Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 4738

Nummer 4738
Datum 20-6-1956
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Hagenaar 424
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Hagenaar, H. (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1956
Dossiernummer
Trefwoorden Anak Agung Gde Agung, Ide (AA), minister van Binnenlandse Zaken van Indonesië 12/'49-12/'50; ambassadeur te Brussel, '50-'54; minister van Buitenlandse Zaken '54-maart '56
Bylandt, W.F.L. graaf van*
Indonesië, politieke/bestuurlijke aangelegenheden in -
kabinet/-scrises/-sformaties, Nederlandse -
Luns, J.M.A.H.*
ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza), taak/positie/organisatie van het -
Nederlandse commissariaten/consulaten in Indonesië
ontslag/aftreden
Pamuntjak, Nasir D., ambassadeur van Indonesië te Parijs '50-'53; hoofd div. Afrika en Europa van het ministerie van Buitenlandse Zaken
pers/publieke opinie, Nederlandse
Subandrio*
Sukarno, positie/houding van -
verkiezingen in Nederland
Wibisono, Jusuf, voorzitter staatscommissie voor de implementatie van de opheffing van de RTC-accoorden
Annotatie noot bij sub primo:
Over het contact van de consulaire vertegenwoordigers met de locale Indonesische autoriteiten seinde Hagenaar diezelfde dag onder no 425, dat Subandrio naar eigen zeggen 'een telegram had doen uitgaan aan de gouverneurs waarin recht gezet werd dat aan onze consulaire vertegenwoordigers geen moeilijkheden in de weg mochten worden gelegd bij het zakelijke contact en de uitvoering van hun consulaire taak. Subandrio legde de nadruk op zakelijk, waaruit ik concludeer dat het persoonlijk verkeer beperkt dient te blijven en zoveel mogelijk moet worden vermeden. Indien deze mededeling waarheid bevat meen ik dat het doel is bereikt. Subandrio waarschuwde echter wel dat het mogelijk enige tijd zou (kunnen) duren alvorens in de practijk van het een en ander zou blijken.' - - - T.a.p.

noot bij secundo:
Met betrekking tot de Indonesische kritiek op de wijze waarop in de Nederlandse pers over Sukarno werd geschreven seinde Hagenaar diezelfde dag onder no 426 o.m.: 'Nadat ik vermeld had, dat president Sukarno zich niet beschouwd wenst te zien uitsluitend als constitutioneel staatshoofd doch ook als politiek leider en de laatste jaren vele malen als zodanig felle aanvallen heeft gedaan op Nederland en op het Nederlands beleid t.o.v. Indonesië, onderbrak Subandrio mij zeggende dat Sukarno zich de consequenties van politieke aanvallen realiseerde en reacties daarop accepteerde zolang zijn persoon er maar niet bij betrokken werd. Als argument hiervoor haalde Subandrio aan dat de president zelf in zijn politieke redevoeringen op binnenlands zowel als buitenlands politiek terrein nimmer persoonlijk is en nooit namen noemde. Ik reageerde met de opmerking dat desondanks deze "dubbele functie" van de president de zaak niet gemakkelijker maakte.' T.a.p.

noot bij quarto:
Diezelfde dag vervolgde Hagenaar onder no 428: 'Mijn mededeling 20 dezer aan Subandrio dat graaf Van Bylandt mede in verband met persoonlijke belangen niet naar Djakarta zal terugkeren en voor een andere bestemming in aanmerking zal worden gebracht viel in goede aarde. De Indonesische zijde had hier blijkbaar op gewacht.' - - - T.a.p.

noot bij quinto:
Op zijn vraag wanneer de commissie Wibisono gereed zou zijn met haar werkzaamheden had Subandrio, aldus Hagenaar in zijn tel. no 429,' "prompt" geantwoord "Tegen het einde van deze maand". Hij voegde aan deze mededeling toe dat in feite het rapport van de commissie Wibisono over het gehele complex van vraagstukken voortvloeiende uit de wet op de opzegging van de RTC-overeenkomsten reeds nu gereed was en dat men slechts bezig was bij te vijlen.' - - - T.a.p. Zie recordnummer 4713.
Zie ook 4713: Hagenaar 439
4755: Beyen/Luns 185
4756: Beyen/Luns 211
PDF afbeelding (214 KB)