Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 4898

Nummer 4898
Datum 23-1-1956
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Roijen 755
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Roijen, J.H. van (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Washington
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingek. codetel. Washington 1956
Dossiernummer
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
Cumming, Hugh S., Officer US Embassy Djakarta '53-'57
Elbrick, C. Burke, (Acting) Assistant Secretary for European Affairs St. Dept.
Jones, Director Western Europe St. Dept.
Jungschläger-/Schmidt-/NIGO-processen; zie ook NIGO-arrestanten, Doornik etc
Mukarto Notowidigdo (PNI), minister van Buza '4/'52-8/'53; ambassadeur van Indonesië te Washington '53-'60; te New Delhi '60-'64
Murphy, Robert D., Deputy Under Secretary of State for Political Affairs St. Dept.
Nederlanders in Indonesië, arrestatie/rechtspositie van -
NG-kwestie, algemeen (= conflict over de status van NG tussen Nederland en Indonesië)
State Department, divergerende opvattingen over de Nieuw-Guineakwestie op het -
Annotatie slotnoot:
Op 26 januari seinde Van Roijen onder no 769 voorts dat Murphy hem had verteld 'dat hij op 23 dezer, kort na mij, ook de Indonesische ambassadeur had ontvangen. Zonder een nadere reden aan te geven voor dit bezoek van Mukarto zei Murphy van deze gelegenheid gebruik gemaakt te hebben om -  zoals hij het uitdrukte -  aan de hand van hetgeen ik hem over de behandeling van de Nederlandse arrestanten uiteengezet had, enige vragen (leading questions) aan mijn Indonesische ambtgenoot over deze aangelegenheid te stellen. Hij had hem gevraagd over de rechtskundige en consulaire bijstand die de arrestanten genieten, over het feit dat minstens een van hen "incommunicado" wordt gehouden, over de gang van de processen enz.. In het kort had hij blijk gegeven  van Amerikaanse belangstelling, daarbij uitdrukkelijk verklarende dat deze interesse uitsluitend door overwegingen van humanitair belang waren ingegeven. Volgens zijn beweren had Murphy zelfs Mukarto eraan herinnerd dat de openbare mening in de VS ernstig verontrust was over de behandeling van de Amerikaanse burgergevangenen in China.
Volgens zegsman had Mukarto slechts op één ogenblik emotioneel gereageerd door te zeggen: "ik heb zelf gevangen gezeten onder de Nederlanders en ik kan u verzekeren dat de toestand in de gevangenissen in Indonesië tegenwoordig heel wat beter is dan ik die tijd". Murphy zei aan te nemen dat Mukarto zeker niet zou nalaten dit gesprek naar Djakarta te rapporteren. Bovendien heeft de Amerikaanse ambassadeur Cumming opdracht  na zijn terugkeer op het door hem daarvoor meest geschikt geachte moment te Djakarta opnieuw blijk te geven van de belangstelling van de VS-regering.' - - - T.a.p.
Zie ook 4896: Van Roijen 726
PDF afbeelding (195 KB)