Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 5233

Nummer 5233
Datum 2-4-1957
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Schiff 97
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Schiff, E.L.C. (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak New York
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief Minkol., codetel. 1957
Dossiernummer 3
Trefwoorden Cordier, Andrew W., Executive Assistant to Secretary General United Nations
Hammarskjöld, Dag H.A.C., secretaris-generaal van de VN van april '53 tot sept. '61
NG, naam van -
Verenigde Naties, secretaris/riaat-generaal van de; zie ook Hammarskjöld; U Thant
Annotatie slotnoot:
In reactie hierop seinde Buitenlandse Zaken op 9 april onder no Celer 61 aan New York: 'De nieuwe instructie welke het secretariaat in overweging heeft bevredigt ons inderdaad niet. Het is juist ten aanzien van de onder 4 (eerste regel) van uw telegram bedoelde categorie stukken dat wij gebruik van de officiële en juiste benaming verlangen. - - - Aan minister Luns is inmiddels in overweging gegeven deze kwestie tijdens zijn komend bezoek aan New York persoonlijk op te nemen.'  NA, archief Minkol, codetel. 1957, 3.
      Op 22 april seinde Luns onder no Schürmann 125 vanuit New York aan Buitenlandse Zaken: 'Heb heden wederom de kwestie van de benaming van Nederlands Nieuw-Guinea ter sprake gebracht bij de secretaris-generaal thans naar aanleiding van een onbevredigende nadere nota van het secretariaat waarin aan ons enkele onvoldoende concessies worden gedaan. Ik heb verklaard een en ander speciaal uit een beleidsoogpunt van internationale organisaties bedenkelijk te vinden en heb hem gewezen op consequenties t.a.v. bijvoorbeeld de Falklandeilanden (de Maldiven) of Brits Honduras (Belize). Hammarskjöld die geëmbarrasseerd leek suggereerde de kwestie nog eens tussen Schürmann en hem nader te doen bespreken.' T.a.p.
     Hierop seinde Schürmann op 16 mei onder no 156 dat hij in een gesprek met Hammerskjöld over de benaming van Nederlands Nieuw-Guinea aan de oude argumenten een tweetal nieuwe had toegevoegd, te weten:
'a. Uit het door de VN zelf gepubliceerde rapport over Nederlands Nieuw-Guinea blijkt, dat een van de zes residenties (divisions) van Nederlands Nieuw-Guinea de naam draagt van "West-Nieuw-Guinea" - - -. Het gebruik van de naam van een pars pro toto was derhalve misleidend.
b. In de eveneens door de VN zelf gepubliceerde rapporten over het Australische trustgebied op Nieuw-Guinea wordt dit aangeduid als "New Guinea" zonder meer. - - - De naam "West New Guinea" voor het Nederlandse deel zou daarom de indruk kunnen wekken dat het een onderdeel was van het Australische trustgebied. Insisteerde men erop Nederlands Nieuw-Guinea te noemen "West New Guinea" dan zou men logischerwijze Australisch Nieuw-Guinea moeten noemen "East New Guinea". De secretaris-generaal zeide deze beide nieuwe argumenten steekhoudend en van belang te achten en beloofde de zaak opnieuw met zijn staf te zullen bespreken.' T.a.p.
Zie ook 3877: Minzo NNG/I 124737
5231: Schürmann 497
PDF afbeelding (198 KB)