Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 5228

Nummer 5228
Datum 31-10-1955
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Winkelman 72
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Winkelman, A.M.L. (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Canberra
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Canberra 1955
Dossiernummer
Trefwoorden Anak Agung Gde Agung, Ide (AA), minister van Binnenlandse Zaken van Indonesië 12/'49-12/'50; ambassadeur te Brussel, '50-'54; minister van Buitenlandse Zaken '54-maart '56
Australië, houding/positie van -
Casey, Robert G., minister van Buitenlandse Zaken van Australië '51-'60
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
NG-kwestie, algemeen (= conflict over de status van NG tussen Nederland en Indonesië)
Rum, Moh. (Masjumi), hoge commissaris te Den Haag jan.-sept. '50; minister van Buitenlandse Zaken sept. 1950- april 1951; minister van Binnenlandse Zaken april 1952-juli 1953; eerste vice-premier maart 1956-maart 57
Tange, Arthur H., secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Australië '54-'65
unieverhouding/RTC-akkoorden, Geneefse conferentie '55-'56 ter herziening/beëindiging van de -
Annotatie inleidende noot:
Op 28 okt. had Winkelman onder no 67 o.m. geseind dat Plimsoll hem ongevraagd had verteld, 'dat Rum tijdens bespreking met de waarnemend minister van External Affairs, sir Philip McBride, begrip had getoond voor het Australische standpunt ten aanzien van Nieuw-Guinea en niet getracht had Australië tot prijsgeven van dit standpunt te bewegen. Sir Philip had erop gewezen dat vriendschap met Nederland, dat Indonesië op velerlei wijze kon assisteren, noodzakelijk was.' Archief BZ, ingekomen codetel. Canberra 1955.
Aansluitend seinde Winkelman op 31 okt. onder no 72: 'Tange deelde mij nog mede, dat McBride, waarnemend minister van External Affairs, Rum gewezen heeft op het belang van afdoening van de Nederlandse arrestantentenkwestie. Voorts had Rum tijdens onderhoud met McBride verontschuldigingen gemaakt voor het feit, dat de Australische pers en radio zoveel aandacht hadden besteed aan passage over Nieuw-Guinea in lang interview, waarin hij ook vele andere onderwerpen had besproken. Tijdens diner op Government House jongstleden zaterdag deelde de gouverneur-generaal, die dezelfde dag de missie Rum had ontvangen, mij mede, dat hij Rum nadrukkelijk had verklaard, dat de Indonesische regering niet moest verwachten, dat de Australische regering ooit haar opvattingen over Nederlands Nieuw-Guinea zou wijzigen.' T.a.p.

slotnoot:
Op 1 nov. seinde Luns onder verwijzing naar dit telegram onder no 38: 'Wat door uw medewerker is verklaard blijkens het einde van uw telegram is juist en geeft het standpunt van Nederland goed weer. De gedachte om het debat in de Verenigde Naties over de kwestie Nieuw-Guinea met goedvinden van beide partijen te laten vervallen wordt van Indonesische zijde gelanceerd teneinds ons te bewegen de onderhandelingen met Indonesië te openen op zo gunstig mogelijke voorwaarden voor Indonesië. Wij kunnen voor deze druk niet uit de weg gaan. Daarvoor is te minder reden omdat de uitslag van het debat in de VN niet behoeft te worden gevreesd, althans momenteel zich gunstiger laat aanzien dan vorig jaar. Er is dus alle reden indruk te wekken dat wij niet verlangend zijn het debat uit de weg te gaan. Indien echter na het begin van de preliminaire onderhandelingen de Indonesiërs het voorstel doen om het punt van de agenda af te voeren en daarvoor geen enkele tegenprestatie vragen, dan valt er misschien over te praten. Er zitten echter gevaren in het denkbeeld, omdat de VN toch een of andere resolutie zullen moeten aannemen, waarin wordt gesteld om welke reden de kwestie niet wordt behandeld. Met een uitstel tot het komende jaar zullen wij nimmer genoegen nemen. Dit vindt zijn oorzaak in het feit dat de kwestie dan toch weer automatisch op de agenda van de VN zal verschijnen.' Archief BZ, uitgaande codetel. Canberra 1955.
Zie ook 4298: Bylandt 748
PDF afbeelding (137 KB)