 4 uur in de ochtend is hij buiten bewustzijn geweest en om 13 uur 45 overleden.' T.a.p.
Zie ook 3108: Beyen/Luns 60
4516: Hagenaar 88
4534: Hagenaar 108
4536: Hagenaar 137
4546: Hagenaar 199
PDF afbeelding (243 KB)