Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 4590

Nummer 4590
Datum 27-8-1955
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Winkelman 46
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Winkelman, A.M.L. (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Canberra
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief Minkol., codetel. 1955
Dossiernummer 4
Trefwoorden Australië, houding/positie van -
Casey, Robert G., minister van Buitenlandse Zaken van Australië '51-'60
Cleland, D.M.*
Crocker, W.R., ambassadeur van Australië te Djakarta en te Den Haag
Hasluck, Paul M.C., Minister for Territories van Australië
Menzies, Sir Robert G., minister-president van Australië '49-'66; 4/2/'60 - 22/12/'61 tevens minister van Buitenlandse Zaken
NG, bezoeken aan/missies naar -
NG, Nederlands-Australische bestuurlijke/militaire samenwerking inzake -
NG-kwestie, algemeen (= conflict over de status van NG tussen Nederland en Indonesië)
Plimsoll, J., Assistent Secretary for Pacific, American, South - and Southeast Asian Affairs van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Australië; vertegenwoordiger in de VN
verkiezingen in Indonesië
vlootbezoek/vlootbeweging/vlagvertoon
Annotatie noot slot 2e alinea:
Onder no 77 seinde Kernkamp op 30 aug. het bericht van Plimsoll letterlijk door aan Van Baal met de toevoeging: 'Deze houding van Australië kan hier weinig waardering vinden en minister Beyen zal dan ook de bevreemding van de Nederlandse Regering hierover uitspreken, terwijl voorgenomen vlootbezoek zal gecancelled'. NA, archief Minkol., codetel. 1955, 9.
Hierop antwoordde Van Baal de volgende dag onder no 71, dat 'dit de tweede keer is, dat een definitief geregeld bezoek gecancelled wordt. De voorbereidingen hier kostten reeds enge duizenden guldens. Ik moge verzoeken de Australische Regering mede te delen, dat hernieuwd bezoek avant maart 1956 zeker onmogelijk is, daar de gouverneur met verlof.' - - - NA, archief Minkol., codetel. 1955, 8.

slotnoot:
In aansluiting hierop seinde Winkelman op 29 aug. onder no 48: 'Toevallig ontmoette ik heden op een lunch minister Hasluck, wien ik een verklaring vroeg voor de timide Australische houding. De minister deelde mij vertrouwelijk mede, dat de zaak zich als volgt had toegedragen: External Affairs had het oordeel van Crocker gevraagd over bezoek Cleland, waarop Crocker had bericht dit bezoek avant de verkiezingen in Indonesië inopportuun te achten, in verband waarmede zowel Menzies als Casey uitstel wenselijk hadden geacht met het bekende gevolg. Hasluck zeide uitdrukkelijk, dat hij het hiermede niet eens was. Mijnerzijds werd nog opgemerkt, dat niet de Australische weigering om de Indonesiërs in dit kritieke stadium waar mogelijk te ontzien mij hinderde, doch wel de onevenwichtig aandoende houding van de Australische leiders, die het ene moment levendig op vernauwing van de betrekkingen op Nieuw-Guinea aandrongen en even later een concreet arrangement, waaraan reeds sinds jaar en dag werd gewerkt, torpederen. Ik moge u verzoeken de bron van het bovenstaande niet in gevaar te brengen.' T.a.p.
Op 7 sept. seinde Winkelman onder no 49 voorts dat 'Landale, hoofd van de Defence Liaison Branch van External Affairs heden spoedshalve mondeling doch formeel aan Fack mededeelde dat de Australische regering "with very great reluctance" de Nederlandse regering meende te moeten verzoeken het vlootbezoek ettelijke weken uit te stellen en wel tot na de verkiezingen in Indonesië. Zegsman van External Affair voegde hieraan nog "very deep regret of the department" aan toe en verwees voor de redenen van deze weigering naar het uitstel van het bezoek van Cleland, waarover handelt mijn telegram no 46.' - - - T.a.p.
Hierop verzocht Beyen op 9 sept. onder no 23 aan Winkelman 'de autoriteiten te uwent mede te delen, dat het vlootbezoek voor onbepaalde tijd is uitgesteld.' T.a.p.
Op 8 sept. had Winkelman inmiddels geseind (tel. no 51), dat Tange hem excuses had aangeboden 'nopens uitstel van bezoek Cleland': 'Hij zeide, dat de Australische regering de beslissing in het belang van Nederland en Australië had genomen, doordat zij beoogde de Indonesische pers niet te irriteren en daardoor de nieuwe Indonesische regering in moeilijkheden te brengen. De beslissing berustte, evenals overigens uitstel van vlootbezoek, uitsluitend op publiciteitsaspecten. Tange verklaarde nadrukkelijk, dat na de verkiezingen in Indonesië de Australische regering nauwe samenwerking inzake Nieuw-Guinea, incluis bezoeken, op prijs zou stellen en verzocht mij een en ander aan u mede te delen.' T.a.p.
Zie ook 489: Ministerraad
4588: Wnd. Gouverneur 104
4589: Winkelman 45
PDF afbeelding (142 KB)